Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν το bitcoin είχε… μια χούφτα δολάρια

Τι έκαναν οι πρώτοι... τυχεροί που απέκτησαν το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Οι περιουσίες στα σκουπίδια, τα ξεχασμένα password και η πώληση bitcoin που σήμερα αξίζουν εκατομμύρια για ένα... Playstation.

Όταν το bitcoin είχε… μια χούφτα δολάρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στην κουβέντα για το bitcoin, υπάρχουν γενικά δύο συνθήκες που φαίνεται να ισχύουν κάθε φορά. Όλοι πάντα αισθάνονται ότι τώρα είναι αργά να αγοράσουν και όλοι εύχονται να είχαν αγοράσει περισσότερα. Όντως, με το bitcoin να έχει φτάσει στην κορυφή των 40.000 δολαρίων, αυτή είναι η σκέψη που κυριαρχεί. Πόσο λάθος έκαναν που το φοβήθηκαν στην αρχή και πόσο τυχεροί είναι όσοι το αγόρασαν τα πρώτα χρόνια.

Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Επικρατεί μια παρεξήγηση όσον αφορά τους πρώτους αγοραστές του bitcoin. Πολλοί νομίζουν πως στάθηκαν τυχεροί που αγόρασαν με μια χούφτα δολάρια πολλά νομίσματα και τώρα είναι όλοι βαθύπλουτοι. Πρόκειται για τεράστιο λάθος.

Ελάχιστοι είναι που έχουν κρατήσει από παλιά τα νομίσματά τους. Ακόμα και ο πιο διάσημος γκουρού παγκοσμίως πάνω στο bitcoin, ο «δικός» μας, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, την πρώτη φορά που είχε αποκτήσει bitcoin αξίας 100 δολαρίων τα πούλησε μέσα σε λίγες εβδομάδες, όταν τριπλασίασαν την αξία τους. Για ποιο λόγο; Για να αγοράσει ένα Playstation! Ούτε αυτός δεν είχε αντιληφθεί στην αρχή τι θησαυρό κρατούσε στα χέρια του.

Μάλιστα πολλοί που δεν τα πούλησαν πολύ νωρίς, τα έχουν χάσει. Υπολογίζεται πως έχουν χαθεί 3 εκατομμύρια bitcoin, σημερινής αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία ανάκτησης ψηφιακών κλειδιών Wallet Recovery Services, από ό,τι ισχυρίζεται, δέχεται 70 αιτήματα τη μέρα από ανθρώπους που δεν έχουν πια τον κωδικό των ψηφιακών πορτοφολιών τους.

Ένας από αυτούς είναι ο Stefan Thomas, ένας Γερμανός προγραμματιστής που ζει στο San Francisco. Ο Thomas πριν χρόνια είχε λάβει αμοιβή 7.002 bitcoin, τα οποία κλείδωσε σε έναν IronKey σκληρό δίσκο. Σήμερα αυτά αξίζουν 280 εκατομμύρια δολάρια. Πού σκοπεύει, λέτε, να τα ξοδέψει ο Tomas; Πουθενά. Δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματά του, επειδή έχει ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης! Όπως δήλωσε στους New York Times, τον είχε γράψει σε ένα χαρτί αλλά το έχει χάσει. Ο IronKey δίσκος δίνει δέκα προσπάθειες ανεπιτυχούς εισαγωγής κωδικού και ο Thomas έχει ήδη εξαντλήσει τις οχτώ.

Παρόμοια περίπτωση είναι και του Βρετανού Τζέιμς Χάουελς, που πέταξε στα σκουπίδια το παλιό του laptop, που περιείχε 7.500 bitcoin.

Πώς είναι δυνατόν να στάθηκαν τόσο επιπόλαιοι όσοι τα έχασαν; Επειδή πιο παλιά δεν γνώριζαν πώς να προφυλαχθούν από τις κακοτοπιές. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να χάνει τα bitcoin του για διάφορους λόγους. Ο πιο συνηθισμένος είναι ότι έχει ξεχάσει τον κωδικό του, ότι έχει χάσει τα κλειδιά από καταστροφή ή κλοπή του κινητού ή του υπολογιστή του. Ήταν ένας σοβαρός λόγος που δυσχέρανε την υιοθέτηση του bitcoin ως νομίσματος.

Ο τρόπος διακράτησης των bitcoin στα πρώτα του στάδια ήταν πολύ πιο δύσκολος από τον σημερινό. Δεν υπήρχαν καν ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Για να τα φυλάξεις, έπρεπε να γνωρίζεις προγραμματισμό. Κυρίως όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τέτοια εξέλιξη, όταν πρωτοδημιουργήθηκαν. Με τον καιρό άρχισαν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται τις δυνατότητές τους.

