Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποπτες κινήσεις από το ανταλλακτήριο Crypto.com

Τα απόνερα στην αγορά από την ηχηρή κατάρρευση του FTX. Οι δυο λόγοι που η προσοχή στρέφεται στο Crypto.com. Οι αναταράξεις στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και το μακροπρόθεσμο στοίχημα του bitcoin.

Υποπτες κινήσεις από το ανταλλακτήριο Crypto.com

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων μετά την ηχηρή κατάρρευση της FTX, αφορά στο κατά πόσο ασφαλή είναι άλλα ανταλλακτήρια. Αν είναι και άλλα επίφοβα. Ποιο θα πάρει μαζί του στην άβυσσο το ωστικό κύμα της βόμβας που έριξε το FTX. 

Η ανησυχία δεν είναι καθόλου αβάσιμη, αν σκεφτούμε πως το FTX εμφανιζόταν ως αξιόπιστη ανερχόμενη δύναμη. Ο ιδρυτής του, Sam Bankman-Fried θεωρούνταν το «παιδί θαύμα» που κατόρθωσε να γίνει δισεκατομμυριούχος στα 30 του. Τον είχανε καλέσει στο Κονγκρέσο να μιλήσει εκπροσωπώντας τον κλάδο, εμφανίζονταν συχνά σε δίκτυα όπως το Bloomberg και το CNBC.

Συνεπώς κανείς δεν πρέπει να θεωρείται υπεράνω υποψίας, ειδικά αν έχει εμφανιστεί και αναπτυχθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Κατά κανόνα για να επιτύχεις εκρηκτική αύξηση, θα πρέπει να χρησιμοποιείς μόχλευση. Λίγα ίδια κεφάλαια και πολλά δανεικά. Αυτή η συνταγή μπορεί να βοηθάει σε περιόδους άνθησης, αλλά αποδεικνύεται καταστροφική σε εποχές ύφεσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι χρήστες απαιτούν περισσότερη διαφάνεια. Πράγματι όλα τα ανταλλακτήρια άρχισαν να δημοσιοποιούν τους λόγους που θεωρούν ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη μας. Και εκεί που θα ανέμενες να κινούνται με απόλυτη προσοχή, τουλάχιστον τα διευθυντικά στελέχη τους, ένα ανταλλακτήριο άρχισε να τραβάει την προσοχή για δύο λόγους. Κι όχι με θετικό τρόπο. Το Crypto.com.

Καταρχάς προκάλεσε έκπληξη η δημοσιοποίηση του αποθεματικού της πλατφόρμας από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Nansen. Όχι βέβαια ότι δημοσιοποιήθηκε, αλλά αποκαλύφθηκε σε ποια περιουσιακά στοιχεία είναι τοποθετημένο το ποσό των 2,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτουν. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το μεγαλύτερο μερίδιο βρίσκεται σε Bitcoin. Συγκεκριμένα το 31%. Φυσιολογικό.

Αυτό όμως που δεν είναι καθόλου φυσιολογικό είναι πως το δεύτερο σε μέγεθος κρυπτονόμισμα που διαθέτουν είναι το Shiba Inu! Το 20% των διαθέσιμων της εταιρίας αξίας 570 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου, είναι σε meme νόμισμα! Έχουνε περισσότερα SHIB από Ethereum! Στο Ethereum έχουν το 17% των χρημάτων τους, ενώ σε stablecoins βρίσκονται το 12%. Το 5% σε Tether και το 7% σε USDC. Το υπόλοιπο 22% βρίσκεται διασκορπισμένο σε άλλα κρυπτονομίσματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Kris Marszalek επιβεβαίωσε τα δεδομένα μέσω ενός tweet και δήλωσε ότι θα παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ποιος είναι ο λόγος που κατέχουν τόσα SHIB σύμφωνα με την εταιρία; Επειδή διατηρούν τα υπόλοιπα των πελατών τους 1:1. Η απόδειξη των αποθεματικών μας υπαγορεύεται από τις συμμετοχές των πελατών μας, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της Crypto.com.

Από μόνο του αυτό το δεδομένο ίσως να μην λέει πολλά. Μπορεί όντως οι πελάτες της συγκεκριμένης πλατφόρμας να προτιμούν να ρισκάρουν (αν και η σωστή λέξη είναι τζογάρουν) σε meme coins. Εκείνο όμως που μας τράβηξε την προσοχή ήταν μία περίεργη μεταφορά μεγάλου ποσού Ethereum.

Συγκεκριμένα η Crypto com έστειλε πάνω από 280.000 ETH από το cold wallet σε ένα άλλο ανταλλακτήριο, το Gate.io. Ο διευθύνων σύμβουλός δήλωσε ότι έγινε κατά λάθος! Ότι έπρεπε αυτά τα χρήματα να μετακινηθούν σε μια νέα διεύθυνση, πάλι ενός «ψυχρού πορτοφολιού». Για αυτό, κατόπιν συνεννόησης με το ανταλλακτήριο Gate.io, τα χρήματα επιστράφηκαν!

