Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο ανώνυμες είναι οι συναλλαγές με bitcoin

Ποιος είναι ο πλέον ασφαλής και οικονομικός τρόπος να αποκτήσει κάποιος το κρυπτονόμισμα. Η διαδικασία των συναλλαγών. Η κρίσιμη ισορροπία μεταξύ ανωνυμίας και ιδιωτικότητας και τα ψηφιακά νομίσματα από κεντρικές τράπεζες.

Πόσο ανώνυμες είναι οι συναλλαγές με bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως οι συναλλαγές σε bitcoin είναι ανώνυμες. Πρόκειται για τη μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ανώνυμες αλλά ψευδώνυμες. Οι συναλλαγές στο δίκτυο του bitcoin είναι απολύτως διαφανείς, απλά γίνονται με ψευδώνυμο. Καταγράφεται το ποσό και η ώρα της συναλλαγής με ακρίβεια. Για πάντα!

Αυτό που δεν καταγράφεται, είναι το όνομα του αποστολέα και του παραλήπτη, η διεύθυνσή τους, ο σκοπός της αποστολής και γενικά ό,τι πληροφορίες κατέχουν και ζητάνε από εμάς οι τράπεζες.

Ιδιωτικότητα VS ανωνυμία

Άλλο η ιδιωτικότητα και άλλο η ανωνυμία. Η ιδιωτικότητα όσον αφορά το σύστημα πληρωμών αποτελεί μια επιθυμητή λειτουργία της κοινωνίας. Η διαφορά με το ανώνυμο νόμισμα είναι πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν ποιοι διενέργησαν τις συναλλαγές. Αυτό είναι επικίνδυνο. Οι ισχυροί, οι παράνομοι, θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι. Δεν θα ξέρουμε ποιος χρηματοδοτεί μια πολιτική καμπάνια, ποιος δωροδοκεί κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στο σύστημα πληρωμών όπου κυριαρχεί η ιδιωτικότητα, μπορεί να βγει ένα ένταλμα από τον εισαγγελέα που να αφορά ορισμένες συναλλαγές, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιβολή της δικαιοσύνης. Όχι για όλες, ούτε για όλους. Μόνο για επιλεγμένες περιπτώσεις.

Το ιδανικό είναι να υπάρχει προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά ταυτοποίηση, πιστοποίηση, υπογραφές, για την παροχή ασφάλειας. Αυτές οι δύο επιθυμίες έρχονται σε αντίθεση. Πώς γίνεται να συνυπάρχουν η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ταυτοποίηση; Η απάντηση δίνεται με τη δυνατότητα κρυπτογράφησης. Η κρυπτογράφηση δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πιστοποιούνται, χωρίς να ταυτοποιούνται.

Ανώνυμο σημαίνει πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα αναγνωριστικό στοιχείο του συναλλασσόμενου. Το ψευδώνυμο υπονοεί την ύπαρξη κάποιου αναγνωριστικού στοιχείου, όπου όμως δεν αποκαλύπτεται άμεσα η πραγματική του ταυτότητα. Αυτό ακριβώς κάνει το δίκτυο του bitcoin. Δεν εντοπίζει τις συναλλαγές μέσω ονομάτων αλλά μέσω διευθύνσεων πορτοφολιών.

Είναι αδύνατον να εντοπίσουμε bitcoin όπως σημαδεύουμε τα χαρτονομίσματα. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να διαφοροποιεί ένα bitcoin από ένα άλλο. Αυτές που εντοπίζονται, είναι οι συναλλαγές. Αν το πορτοφόλι Α στείλει 10 bitcoin στο πορτοφόλι Β και το Β τα στείλει στο Γ, τότε μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε πως ο Α στέλνει στον Γ, έχοντας ως μεσάζοντα τον Β. Μέχρι εδώ είναι σχετικά εύκολο να κάνουμε μια εικασία. Αν όμως αντί για τρία έχουμε δεκάδες πορτοφόλια, με εκατοντάδες εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα;

Η άκρη του νήματος

Αν δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε κάποιον να σας πουλήσει bitcoin έναντι μετρητών και θέλετε να αποφύγετε την τσουχτερή προμήθεια από κάποιο ΑΤΜ, ο πιο ασφαλής και οικονομικός τρόπος είναι να τα αποκτήσετε μέσω ενός ανταλλακτηρίου. Το άνοιγμα του λογαριασμού σε κάποιο ανταλλακτήριο, τουλάχιστον στα αναγνωρισμένα και περισσότερο αξιόπιστα, σημαίνει πως θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία KYC (γνώρισε τον πελάτη), υπάρξει δηλαδή κάποιο επίπεδο ταυτοποίησης: δίνετε τα στοιχεία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου και κάποιο αποδεικτικό του τόπου κατοικίας.

