Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το bitcoin είναι το πιο «ρυθμιζόμενο νόμισμα» στον κόσμο

Η κριτική της Κριστίν Λαγκάρντ έναντι του κρυπτονομίσματος. Πού έχει δίκιο, ποια είναι η πραγματική εικόνα και γιατί δεν είναι δυνατόν να «απαγορευτεί» το bitcoin.

Το bitcoin είναι το πιο «ρυθμιζόμενο νόμισμα» στον κόσμο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όπως ίσως γνωρίζετε, έχουμε μια αδυναμία στους Κεντρικούς Τραπεζίτες. Πώς να μην έχουμε άλλωστε, όταν διεξάγουν μια διαφημιστική καμπάνια τρισεκατομμυρίων για περιουσιακά στοιχεία με σπανιότητα, όπως ο χρυσός και βέβαια το bitcoin. To bitcoin, παιδί της ποσοτικής χαλάρωσης είναι. Αν δεν αυθαιρετούσε το τραπεζικό σύστημα σε βάρος μας, δεν θα είχε καν λόγο ύπαρξης εξαρχής.

Συνεπώς δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στη χθεσινή παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε μερικά ενδιαφέροντα σχόλια. Από ό,τι ανάφερε, το bitcoin έχει χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος, πρέπει να ρυθμιστεί και θα πρέπει να υπάρχει παγκόσμιος συντονισμός των κανόνων του.

Θεωρούμε πως έχει δίκιο και στα τρία σχόλιά της. Το bitcoin πράγματι έχει χρησιμοποιηθεί και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από εγκληματίες. Το ίδιο ισχύει και για το ευρώ, δολάριο και κάθε άλλο νόμισμα. Είναι υποκρισία να ισχυρίζεται κάποιος το αντίθετο. Μόνο όσοι είναι από άλλο πλανήτη δεν γνωρίζουν ότι το ξέπλυμα χρήματος γίνεται από τις παραδοσιακές τράπεζες

Πόσο όμως ευθύνεται το bitcoin για τη διακίνηση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων μαύρου χρήματος; Σε μια πρόσφατη έκθεσή τους, οι New York Times ανέφεραν ότι μόνο το 1% των συναλλαγών bitcoin χρησιμοποιούνται για οποιονδήποτε παράνομο σκοπό. Έτσι, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ δικαίως θεωρεί ότι το bitcoin χρησιμοποιείται και για ύποπτες συναλλαγές, εσκεμμένα υπερβάλλει για τη συμβολή του στις παράνομες δραστηριότητες.

Ο κυρίαρχος τρόπος που προτιμούν οι παράνομοι, οι τρομοκράτες, οι έμποροι ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να είναι τα χαρτονομίσματα, που δεν είναι ανιχνεύσιμα. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ανέλπιστο δώρο για τις διωκτικές αρχές η χρήση bitcoin από παράνομους. Οι συναλλαγές στο bitcoin είναι απολύτως διάφανες. Η διαδρομή ακόμα και του παραμικρού ποσού καταγράφεται. Για πάντα.

Οι συναλλασσόμενοι προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους μέσω κρυπτογράφησης. Όμως ποιος μας λέει πως αύριο δεν θα βγει ένας τόσο δυνατός υπολογιστής, που να μπορεί να αποκωδικοποιεί τις συναλλαγές; Ποιος είναι τόσο αφελής, ώστε να πραγματοποιεί συναλλαγές που αφήνουν ίχνη τα οποία αποδεικνύουν εγκληματικές δραστηριότητες; Ήδη όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου σε κρατικά νομίσματα εφαρμόζουν KYC/AML όπως κάνουν οι τράπεζες. Οι μόνες συναλλαγές που γίνονται χωρίς εποπτεία είναι όταν ένας ιδιώτη στέλνει σε κάποιον άλλο ιδιώτη, όπως ακριβώς γίνεται και με τα μετρητά. Όμως αυτές οι δραστηριότητες αφορούν ελάχιστα ποσά.

Το επόμενο σημείο που ανέφερε, είναι ότι το bitcoin πρέπει να ρυθμιστεί. Και σε αυτό έχει δίκιο, αλλά είπε τη μισή αλήθεια. Το bitcoin έχει ήδη ρυθμιστεί. Όλες οι παράνομες ενέργειες που γίνονται με οποιοδήποτε νόμισμα, θεωρούνται παράνομες. Οι νόμοι ισχύουν και για τους χρήστες bitcoin. Δεν τους εξαιρούν. Εάν τους πιάσουν, θα υποστούν τις συνέπειες. Επίσης, εάν μια επιχείρηση θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων νόμιμα, θα πρέπει να λάβει άδεια από τις αρχές και να τηρεί τους κανόνες. Ό,τι ισχύει για οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Μήπως όμως η Λαγκάρτ εννοούσε τη φορολογία; Ούτε αυτό ισχύει. Παρά τη μέχρι τώρα φημολογία περί φοροδιαφυγής, τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα φορολογούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το bitcoin είναι στην πραγματικότητα πιο ρυθμισμένο από οποιοδήποτε από τα νομίσματα, τόσο από νομική όσο και από φορολογική άποψη.

Ο τελευταίος ισχυρισμός της προέδρου της ΕΚΤ είναι σχετικά με την αναγκαιότητα ενός παγκόσμιου συντονισμού γύρω από το bitcoin. Έχει δίκιο και σε αυτό το σημείο. Όλες οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να συντονιστούν και να δώσουν μια απάντηση στο bitcoin. Μόνο που αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Να το απαγορεύσουν δεν μπορούν πρακτικά, οπότε μένει να επιβάλουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Ωστόσο, αν τους εφαρμόσουν στην ΕΕ ή στις ΗΠΑ, όλο και κάποιο άλλο κράτος θα φροντίσει να διαθέτει πιο χαλαρή νομοθεσία.

