Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του Ethereum

Τα μεγάλα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος και τα επιχειρήματα όσων τοποθετήθηκαν στρατηγικά. Το ορόσημο της έναρξης διαπραγμάτευσης των futures του CME πάνω στο Ethereum και η εξέλιξη της τιμής του έναντι του bitcoin.

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

 Αν αναρωτιέστε για το αν είναι αργά να αγοράσετε τώρα Bitcoin ή Ethereum, μια που ήδη έχουν διαγράψει μια εντυπωσιακή τροχιά και βρίσκονται πολύ ψηλά, το παρακάτω διάγραμμα ίσως σας διευκολύνει. Δείχνει που βρισκόμαστε, σε σχέση με την πορεία που σημείωσε το Bitcoin στη προηγούμενη ανοδική φάση του 2017. Είναι αυτή η κόκκινη κουκίδα που βλέπετε κάτω δεξιά. 

Υπάρχουν άνθρωποι που αγόρασαν Bitcoin και Ethereum για ένα δολάριο που τα πούλησαν στα δύο ή στα πέντε επειδή πολλαπλασίασαν τα χρήματά τους. Αποδείχτηκαν τραγικά λάθος. Για τους σημερινούς συνειδητοποιημένους επενδυτές, η τοποθέτηση είναι μακροπρόθεσμη. Δεν πρόκειται να πουλήσουν μέχρι το Bitcoin να γίνει το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ή το Ethereum ο παγκόσμιος υπολογιστής. Η καθημερινή διακύμανση της ισοτιμίας τους με το ευρώ ή το δολάριο, δεν είναι κάτι που τους αφορά. Αυτή η επενδυτική φιλοσοφία μένει να αποδειχθεί αν θα είναι σωστή. Αν θα γίνουν οι νέοι εκατομμυριούχοι ή οι ελπίδες τους αποδειχθούν απατηλές.

Σήμερα θα εστιάσουμε στην επενδυτική προοπτική του Ethereum, αν και για να απαντήσουμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του, θα πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα ποια θα είναι η κορυφή για το Bitcoin. Είναι δεδομένο πως η πορεία του ηγέτη των κρυπτονομισμάτων, θα παίξει καθοριστικό ρόλο για ολόκληρη την αγορά. Παρόλα αυτά, το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα έχει αποδείξει πως διαθέτει αυτόνομη δυναμική.

Με βάση τα συμπεριφορικά οικονομικά, το Ethereum παρουσιάζει πολύ μεγάλες ομοιότητες με το Bitcoin, καθώς του έχει ασκηθεί σε μεγάλο βαθμό η ίδια κριτική. Ότι είναι άχρηστο, φτιαγμένο από κοπανιστό αέρα, δεν είναι ασφαλές, η μεταβλητότητα του είναι μεγάλη. Ωστόσο οι υποστηρικτές του θεωρούν πως διαθέτει ένα σπουδαίο αφήγημα. Μια πλατφόρμα για προγραμματισμένο χρήμα. Για αυτό ισχυρίζονται πως ο κύκλος της υιοθέτησης και της αύξησης της κεφαλαιοποίησης του, θα είναι το ίδιο εκρηκτική με του Bitcoin.

Πρόκειται για διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, διαφορετικά οικοσυστήματα, ίδια υιοθέτηση. Ίδια σε πολλά σημεία, αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικά. Ας δούμε ποια σημεία πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές του Ethereum. Τις προϋποθέσεις που θα το κάνουν να σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση από το Bitcoin.

Τα κομβικά σημεία

* Τα futures του CME πάνω στο Ethereum ξεκινάνε αύριο Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου. Η έναρξη τους έχει ανεβάσει τις προσδοκίες. Δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν έκθεση στο Ethereum τα hedge funds, ακόμα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πως το γνωρίζουμε; Επειδή από εκεί αποκτούν θέση πολλοί και στο Bitcoin. Είναι δύσκολο να αποκτήσουν και κυρίως να διατηρήσουν άμεσα νομίσματα, καθώς υπάρχει ακόμα το ζήτημα της θεματοφυλακής που δεν έχει λυθεί αξιόπιστα. Γιατί τώρα; Επειδή κανείς από τους θεσμικούς δεν ήθελε να είναι πρώτος, ούτε όμως τελευταίος.

Κάποιοι ανησυχούν, επειδή έχουν συνδέσει την έναρξη των futures του Bitcoin πάλι από την CME, με την κορύφωση του στο τέλος του 2017. Πράγματι, είχαν συμβάλει τότε στο τέλος του πάρτι. Μέχρι και ο Leo Melamed, Πρόεδρος του ομίλου CME, είχε αναφέρει πως «θα τιθασεύσει το Bitcoin». Όμως οι συνθήκες ήταν τότε εντελώς διαφορετικές. Τώρα ο Bluford Putnam, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, δήλωσε στο Bloomberg ότι το Bitcoin είναι «αναδυόμενος ανταγωνιστής» του χρυσού.