Ακόμα δεν είναι αργά

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, κυριαρχούσε αβεβαιότητα αν το bitcoin θα υπάρχει την επόμενη ημέρα. Το οικοσύστημα που είχε δημιουργηθεί γύρω του ήταν ακόμα αδύναμο. Δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό, που πλέον έχουν παραδεχτεί ακόμα και Αμερικανοί γερουσιαστές πως δεν μπορούν να το σταματήσουν. Ούτε εκείνοι ούτε οι Κινέζοι.

Γι' αυτό το ότι αγόρασε κάποιος νωρίς δεν αποτελεί αναγκαστικά πλεονέκτημα. Μια πολύ γνωστή τακτική σε ποδηλατικούς αγώνες είναι κάποιοι να μένουν επίτηδες πίσω από κάποιον άλλο, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια από τη μειωμένη αντίσταση στον αέρα. Οι μπροστινοί έχει αποδειχθεί πως ξοδεύουν μεγαλύτερη ενέργεια. Αυτό το κόλπο μειώνει την αντίσταση του αέρα κατά 5-10%. Ακούγεται μικρό νούμερο, αλλά συσσωρευτικά, σε μια κούρσα πολλών χιλιομέτρων, γίνεται πολύ!

Η απόκτηση, η κατοχή και η διαφύλαξη του bitcoin γίνεται ευκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Σε λίγο καιρό, με την ίδια ευκολία που ανοίγεις ένα λογαριασμό σε συνάλλαγμα στις τράπεζες, θα ανοίγεις και σε bitcoin. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Γιατί όταν ο καθένας θα μπορεί πάρα πολύ εύκολα να τα αποκτήσει και να τα διακινεί, μαντέψτε τι θα γίνει: ο αριθμός των χρηστών θα εκτιναχθεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του.

Πάντοτε η αποδοχή ενός νέου τρόπου πληρωμής απαιτεί χρόνο. Κάποια χρόνια πριν, δεν εμπιστεύονταν τις κάρτες ή το e-banking. Πιο πριν, δεν εμπιστεύονταν την τράπεζα και προτιμούσαν να τα έχουν κρυμμένα στον χώρο τους. Πιο πριν, ήθελαν χρυσό και όχι χαρτονομίσματα. Πιο πριν, κοχύλια και πιο πριν, μπανάνες επειδή τρώγονταν.

Όσοι επέδειξαν ανοικτό μυαλό και τόλμησαν να κάνουν πράξη την απόκτηση bitcoin, επιβραβεύτηκαν για το θάρρος τους. Όχι μόνο παλιά αλλά ακόμα και πρόσφατα. Δείτε την περίπτωση του Michael Saylor, του CEO της MicroStrategy, που έχουμε παρουσιάσει αρκετές φορές. Tον Αύγουστο που ανακοίνωσε τις πρώτες αγορές bitcoin, η μετοχή της είχε 120 δολάρια. Το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης τη βρήκε στα 631. Κέρδισε 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε 5 μήνες.

 

Αν νομίζετε πως είναι αργά πια, πως το πλοίο έχει αναχωρήσει από το λιμάνι, ξανασκεφτείτε το. Θα ξανακάνει κάπου στάση για να μπορέσετε να επιβιβαστείτε. Δεν χρειάζονται καν πολλά χρήματα. Ακόμα και bitcoin αξίας 20€ μπορείς να αγοράσεις. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι να είστε έτοιμοι. Το εισιτήριο σε αυτή την περίπτωση είναι οι γνώσεις. Δεν αρκεί η απόκτησή του, χρειάζεται να ασχοληθείτε. Δεν αγοράζετε λαχείο. Και βέβαια, προσοχή στους επιτήδειους. Αυτό το διάστημα έχουν βγει παγανιά...

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Εξαντλήθηκαν οι θέσεις για τα σεμινάρια του bitcoin που διοργανώνει το euro2day.gr μέσα στον Ιανουάριο. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στα σεμινάρια του Φεβρουαρίου, παρακαλούμε κάντε έγκαιρα την κράτησή σας.

Ωστόσο είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως όσοι αγοράσουν το βιβλίο «Επενδυτικός Οδηγός για το Bitcoin», θα τους παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken.

Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν κάνει το σεμινάριο για το Bitcoin. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη αγοράσει το βιβλίο. Θα ενημερωθούν μέσα στην εβδομάδα με e-mail για την διαδικασία.

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v