Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακόμα και ο Roubini τα γυρνάει υπέρ του Bitcoin!

Ενας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος το αναγνώρισε ως μέσον «διαφύλαξης αξίας». Ποια λάθη κάνει στην κριτική του και γιατί χαρακτηρίζει την υπόλοιπη αγορά crypto ως... shitcoins.

Ακόμα και ο Roubini τα γυρνάει υπέρ του Bitcoin!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε λίγο θα σταματήσει να έχει ενδιαφέρον η κόντρα μεταξύ των υποστηρικτών του bitcoin και των επικριτών του. Ο λόγος είναι πως το στρατόπεδο των επικριτών αδειάζει με γρηγορότερο ρυθμό από εκείνον που ανεβαίνει η τιμή του bitcoin. Εξανεμίζονται οι ενάντιοι και δεν θα έχουμε με ποιον να φιλονικούμε!

Ακόμα και ο πιο σφοδρός επικριτής των κρυπτονομισμάτων, ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, αρχίζει να τα γυρνάει σιγά σιγά. Αναφερόμαστε στον ίδιο Roubini που επί χρόνια ισχυρίζεται πως το bitcoin προορίζεται να καταλήξει στο μουσείο αποτυχημένων νομισμάτων. Ότι είναι χειρότερο από τη μανία των τουλιπών. Ότι η αξία του με βάση τα θεμελιώδη είναι μηδέν. Τον ίδιο Roubini που σε ακρόαση της Γερουσίας τον Οκτώβριο του 2018, χαρακτήρισε το bitcoin ως «μητέρα όλων των φουσκών».

Η συνέντευξη

Στη συνέντευξή του στο yahoo finance (https://finance.yahoo.com/video/not-scaleable-not-secure-not-220948739.html), αν και συνεχίζει να επιμένει πως το bitcoin δεν είναι νόμισμα, παραδέχτηκε πως ίσως διαθέτει σε κάποιο βαθμό τα χαρακτηριστικά της διαφύλαξης αξίας («maybe a partial store of value»). Σε αντίθεση με χιλιάδες άλλα ψηφιακά νομίσματα που τα χαρακτήρισε shitcoins (σ.σ. και η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων έτσι τα ονομάζει), δεν μπορεί να υποτιμηθεί εύκολα, επειδή υπάρχει ένας αλγόριθμος που καθορίζει πόσο θα αυξηθεί η προσφορά του.

Ο Ρουμπινί ισχυρίζεται πως δεν είναι νόμισμα, επειδή τίποτα δεν τιμολογείται σε bitcoin. Επιπλέον, δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές συναλλαγές, επειδή το δίκτυο του bitcoin έχει τη δυνατότητα να επικυρώσει μόνο πέντε συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με τη Visa, που μπορεί να πραγματοποιήσει 25.000.

Αν και έχει μετακινηθεί σημαντικά από τις αρχικές του θέσεις, ο Ρουμπινί εξακολουθεί να υποπίπτει στο ίδιο λάθος που κάνουν όσοι έχουν ασχοληθεί επιφανειακά με το bitcoin. Το συγκρίνει με τα παραστατικά νομίσματα που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες. Πρόκειται για μεθοδολογικό σφάλμα.

Αν και το bitcoin αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, το μόνο που το πλησιάζει ως έννοια και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, είναι ως ψηφιακός χρυσός. Δεν δημιουργήθηκε για να αγοράζουμε το ψωμί ή τον καφέ μας. Ούτε τον χρυσό τον χρησιμοποιούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει αξία. Ούτε τις μετοχές ή τα ομόλογα χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας αγορές. Δεν έχουν σχεδιαστεί γι' αυτό.

Δεν είναι αργό το bitcoin

Στο θέμα της ταχύτητας της επικύρωσης συναλλαγών, ο Ρουμπινί κάνει ακόμα ένα λάθος. Η Visa είναι πράγματι πολύ πιο γρήγορη, αλλά δεν είναι νόμισμα. Είναι σύστημα πληρωμών. Μπορεί να φαίνεται σε εμάς τους καταναλωτές ότι η πληρωμή γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά η διαδικασία δεν είναι ολοκληρωμένη. Περνάνε ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να γίνει η εκκαθάριση μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων, να φτάσει δηλαδή στο τελικό στάδιο.

