Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα crypto μπροστά στο χείλος του γκρεμού!

Γιατί κατέρρευσε η αγορά κρυπτονομισμάτων στο άκουσμα της συγχώνευσης των ανταλλακτηρίων FTX και Binance. Τα προβλήματα ρευστότητας, οι φήμες και το «τρενάκι του τρόμου».

Tα crypto μπροστά στο χείλος του γκρεμού!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πρόσεχε τι εύχεσαι, μπορεί να πραγματοποιηθεί! Τι εύχονταν οι φίλοι των κρυπτονομισμάτων; Να αποσυνδεθεί χρηματιστηριακά ο χώρος από τις υπόλοιπες αγορές. Πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη αυτές τις ημέρες, αλλά όχι με τον τρόπο που το επιθυμούσαν.

Ενώ οι μετοχικοί δείκτες στη Wall Street αναρρώνουν με ήπιο ρυθμό, η αγορά των crypto θυμίζει «τρενάκι του τρόμου» στο λούνα παρκ. Οι ενθουσιώδεις τσιρίδες της ανόδου εναλλάσσονται με καταιγιστικό ρυθμό με τις έντρομες κραυγές της πτώσης. Αιτία; Η διαφαινόμενη κρίση ρευστότητας του γνωστού ανταλλακτηρίου FTX και η απόπειρα εξαγοράς του από την Binance.

Στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς αποτυπώνονται οι εναλλαγές συναισθημάτων των επενδυτών. Από το Σαββατοκύριακο που άρχισε να φανερώνεται η διάθεση αναμέτρησης μεταξύ των δύο κορυφαίων ανταλλακτηρίων, άρχισε η υποχώρηση. Τη Δευτέρα εντάθηκαν οι φήμες ότι υπήρξε πρόβλημα ρευστότητας στο FTX, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις των πωλητών. Οι ανησυχίες έγιναν αντιληπτές, καθώς εκτός από την υποχώρηση στις τιμές, πολλά Bitcoin άρχισαν να μεταφέρονται στα ανταλλακτήρια από τα ιδιωτικά πορτοφόλια, προκειμένου να είναι έτοιμα να πουληθούν.

Χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, ChangZhao, γνωστός ως CZ, με ένα tweet γνωστοποίησε ότι το ανταλλακτήριο FTX ζήτησε τη βοήθειά τους καθώς υπάρχει σημαντική κρίση ρευστότητας.

Από ό,τι ισχυρίστηκε, υπέγραψαν μια μη δεσμευτική συμφωνία με την οποία θα μπορούν να προβούν σε πλήρη εξαγορά, προκειμένου να μη μεταδοθεί η κρίση και να μην κινδυνέψουν να χάσουν τα χρήματά τους οι χρήστες. 

Αμέσως η αγορά αντέδρασε, κινούμενη ανοδικά. Το Bitcoin αντιδρώντας σκαρφάλωσε σχεδόν 8% μέσα σε μια ώρα και τις επόμενες 4 υποχώρησε 17%! Το BNB, το token του blockchain Binance, έκανε άλμα 24%, για να πέσει λίγο αργότερα 28%!

Παρ' όλα αυτά, λίγο αργότερα, η ανακούφιση έδωσε τη θέση της στον προβληματισμό. Κατ' αρχάς, αν θα προχωρήσει η συμφωνία. Επίσης, εκτός από το ανταλλακτήριο FTX, υπήρχε και το Alameda, το οποίο είχε εξαγοράσει αρκετές από τις μεγάλες οντότητες και funds που είχαν πρόβλημα μετά τη χρεοκοπία της Terra.

Αν χρεοκοπούσε το Alameda, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά οχήματα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, θα δημιουργούνταν μια τεράστια μαύρη τρύπα, η οποία θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ένα νέο γύρο χρεοκοπιών. Επιπλέον, άρχισαν να επικρατούν αμφιβολίες κατά πόσο θα είναι εφικτή η εξαγορά, καθώς καραδοκούν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα; Το FTT κατέρρευσε. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες έχασε 88%. Το FTT είναι ένα token το οποίο εξέδιδε το FTX. Κάτι αντίστοιχο με το BNB της Binance, αν και λιγότερο ανεπτυγμένο. Μόλις 50 κορυφαίοι κάτοχοι FTT κατέχουν το 98% της συνολικής προσφοράς. Μεταξύ αυτών είναι βέβαια η Alameda και το FTX.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Binance ήταν ένας από τους πρώτους και βασικούς επενδυτές του FTX. Ο Sam Bankman-Fried, επικεφαλής του FTX, και ο Changpeng Zhao, επικεφαλής της Binance, ξεκίνησαν ως φίλοι. Μέχρι που το FTX αρχίζει να αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Πολύ γρήγορα έφτασε να γίνει το δεύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο βάσει τζίρου. Έτσι ο CZ αποφασίζει να πουλήσει το μερίδιο που είχαν στο FTX.

Ανάμεσα στα ανταλλάγματα, ήταν να λάβει FTT αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από εκείνο το σημείο περίπου ξεκίνησε (τουλάχιστον φανερά) η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών. Ο CZ ισχυρίστηκε ότι ο Sam, ο οποίος είχε στο μεταξύ δημιουργήσει ένα αξιόλογο λόμπι στην Ουάσιγκτον, έχει αρχίσει να διαβάλλει το Binance στις ρυθμιστικές αρχές. Κατόπιν, στα 7,4 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter, ανακοίνωσε πως προτίθεται να πουλήσει τα FTT που έχει η Binance στην κατοχή της.