Πώς είμαστε σίγουροι; Επειδή όλα τα κράτη δίνουν κίνητρα ώστε να προσελκύσουν κεφάλαια, επενδύσεις, ανθρώπινο δυναμικό, ταλέντο, τεχνογνωσία. Κάποιες όπως η Κύπρος έχουν πολύ χαμηλή φορολογία. Στην Ελλάδα δίνουν χρυσή βίζα κ.λπ. Είναι δυνατόν οι χώρες να έχουν τη δυνατότητα να φέρουν στο έδαφός τους μια τεχνολογία αιχμής και να μη βρεθεί καμία να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία;

Κανείς δεν πρόκειται να απαγορεύσει το bitcoin

Τα ναρκωτικά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μέχρι πού φτάνουν τα όρια της εφαρμογής του νόμου. Ας εξετάσουμε την πιο τραβηγμένη ενέργεια, να αντιμετωπίσουν το bitcoin σαν ναρκωτικό. Να το απαγορεύσουν όλες οι κυβερνήσεις και μάλιστα με ιδιαίτερα αυστηρές ποινές. Να ξοδέψουν ατελείωτα χρήματα και ανθρώπινους πόρους σε εκπαιδεύσεις ειδικών μονάδων καταστολής, εξοπλισμό με μοντέρνα μηχανήματα, ειδικούς σκύλους. Να επικοινωνούν και συνεργάζονται με άλλες χώρες.

Ωστόσο παρά τις τιτάνιες προσπάθειες, ναρκωτικά διακινούνται. Από τη στιγμή που υπάρχει η ανάγκη για αυτά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπάρχουν ακόμα. Μπορεί να τα αγοράσει ο καθένας, με μια μικρή μόνο δυσκολία. Ρεαλιστικά, ο μόνος τρόπος να παύσουν τη λειτουργία του bitcoin είναι να κάνεις την υπηρεσία που προσφέρει τόσο άχρηστη και ξεπερασμένη που κανείς δεν θέλει να τη χρησιμοποιήσει.

Οι απαγορεύσεις οδηγούν στη μαύρη αγορά, δεν εξαφανίζουν τα προϊόντα. Τα προϊόντα εξαφανίζονται είτε από την αδυναμία παραγωγής τους είτε από την έλλειψη ζήτησης. Όταν οι αρχές δεν μπορούν να παρακάμψουν τα κίνητρα, απλά ανεβάζουν το κόστος. Η ανθρώπινη εφευρετικότητα στο να καλύπτει τις ανάγκες της δεν έχει όρια. Για αυτό τον λόγο εξαπλώθηκε ο καπιταλισμός. Εξαιτίας της εφευρετικότητας των ανθρώπων και του κινήτρου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Στο bitcoin κανένας δεν δίνει την κατεύθυνση και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, ο Jack Dorsey. Το καλύτερο όμως το είπε αμέσως μετά: το whitepaper του bitcoin είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της επιστήμης των υπολογιστών τα τελευταία 20-30 χρόνια. Και πρόσθεσε με νόημα: Είναι ποίηση. (στο 18’)

Από την άλλη όμως πρέπει να γνωρίζουν οι φίλοι του bitcoin πως μπορεί να παρέχει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τα συμβατικά νομίσματα, όπως να μην μπορεί να κατασχεθεί, να μην υπάρχει η δυνατότητα να εμποδίζεται η μεταφορά του, αλλά θα υπάρχουν περιορισμοί. Και βέβαια εξαρτάται από το πού ζεις. Δεν θα ισχύουν οι ίδιοι νόμοι σε όλες τις χώρες.

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, οι κάτοχοι του bitcoin πρέπει να συμβιβαστούν. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Οι νέες συνθήκες αναδύουν νέα ερωτήματα όπως ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου bitcoin; Πώς θα λειτουργεί; Τι παραχωρήσεις θα γίνουν όσον αφορά την ιδιωτικότητα; Αυτό δεν είναι αναγκαστικά καλό για το όραμα των bitcoiners, αλλά σίγουρα καλό για την τσέπη τους. Το bitcoin δεν θα ανέβει σε αξία επειδή θα είναι λιγότερο ή περισσότερο ανώνυμο. Δεν ενδιαφέρονται οι θεσμικοί για αυτό το χαρακτηριστικό του, οι οποίοι είναι αυτοί που πλέον δίνουν τον τόνο. Το θέλουν πλήρως συμμορφωμένο με τους κανονισμούς, γιατί τους ανοίγει τις πόρτες να το αποκτήσουν. Αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι το χαρακτηριστικό της σπανιότητας.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Εξαντλήθηκαν οι θέσεις για τα σεμινάρια του Bitcoin που διοργανώνει το Euro2day.gr μέσα στον Ιανουάριο. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στα σεμινάρια του Φεβρουαρίου, παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησή σας.

Ωστόσο είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως όσοι αγοράσουν το βιβλίο «Επενδυτικός Οδηγός για το Bitcoin», θα τους παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν κάνει το σεμινάριο για το Bitcoin. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη αγοράσει το βιβλίο. Θα ενημερωθούν μέσα στην εβδομάδα με e-mail για τη διαδικασία.

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v