Στο bitcoin, ακόμα και μια διεθνής συναλλαγή επικυρώνεται χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο στάδιο, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Δεν απαιτούνται εκκαθαριστές, back office, κοστοβόρες υποδομές. Η αξία μεταφέρεται από τον έναν στον άλλο και τέλος. Δεν έχει άλλο. Όπως γίνεται με τα χαρτονομίσματα.

Πράγματι δεν βολεύει για την ώρα τον καταναλωτή να το χρησιμοποιεί, αν και αυτό είναι θέμα χρόνου να λυθεί. Σύντομα η Visa θα συνδεθεί με το ηλεκτρονικό μας πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, όπως συνδέεται σήμερα με τον τραπεζικό μας λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια ή λίρες. Ήδη η αρχή έγινε. Με παρόμοιο τρόπο θα πληρώνουμε άμεσα με bitcoin μέσω της PayPal. Μάλιστα, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, η PayPal έχει αυξήσει το όριο αγορών σε κρυπτονομίσματα. Από 10.000 την εβδομάδα, τώρα το ανέβασε στις 20.000 δολάρια.

Γιατί αργεί να καθιερωθεί

Είναι γεγονός πως η πρώτη ερώτηση που κάνει κάποιος αγγίζοντας ένα νέο νόμισμα, είναι τι αγοράζει με αυτό. Πόσοι άνθρωποι το δέχονται ως αντάλλαγμα για άλλα αγαθά; Γι' αυτό η πρώτη προτίμηση όλων είναι τα καθιερωμένα νομίσματα.

Να αντικαταστήσεις μια κυρίαρχη νομισματική μορφή είναι δύσκολο, αλλά όχι τόσο όσο παλαιότερα. Πάρα πολλά παραστατικά νομίσματα έχουν εξαφανιστεί, με συνηθέστερο αίτιο τον υπερπληθωρισμό. Κάποια έχουν αντικατασταθεί από άλλα νομίσματα που εξέδωσε το ίδιο το κράτος ή κάποια άλλη κρατική οντότητα.

Το επιχείρημα ότι ακόμα δεν έχει καθιερωθεί το bitcoin δεν βασίζεται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Δεν ήταν δυνατόν να κυριαρχήσει μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ποια νομισματική μορφή το πέτυχε σε όλη την ανθρώπινη ιστορία; Πόσο καιρό έκανε το τραπεζογραμμάτιο να αντικαταστήσει τον χρυσό; Το σημαντικό είναι πως αναπτύσσεται συνεχώς. Με οποιοδήποτε μέγεθος και αν το υπολογίσεις, βλέπεις βελτίωση.

Η αξία του έχει ανατιμηθεί συγκριτικά με οποιοδήποτε νόμισμα στον κόσμο, με οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αξία στον πλανήτη.

Ένα βήμα τη φορά, Nouriel. Τουλάχιστον αντιλήφθηκες επιτέλους πως δεν είναι τουλίπα. Μόλις μάθεις και τα υπόλοιπα, σε περιμένουμε και εσένα στην παρέα μας.

Τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών

Μια τελευταία παρατήρηση που αφορά τη συνέντευξη. Ο διάσημος οικονομολόγος επιβεβαίωσε την ανάλυση που έχουμε κάνει για τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs). Προβλέπει να συντελείται μια μεγάλη επανάσταση τα επόμενα τρία χρόνια. Όταν θα ξεκινήσει, δεν θα απαιτείται να διαθέτουμε τραπεζικό λογαριασμό, ούτε καν επιταγές.

Βέβαια, θεωρεί πως τα CBDCs θα καταστήσουν άχρηστα και τα κρυπτονομίσματα. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί, όμως, είναι πως το bitcoin αποτελεί τη μόνη εναλλακτική έναντι των Κεντρικών Τραπεζών. Να ξεφύγουμε από τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης. Επίσης λύνει πολλά από τα προβλήματα που έχουν τα παραστατικά νομίσματα. Το πρόβλημα της απαξίωσης σε βάθος χρόνου λόγω του πληθωρισμού, της πιθανότητας πλαστογράφησης, της διασφάλισης της ιδιωτικότητας των συναλλαγών. Κάποια αξία θα έχει αυτό. Αν όχι για όλους, σίγουρα για κάποιους…

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v