Ένας άλλος τρόπος για να σε ανιχνεύσουν, είναι μέσω της διεύθυνσης IP. Στο Internet είναι δύσκολη η ανωνυμία, αν και όχι αδύνατη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στο μέλλον αν η υπολογιστική δύναμη που θα διαθέτουν οι διωκτικές αρχές γίνει τόσο ισχυρή που να μπορούν να βρίσκουν σχετικά εύκολα την πορεία του χρήματος, αποδεικνύοντας έκνομες ενέργειες. Για αυτό τον λόγο, κανείς σοβαρός εγκληματίας δεν αφήνει ίχνη που να μένουν για πάντα. Θα προτιμήσει μετρητά, που είναι μη ανιχνεύσιμα.

Αποτελεί ανέλπιστο δώρο για τις διωκτικές αρχές η χρήση bitcoin, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να σβηστούν ή να αλλοιωθούν. Στις τράπεζες απαιτείται η τήρηση των αρχείων των συναλλαγών μόνο για κάποια χρόνια. Ίσως τα διατηρούν περισσότερο, ίσως όχι. Για το bitcoin όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Μένουν για πάντα.

Αποτελεί μεγάλη ειρωνεία πως το bitcoin ξεκίνησε ως ανταλλακτικό μέσο που ευνοούσε τις παράνομες δραστηριότητες. Το χρησιμοποιούσαν τα πρώτα χρόνια, τότε που δεν γνώριζαν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του συστήματος, ούτε οι παράνομοι ούτε οι αρχές.

Bitcoin VS ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών

Αν ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το bitcoin στις συναλλαγές, θα ήταν δύσκολο να μη γίνουν αντιληπτοί όσοι ξεπλένουν μεγάλα ποσά. Όταν εισάγεις χρήματα στο δίκτυο του bitcoin είναι πολύ δύσκολο, χωρίς να προδοθεί η ταυτότητά σου. Να εξαφανίσεις την ταυτότητά σου είναι σχετικά εύκολο, αλλά υπάρχει μια παγίδα σε αυτό για όποιον το επιχειρεί. Θα γίνει αντιληπτό ότι προσπαθείς να σβήσεις τα ίχνη σου.

Με το bitcoin ως κυρίαρχο νόμισμα, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα διατηρούν δημόσιες τις συναλλαγές τους. Θα το απαιτήσουν οι πολίτες, γνωρίζοντας πως είναι τεχνολογικά εφικτό να ελέγχουν πού πηγαίνουν οι φόροι τους. Το ίδιο και οι περισσότερες, αν όχι σχεδόν όλες, οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές και οι μέτοχοι προτιμούν τη διαφάνεια. Για τον ίδιο λόγο θα αναρτούσαν εθελοντικά τις συναλλαγές τους και οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Αρκετοί που θα ήθελαν να ενισχύσουν τέτοιες οργανώσεις, διστάζουν από το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης. Με το bitcoin υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουν αν κατευθύνθηκαν για την ανέγερση κάποιου σχολείο στον Τρίτο Κόσμο ή σε πολυτελή σκάφη αναψυχής.

Το bitcoin φαίνεται να επιτυγχάνει την άριστη αναλογία ιδιωτικότητας. Αποτρέπει την ασυδοσία και ταυτόχρονα προστατεύει την προσωπική ζωή. Για απόλυτη ανωνυμία υπάρχουν άλλα νομίσματα, όπως το Monero.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε η ιδιωτικότητα στο bitcoin, πάλι θα ήταν ελκυστικό. Το bitcoin δεν θα κυριαρχήσει επειδή προάγει την ιδιωτικότητα ή είναι το πιο εύκολο στη χρήση. Το συγκριτικό πλεονέκτημά του είναι η σκληρότητα και η σπανιότητά του. Στην ιστορία πάντοτε το σκληρό χρήμα εκτόπιζε το εύκολο χρήμα. Αυτό που μπορούσε εύκολα να δημιουργηθεί. Ωστόσο αυτή η ιδιότητα μπορεί να φανεί χρήσιμη στα επόμενα χρόνια. Ίσως το bitcoin αποτελέσει την άμυνά μας στον Μεγάλο Αδελφό, που θα εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας στο άμεσο μέλλον, με τη μορφή των νέων ψηφιακών νομισμάτων των Κεντρικών Τραπεζών.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v