* Στην προηγούμενη κορυφή του Bitcoin το 2017, το Ethereum έφτασε τα 1.500 δολάρια. Όταν το Bitcoin ξεπέρασε τις 40.000 δολάρια, είχε μόνο 1.400. Δείχνει να χρωστάει μια σημαντική άνοδο. Ίσως για αυτό τις τελευταίες ημέρες έσπασε το προηγούμενο υψηλό του 2017. Επίσης νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν οι διευθύνσεις του Ethereum, οι οποίες διαθέτουν έστω και ελάχιστη ποσότητα χρημάτων. Ξεπέρασαν τα 53 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Glassnode.

Επιπλέον, η τιμή του Ethereum έφτασε σε άλλο ένα ορόσημο, που δείχνει πως αυτή τη φορά η άνοδος έχει πιο γερές βάσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία του παρέμεινε πάνω από 30 ημέρες με τιμή κλεισίματος πάνω από τα 1.000 δολάρια. Στην προηγούμενη κορυφή πριν 3 χρόνια, είχε μείνει μόνο 25 ημέρες πάνω από αυτό το όριο. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου bull run, ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του κυμάνθηκε μεταξύ 1 και 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον έχει ανέλθει στα 12 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την μελέτη της Grayscale.

* Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες που συνδέονται με τις DeFi. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το DappRadar, το Uniswap, η πιο δημοφιλής αποκεντρωμένη εφαρμογή έφτασε τους 313.600 χρήστες τον τελευταίο μήνα. Μια εφαρμογή που δεν υπήρχε μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.

Όσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται, τόσο περισσότερο χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Ethereum και πληρώνουν για την χρήση του. Για να δώσει κίνητρο το δίκτυο του Ethereum να διατηρούν οι απομακρυσμένοι υπολογιστές τα δεδομένα στο blockchain, χρησιμοποιεί το νόμισμα του Ethereum (ETH) ως μορφή πληρωμής για να χρηματοδοτεί το δίκτυο. Όποιος επιθυμεί να χτίσει μια εφαρμογή στο δίκτυο του, θα πρέπει να πληρώσει τέλη συναλλαγής για την υπολογιστική δύναμη που απαιτείται για την χρήση. Το ποσό των ETH που απαιτούνται, αποφασίζεται από μια μέθοδο που ονομάζεται GAS. Όσο αυξάνονται οι συναλλαγές, τόσο αυξάνεται η παραγωγή αξίας.

* Άλλος ένας παράγοντας που εκτοξεύει την αξία του είναι η κατηγορία των stablecoins. Όλο και περισσότερα ιδρύματα ενδιαφέρονται να βγάλουν κάποιο δικό τους νόμισμα που να είναι κλειδωμένο με το δολάριο ή κάποιο άλλο κυρίαρχο νόμισμα. Η ζήτηση για αυτά αυξάνεται. Όχι μόνο σε όγκο νομισμάτων αλλά και σε όγκο συναλλαγών. Όλα σχεδόν βασίζονται στο blockchain του Ethereum.

* Το επόμενο είναι το gaming (παιχνίδια) και τα NFT (ψηφιακά πολύτιμα αντικείμενα). Κατηγορίες που έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που κατανοούν οι περισσότεροι. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας ή προτιμούνται οι ψηφιακές εφαρμογές λόγω ευκολίας, η αναμφισβήτητη τάση είναι να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τον ψηφιακό κόσμο. Είτε για επαγγελματικές δραστηριότητες και συναλλαγές, είτε για παιχνίδια, συναντήσεις, κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία.

Που θα κριθεί η επιτυχία

Όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια και οι εντυπωσιακές προοπτικές θα μείνουν απλές φιλοδοξίες αν δεν υπάρξει η μετάβαση στο Ethereum 2. Μια αναβαθμισμένη εκδοχή του σημερινού Ethereum που θα λύσει το κομβικό σημείο της κλιμακωσιμότητας (scalability). Μια καθόλου εύκολη δουλειά. Το να προσπαθούν να αναβαθμίσουν το σημερινό blockchain του Ethereum όσο λειτουργεί, θα ήταν σαν προσπαθείς να αναβαθμίσεις ένα τζάμπο τζετ στον αέρα με χιλιάδες επιβάτες. Είναι προτιμότερο να χτίσεις ένα νέο αεροπλάνο στο έδαφος, μέσα σε ένα υπόστεγο. Έτσι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα νέο blockchain. Όταν θα ολοκληρωθεί, το παλιό Ethereum θα συγχωνευθεί με το νέο και όλες οι εφαρμογές θα αναβαθμιστούν.

Πιθανώς να κρατήσει δύο χρόνια η διαδικασία, μέχρι να φτάσει στο τελικό στάδιο. Ωστόσο ακόμη και τότε δεν θα πρόκειται για ολοκληρωμένο προϊόν. Είναι αναμενόμενο. Η Apple και η Microsoft συνεχώς κάνουν ενημερώσεις και βελτιώσεις στο σύστημα τους. Το Ethereum δεν πρόκειται ποτέ να έχει τελική μορφή. Πρόκειται για το νέο Διαδίκτυο. Πάντα θα υπάρχουν συχνές αναβαθμίσεις. Πρόκειται για κάτι που το ξεχωρίζει με το Bitcoin, στο οποίο κυριαρχεί η σταθερότητα. Σπάνια γίνονται αναβαθμίσεις.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v