Πράγματι, το ότι επιστράφηκε το κεφάλαιο επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα στο blockchain. Ωστόσο η απορία παραμένει. Πως στο καλό έγινε τόσο μεγάλο λάθος;

Η εμπιστοσύνη στο Bitcoin παραμένει

Η συμβουλή «Not Your Keys, Not Your Coins» είναι η καλύτερη που μπορείτε να λάβετε, και βέβαια να εφαρμόσετε, ειδικά αυτό το διάστημα. Αν δεν έχετε τα κλειδιά των χρημάτων σας, αν τα εμπιστεύεστε σε κάποιο τρίτο μέρος, σε κάποια θεματοφυλακή, μπορείτε να βρεθείτε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κρυπτονομίσματα, όπως μας αποκαλύφθηκε με τον σκληρό τρόπο σχετικά πρόσφατα, όταν επιβλήθηκαν capital controls στις παραδοσιακού τύπου τράπεζες στην Ελλάδα. Κι όχι μόνο εκεί βέβαια. 

Θυμηθείτε γιατί βρίσκεστε σε αυτόν τον χώρο. Το νέο στοιχείο που μας έδωσε η εμφάνιση του Bitcoin, είναι πως μας έδειξε το δρόμο προς την ελευθερία. Την δυνατότητα να φυλάμε τα περιουσιακά μας στοιχεία χωρίς να χρειάζεται να εμπιστευτούμε κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό μας.

Το Bitcoin ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του κερδίζει το παιχνίδι της εμπιστοσύνης. Όπως αναφέρει ο αναλυτής Sunny Decree, 13 χρόνια μετά τη δημιουργία του λειτουργεί όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί:

  • ακόμα ανά 10 λεπτά βγαίνει ένα μπλοκ
  • ακόμα το επίπεδο δυσκολίας προσαρμογής αλλάζει κάθε 2016 μπλοκ
  • ακόμα 21 εκατομμύρια είναι η μέγιστη ποσότητα νομισμάτων που πρόκειται να υπάρξουν
  • ακόμα χρησιμοποιεί την μέθοδο κρυπτογραφίας sha256
  • ακόμα έχει uptime 99.99%, δηλαδή συνεχή λειτουργία χωρίς την παραμικρή διακοπή. Ούτε η Google, ούτε η Facebook, ούτε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα δεν το έχει επιτύχει.  
  • ακόμα δεν χακαρίστηκε
  • ακόμα παραμένει ανοικτού κώδικα
  • ακόμα είναι αποκεντρωμένο
  • ακόμα είναι απρόσβλητο από επιθέσεις
  • ακόμα αναπτύσσεται τεχνολογικά
  • ακόμα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που κατέχουν νομίσματα, έστω και σε μικρή ποσότητα.

Η χρήση του Bitcoin διατηρεί αναλλοίωτες τις αξίες της ελευθερίας σε έναν κόσμο που διολισθαίνει προς την αυταρχικότητα. Αφορά την επιλογή μεταξύ ενός κρατικού χρήματος, εντελώς ελεγχόμενου και ενός συστήματος πιο ανεξάρτητου. Όχι ανεξέλεγκτου, όχι χωρίς κανόνες, αλλά απελευθερωμένο από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Προστατευμένο από την αυθαιρεσία της εξουσίας και από το κόστος των ενδιάμεσων.

Η πανδημία και η εκτεταμένη έκχυση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ανάδειξε το χαρακτηριστικό της σπανιότητας του Bitcoin. Με παρόμοιο τρόπο οι αυταρχικές ενέργειες των κυβερνήσεων και τα capital controls, αναδεικνύουν τις ιδιότητες της ελευθερίας. Της άμεσης μεταφοράς οπουδήποτε στον κόσμο, της ουσιαστικά δωρεάν διαφύλαξης πλούτου εκτός τραπεζικού συστήματος.

Το Bitcoin δεν αποτελεί μόνο το μέσο προς εύκολο και γρήγορο πλουτισμό όπως λανθασμένα θεωρούν πολλοί. Είναι μια διέξοδος προς την ελευθερία. Μια ασφάλεια, μια ασπίδα προστασίας όταν οι συνθήκες πάψουν να είναι ομαλές. Τελικά όλος ο κόσμος θα αντιληφθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να αποτρέπει πολλούς να το αποκτήσουν επειδή τους τρομάζει η βραχυχρόνια μεταβλητότητα της ισοτιμίας, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι καινούργιο. Η μεταβλητότητα είναι το τίμημα που πληρώνεις επειδή είσαι από τους πρώτους που το αποκτάς.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars.

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v