Τι αποκάλυψε ο Saylor στο Συνέδριο του Bitcoin

Τα επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης στο κρυπτονόμισμα και οι διχογνωμίες των οικονομολόγων. Tο οικοσύστημα των crypto, η οπτική που το προβάλλει ως «νομισματικό χρυσό» και ο γρίφος γύρω από το θέμα της ενέργειας.

Τι αποκάλυψε ο Saylor στο Συνέδριο του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν έχουμε κρύψει την αδυναμία που έχουμε στον Michael Saylor, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MicroStrategy. Στην διεισδυτική οπτική του γύρω από τα θέματα της νομισματικής ενέργειας. Πράγματι, δεν μας απογοήτευσε. Στο μεγάλο συνέδριο του Μαιάμι που έλαβε χώρα στις 4-5 Ιούνη, αποκάλυψε πτυχές της σκέψης του γύρω από το Bitcoin, απαντώντας σε ερωτήσεις του Max Keiser.

Το Bitcoin, ισχυρίζεται ο Michael, είναι ψηφιακός χρυσός μέσα σε ένα τεράστιο τεχνολογικά εξελιγμένο νομισματικό δίκτυο. Όποιος το αντιλαμβάνεται ως τέτοιο, προσπαθεί να αγοράσει όσο περισσότερο μπορεί, όσο πιο γρήγορα μπορεί, πριν προλάβουν να το έχουν ανακαλύψουν οι υπόλοιποι. Και ποιοι θα το θέλουν; Όλοι. Όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη, φτωχοί ή πλούσιοι, μορφωμένοι ή αμόρφωτοι, σε χώρες με αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα ή unbanked σε υπό ανάπτυξη χώρες.

Όλοι όσοι θα ήθελαν να έχουν μιας μορφής ιδιοκτησιακά δικαιώματα ενός περιουσιακού στοιχείου, έστω και ελάχιστης αξίας, τι επιλογές έχουν; Να αγοράσουν γη ή κάποιο ακίνητο, χρυσό ή κοσμήματα, χαρτονομίσματα ή οτιδήποτε σε φυσική μορφή. Σε ψηφιακή μορφή μετοχές ή ομόλογα ή καταθέσεις. Όμως ποτέ, σε οποιοδήποτε από όλα αυτά, δεν μπορείς να έχεις την αποκλειστική ιδιοκτησία. Εξαρτάσαι από άλλους.

Σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορούν να επιβάλλουν βαριά φορολογία ή ακόμα και να το κατάσχουν οι αρχές. Είναι ατελείωτα τα παραδείγματα στην ιστορία ανά τον κόσμο όπου συμβαίνουν αυτά. Ή ακόμα έχουν τη δυνατότητα να υποτιμήσουν την αξία τους. Να τυπώσουν όσα χρήματα θέλουν, να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των μετοχικών μεριδίων κ.τλ.

Το Bitcoin είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο στο οποίο ο μικρός ιδιώτης διαθέτει τόσα πολλά πλεονεκτήματα έναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας, όσο αφορά τη διαφύλαξη του πλούτου του. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία δεν μπορούν να το κατάσχουν ή να αλλοιώσουν τον αριθμό των νομισματικών μονάδων. Είναι απόλυτος κυρίαρχος της περιουσίας του. Μπορεί να το μεταφέρει παντού στον κόσμο, να το ασφαλίσει χωρίς κόστος. Όσο μικρό ή μεγάλο ποσό και αν δαπανήσει για να το αποκτήσει.

Μπορεί να το αποκτήσει είτε επιθυμεί να διαθέσει δισεκατομμύρια, είτε οι αποταμιεύσεις του είναι μόλις 20 ευρώ. Μπορεί να το αποκτήσει ακόμα και αυτός που δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, δεν έχει ταυτότητα ή πιστοποιητικό γέννησης. Αν ζει στην Νέα Υόρκη ή ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό της Αφρικής. Όποιος διαθέτει οποιοδήποτε ποσό σε Bitcoin, σημαίνει πως έχει επενδύσει στο μέλλον των χρήματος.

Η διχογνωμία μεταξύ των οικονομολόγων

Που οφείλεται το φαινόμενο της τόσο έντονης διχογνωμίας πάνω στο Bitcoin; τον ρώτησε ο Max Keiser. Πως εξηγείται πολλά ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαικοί, οικονομολόγοι να βλέπουν στο Bitcoin το μέλλον; Να τους συγκλονίζει να τους εμπνέει. (σ.σ. όπως ο Jack Dorsey, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, που δήλωσε για το Bitcoin «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στη ζωή μου για να δουλέψω»). Ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι τρομάζουν κοιτάζοντας την διάσταση που έχει πάρει, το αντιμετωπίζουν εχθρικά, νιώθουν πως απειλούνται.