Με δεδομένο ότι η ρευστότητα στο συγκεκριμένο είναι σχετικά περιορισμένη, αυτό αποτέλεσε ένα πολύ κακό νέο. Μια μεγάλη φάλαινα δηλώνει πως θα ξεφορτωθεί τα νομίσματά της. Τι νομίζετε πως ακολούθησε;

Φυσικά σημαντική πτώση του FTT κατά περίπου 20% μέσα σε ελάχιστες ώρες. Αρκετοί από τους κατόχους FTT άρχισαν να πανικοβάλλονται, καθώς μαθεύτηκε πως μια σημαντική ποσότητα FTT μετακινήθηκε σε άλλο πορτοφόλι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αναγκαστικά πούλησε ο CZ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα on-chain δεδομένα, δεν έχει πουλήσει κανένα από τα FTT του μέχρι στιγμής. Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, επειδή η πώληση μπορεί να έγινε εξωχρηματιστηριακά. Μπορεί να μη ρευστοποιήθηκαν, αλλά να παρέδωσε τα κλειδιά του λογαριασμού σε κάποιον άλλο.

Το βασικό στοιχείο που αποκαλύφθηκε και σκόρπισε την ανησυχία είναι πως το Alameda, το hedge fund του Sam Bankman-Fried, το οποίο ιδρύθηκε πριν από το FTX, είναι γυμνό. Ο βασιλιάς δεν έχει ρούχα. Ένα δημοσίευμα από το CoinDesk ανέφερε πως από τα 12 δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία, τα μισά ήταν σε FTT (που ουσιαστικά εξέδιδαν οι ίδιοι). Ενώ οι υποχρεώσεις τους ήταν 7 δισεκατομμύρια!

Συνεπώς το fund βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, άρα και το FTX. Γιατί; Επειδή το Alameda χρησιμοποιούσε ως ενέχυρο τα FTT για να πάρει δάνεια, με τα οποία αγόραζε μεταξύ άλλων προβληματικές επιχειρήσεις και funds. Η υποθήκη χάρη στην οποία έλαβε τα δάνεια αποδείχθηκε «κούφια».

Το μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία

Το πρόβλημα ήταν πως το FTX μέχρι χθες παρουσιαζόταν υγιέστατο και ο επικεφαλής του ως «παιδί θαύμα». Ως επενδυτική ιδιοφυΐα. Τον φώναζαν στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπο του χώρου των κρυπτονομισμάτων, τον καλούσαν στα μεγάλα mainstream οικονομικά δίκτυα, όπως το Bloomberg και το CNBC.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι πως το Robinhood υποχώρησε χθες 19%. Για ποιο λόγο; Επειδή το FTX κατείχε το 7,6% των μετοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη SEC.

Δεν πήγαινε κανενός το μυαλό ότι ο γίγαντας είχε πήλινα πόδια. Όμως είχε. Ο Sam καθησύχαζε τους πάντες στο twitter ότι όλα βαίνουν ομαλά. Μάλιστα εμφανίστηκε ευχαριστημένος που πέφτει το FTT, επειδή έτσι θα μπορούσε να αποκτήσει ακόμα περισσότερα. Ωστόσο το πρόβλημα ήταν υπαρκτό. Αν είχε όντως την οικονομική δύναμη που ισχυριζόταν, θα το είχε δείξει μέχρι τώρα. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε, είναι μια επανάληψη της αρχής του τέλους του Terra και τον Do Kwon.

Μπροστά στον κίνδυνο, οι χρήστες του FTX άρχισαν να προβαίνουν σε μαζικές αναλήψεις των χρημάτων τους. Και τι συμβαίνει όταν κάποιο τραπεζικό ίδρυμα αντιμετωπίζει bank run; Επιβάλλει περιορισμούς στις αναλήψεις. Όπως και έγινε, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες. Κάπως έτσι ξεκίνησαν το Celsius, το BlockFi, το Terra και ένα σωρό άλλα.

Δεν είναι τυχαίο που ο Brian Armstrong, CEO του ανταλλακτηρίου Coinbase, το οποίο διαπραγματεύεται στον Nasdaq, έσπευσε να δηλώσει πως δεν έχουν καθόλου έκθεση στο FTX ή στο FTT ή στο Alameda.

Το κακό είναι πως το γόητρο και η αξιοπιστία στον χώρο των crypto έχει πληγεί σε σοβαρό βαθμό. Ο Sam ήταν μέχρι χθες όχι μόνο ένα σεβαστό πρόσωπο, αλλά και με περιουσία που άξιζε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Αρκούσαν όμως δύο ημέρες για να καταστραφεί ή έστω να φτάσει στο χείλος της καταστροφής.

Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό πως αν δεν υπάρξουν ρυθμίσεις και αυστηρότερη εποπτεία στον χώρο, δεν πρόκειται να εισέλθει ούτε σεντ από πλευράς θεσμικών.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεκινάνε τα σεμινάρια που διοργανώνει το Εuro2day.gr. Τι είναι το Bitcoin, πώς λειτουργεί, ποια είναι η φιλοσοφία του. Η σύγκριση με τα κρατικά νομίσματα και τον χρυσό. Υπό ποιες προϋποθέσεις αποτελεί αξιόπιστη επενδυτική επιλογή. Πώς μπορείς να αγοράσεις με τον πιο απλό τρόπο και πώς να φυλάξεις τα κρυπτονομίσματά σου με ασφάλεια. Από το ίδιο λινκ μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v