Τι απάντησε ο Saylor: Οι επικριτές του Bitcoin κάνουν κριτική σε μια καινοτομία που δεν καταλαβαίνουν. Αν νιώθεις άνετα στο τωρινό οικονομικό περιβάλλον, δεν μπορείς να φανταστείς ένα διαφορετικό κόσμο, αν είσαι εύπορος, πετυχημένος, βολεμένος ή απλά νιώθεις έτσι. Αν σε τρομάζουν οι αλλαγές ή αισθάνεσαι απειλή από αυτές, είναι προς το συμφέρον σου να υποθέσεις πως τα πράγματα θα συνεχίσουν να κινούνται με τον τρόπο που έχεις συνηθίσει.

Όταν αντιλαμβάνεσαι πως το πλοίο στο οποίο είναι επιβιβασμένος βυθίζεται, τότε η σωσίβια λέμβος είναι το μόνο που σκέφτεσαι. Αν ζεις στην άγνοια και ταυτόχρονα νιώθεις άνετα στην πολυτελή σουίτα της πρώτης θέση, όταν έρθει κάποιος και σου χτυπήσει την πόρτα για σου ανακοινώσει ότι πρέπει να πέσεις αμέσως στα παγωμένα νερά, θα νιώσεις ενοχλημένος.

Για να εκτιμήσεις το Bitcoin, θα πρέπει να έχεις το κίνητρο. Να ξοδέψεις πολλές ώρες, μέρες, μήνες, να μάθεις πως λειτουργεί, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Κάποιοι έχουν το κίνητρο, αλλά δεν ενδιαφέρονται καθόλου να προβληματιστούν, να κουραστούν, να αναζητήσουν τη γνώση. Οι περισσότεροι πάντως δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν τη ζωή τους. Δεν μπορούν να συλλάβουν την αλλαγή που έτσι και αλλιώς συντελείται χωρίς αυτούς. Πως είναι δυνατόν το πλοίο να βυθίζεται, όταν επί τόσα πολλά χρόνια έπλεε χωρίς πρόβλημα, τουλάχιστον εμφανές.

Εμφανές για αυτούς. Όμως το τωρινό νομισματικό σύστημα που βασίζεται στα παραστατικά (fiat) νομίσματα που εκδίδονται κατά το δοκούν χωρίς αντίκρισμα, είναι υπεύθυνο για πολλή δυστυχία, ειδικά σε πολλά μέρη του κόσμου. Όποιος βρίσκεται σε κάποιο κοκτέιλ πάρτι στο Μανχάταν, δεν μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει εξαιτίας της νομισματικής αβεβαιότητας καθημερινά ένας Αργεντίνος ή ένας Αφρικανός. Και το κυριότερο: δεν διαθέτει την παραμικρή πρόταση για να επιλύσει το πρόβλημα τους.

Ο Ray Dalio, από τους πιο σεβάσμιους στοχαστές, που ανησυχεί για την πορεία που έχει πάρει το τωρινό οικονομικό μοντέλο, έφτασε να ισχυρίζεται πως είναι προτιμότερο να κατέχεις Bitcoin παρά ομόλογα. Πρόκειται για μια τολμηρή δήλωση από κάποιον με το ειδικό βάρος του Dalio, αν σκεφτούμε πως υπάρχουν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια τοποθετημένα σε ομόλογα.

Το πρόβλημα με τις πολιτικές της ατελείωτης «εκτύπωσης» από μέρους των Κεντρικών Τραπεζών, είναι πως έχει αποσυνδεθεί η έννοια της αξίας από την τιμή. Έχουν δημιουργήσει παντού αντιοικονομικές φούσκες που μεγεθύνουν το ρίσκο. Γι αυτό οι εισηγμένες διαπραγματεύονται σε κεφαλαιοποίηση δεκάδων φορών τα έσοδα τους. Για αυτό τα σπίτια έχουν ακριβύνει τόσο πολύ. Αν υπήρχε αντίκρισμα του χρήματος που εκδίδεται σε κάποιο σκληρό περιουσιακό στοιχείο όπως το Bitcoin, τότε θα μπορούσαμε να αγοράσουμε πολύ μεγαλύτερο σπίτι στην μισή τιμή. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ακόμα και τα κοσμήματα ή ο χρυσός θα είχαν ήταν πιο δίκαιες αποτιμήσεις (σ.σ. η Γερουσιαστής Cynthia Lummis, δήλωσε πως «Είναι σημαντικό το δολάριο να έχει αντίκρισμα σε Bitcoin, όπως ήταν παλαιότερα ο χρυσός.»)

Η ανωτερότητα του Bitcoin, όχι μόνο η τεχνολογική αλλά και η ηθική, οδηγεί σε ένα πιο δίκαιο οικονομικά περιβάλλον. Υπό την επιρροή του ακόμα και οι κυβερνήσεις θα αναγκάζονται να ασκούν πιο λογικές δράσεις και πολιτικές. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούν να υποτιμούν το νόμισμα τους αυθαίρετα, οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση. Η ευρεία υιοθέτηση του μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ελεύθερο κόσμο, όπου ο καθένας μπορεί να έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα με ασφάλεια. Το Bitcoin αντιπροσωπεύει την ελπίδα για 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Tο οικοσύστημα των crypto και το θέμα της ενέργειας

Τα crypto είναι ζωντανά πλάσματα στην «κυβερνοσφαίρα». Το Bitcoin είναι σαν το πλαγκτόν που έχει εξαπλωθεί παντού. Είναι μια βασική μορφή ζωής, δεν είναι το πιο πολύπλοκο πλάσμα στο οικοσύστημα. Από την άλλη οι DeFi φιλοδοξούν να γίνουν τα θηλαστικά, τα οποία όμως έχουν προέρθει από το DNA του Bitcoin.

Το όμορφο με το Bitcoin είναι πως έχει ήδη ολοκληρώσει την εξελικτική του διαδικασία. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην γίνει ένα πλάσμα αξίας εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων. Η κρίσιμη διαφορά του με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα είναι πως δεν χρειάζεται να εξελιχθεί άλλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να μείνει ζωντανό. Όλες οι καινοτομίες, όλες οι εφαρμογές που το εξελίσσουν, θα το κάνουν πιο λειτουργικό, πιο όμορφο, μπορούν να δημιουργηθούν σε ένα δεύτερο επίπεδο, πάνω από αυτό.

Όσο αφορά την συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί τελευταία γύρω από την κατανάλωση ενέργειας, ο Saylor έδωσε μια ξεχωριστή οπτική. Η Google ξοδεύει 170 δισ. για ενέργεια τον χρόνο και αξίζει 1,8 τρισ. Στο Bitcoin δαπανώνται 4 δισ. για ενέργεια και έχει δημιουργήσει μια αξία 800 δισ. Κάθε δολάριο που δαπανάται σε ενέργεια παράγει 200 σε αξία. Στην Google, που είναι της ψηφιακής οικονομίας, σε κάθε 1 δολάριο που ξοδεύεται σε ενέργεια γυρνάει 10 δολάρια σε αξία.

Στις εταιρίες του S&P ο μέσος όρος είναι να ξοδεύεις 1 δολάριο και να παράγεις αξία 4 δολαρίων. Στον παραδοσιακό τραπεζικό κλάδο, η JP Morgan σε κάθε δολάριο που δαπανά για ενέργεια, επιστρέφει 3,8 στους μετόχους. Στις αεροπορικές βάζεις 1 δολάριο και λαμβάνεις πίσω 40 σεντς. Το Bitcoin είναι 20 φορές πιο αποδοτικό από την Google και 50 φορές από τις υπόλοιπες παραδοσιακές βιομηχανίες.

Το Ελ Σαλβαδόρ υιοθετεί επίσημα το Bitcoin

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele, σχεδιάζει να θεσπίσει νομοθεσία που θα κάνει τη χώρα του πρώτο κυρίαρχο έθνος στον κόσμο που θα υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, όπως δήλωσε σε βίντεο στο συνέδριο Bitcoin 2021 στο Μαϊάμι. Από ότι εξήγησε, συνεργάζεται με την εταιρεία ψηφιακών πορτοφολιών, Strike, για την κατασκευή σύγχρονων χρηματοοικονομικών υποδομών χρησιμοποιώντας τεχνολογία Bitcoin.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι σε μεγάλο βαθμό μια οικονομία που χρησιμοποιεί μετρητά. Το 70% των ανθρώπων δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες. Τα εμβάσματα που στέλνονται στην χώρα από μετανάστες, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το υφιστάμενο τραπεζικό δίκτυο χρεώνει ως και 10% για αυτές τις διεθνείς μεταφορές και απαιτούνται αρκετές ημέρες για να φτάσουν στους παραλήπτες.

Άλλες κυβερνήσεις επιχειρούν να απαγορεύσουν το Bitcoin, προκειμένου να πνίξουν κάθε απόπειρα αμφισβήτηση τους. Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία βέβαια. Κάποιες άλλες όμως, σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία, στοχεύοντας στην βελτίωση της ζωής των πολιτών τους. Μένει να δούμε ποια στρατηγική θα επικρατήσει τελικά. Της τεχνολογικής καινοτομίας ή της οπισθοδρόμησης. Αν και δεν έχουμε μεγάλη αγωνία. Η ανθρώπινη ιστορία μας έχει δείξει ποιος θριαμβεύει τελικά σε παρόμοιου τύπου διαμάχες.

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v