Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bitcoin και η ερώτηση του 1 εκατ. δολαρίων

Τα ενθαρρυντικά σινιάλα εν μέσω ακραίας μεταβλητότητας για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να «πιάσει» το 1.000.000 δολάρια.

Το Bitcoin και η ερώτηση του 1 εκατ. δολαρίων

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Για τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις, ο ηθικός κίνδυνος, ο υπέρμετρος έρωτας για τους κανόνες, η επίκληση στην ηθική και στο δίκαιο, ισχύουν μόνο με μία προϋπόθεση: να τους συμφέρει.

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι άνθρωποι και το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα κρυπτονομίσματα έχουν συζητηθεί εκτενώς από τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές. Μόνο που στέκονταν με υπεροψία με το βλέμμα στο παράθυρο, χωρίς να έχουν αντιληφθεί πως είχε αρχίσει να πιάνει φωτιά το ίδιο το σαλόνι τους.

Το μεγάλο ράλι του Bitcoin (+45% από τις 10 Μαρτίου και +74% από την αρχή του χρόνου), εν μέσω της πρόσφατης μεγάλης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, αποτελεί αναμφίβολα ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin, όπως ήταν αναμενόμενο, στάθηκε στην αντίσταση των 28.500 δολαρίων. Από την Κυριακή και μετά, παρατηρούμε μια συσσώρευση, η οποία είναι και αυτή αναμενόμενη. Για ποιο λόγο; Σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδας, έχουμε τη δημοσιοποίηση του επιτοκίου από πλευράς Fed.

Το αναμενόμενο είναι να ανακοινωθεί αύξηση 0,25%. Αναμενόμενο αλλά καθόλου σίγουρο αυτή τη φορά, μια που ίσως να διαφοροποιήθηκε η προγραμματισμένη πολιτική, υπό το βάρος των τελευταίων τραπεζικών εξελίξεων. Το δίλημμα έχει ως εξής:

Αν υπάρξει απόφαση αναβολής της αύξησης, τότε, αν και φαινομενικά είναι θετικό για τις αγορές, ίσως προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή πανικό. Οι επενδυτές, το πιθανότερο είναι να υποθέσουν πως τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Αν η απόφαση είναι να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο κατά 0,50%, άρα αυστηρότερη σύσφιξη, τότε λογικά θα ακολουθήσει κύμα πώλησης, καθώς προέχει η καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αν ανακοινωθεί 0,25%, ίσως θεωρηθεί ότι η Fed είναι άτολμη ή ότι έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της τραπεζικής κρίσης.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των αποφάσεων, πολύ φοβόμαστε πως ούτε ο Πάουελ γνωρίζει. Ίσως ακόμα περισσότερο από το ποσοστό αύξησης να έχει σημασία τι θα ειπωθεί από τον επικεφαλής της Fed λίγο αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου. Ποιο θα είναι το σχέδιο από εδώ και πέρα.

Η επίπτωση στο Bitcoin

Αυτές τις ημέρες παρατηρείται μια επιστροφή στην ιστορία προέλευσης του Bitcoin, το οποίο εκκολάφθηκε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09. Οι άνθρωποι, αναζητώντας διέξοδο, άρχισαν να μελετούν και να αντιλαμβάνονται τις ιδιότητές του. Διαπιστώνουν ότι πρόκειται για μία μορφή ψηφιακού χρυσού, όπως την έχουν οραματιστεί οι πιστοί του.

Οι σκεπτικιστές που περιγελούσαν όσους μετέτρεψαν τα ευρώ ή τα δολάριά τους σε Bitcoin χάνουν κατά κράτος τις μάχες στα social media, καθώς η παραδοσιακή τραπεζική παρουσιάζει αδυναμίες τις οποίες δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πλέον.

Το Bitcoin λειτουργεί απελευθερωτικά για τους απλούς ανθρώπους που επιθυμούν να διαθέσουν ένα μέρος του πλούτου τους έξω το από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις τράπεζες. Ποιος θα τους κατηγορήσει γι' αυτό; Η κατάχρηση εξουσίας και οι λανθασμένες αποφάσεις των ακριβοπληρωμένων διαχειριστών αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα στην οικονομική ιστορία.

Όπως μας υπενθύμισε ο αναλυτής και αναγνώστης της στήλης Πάνος Παναγιωτόπουλος, τα πρώτα ομόλογα AT1 εκδόθηκαν από ευρωπαϊκές τράπεζες το 2013. Εάν είχατε επενδύσει 10.000 δολάρια σε ομόλογα της Credit Suisse, η τοποθέτησή σας αξίζει σήμερα μηδέν. Μηδέν! Αντίθετα, αν είχατε επιλέξει πριν μια δεκαετία αυτά τα χρήματα να τα μετατρέψετε σε Bitcoin, όταν η τιμή ήταν περίπου 13 δολάρια, σήμερα η επένδυσή σας αξίζει περίπου 21,5 εκατομμύρια.

Το ενδεχόμενο του υπερπληθωρισμού

Οι περισσότεροι αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τον Balaji Srinivasan, συγγραφέα του best seller βιβλίου «The network state», ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να βάλει στοίχημα πως το Bitcoin μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο δολάρια το επόμενο τρίμηνο.  Άραγε τι πιθανότητες έχει να συμβεί κάτι τέτοιο;

Όπως αναφέραμε χθες, η FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) διερευνά το ενδεχόμενο να εγγυηθούν όλες τις καταθέσεις των αμερικανικών τραπεζών, ανεξαρτήτως ποσού. Μόνο που πλέον με αυτή την άποψη συντάσσεται και η Janet Yellen, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, προκειμένου να καθησυχάσει τους καταθέτες. Ποιο κίνδυνο όμως ενέχει μια τέτοια απόφαση;

Ότι αν τελικά δεν πειστούν όσοι έχουν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες και καλού-κακού αποφασίσουν να τις τραβήξουν, θα πρέπει να λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο. Πού θα βρεθούν τόσα χρήματα όμως, δεδομένου ότι καμία τράπεζα δεν διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά; Θα αναγκαστεί η κεντρική τράπεζα, σε συντονισμό με την κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί, να τους τροφοδοτήσει με ρευστό. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να τυπώσει δολάρια! Πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Απίθανο; Γιατί; Στην περίοδο της πανδημίας αυτό δεν έκαναν και τώρα πληρώνουμε τον λογαριασμό; Από πού νομίζετε βρέθηκαν τα χρήματα για τις επιδοτήσεις; Από την φορολογία;

Σε αυτή την περίπτωση, η αγοραστική δύναμη του νομίσματος θα διαβρωθεί με ταχύ ρυθμό. Κανείς δεν θα θέλει στην κατοχή του χρωματιστά χαρτάκια, αλλά θα σπεύσει να τα ανταλλάξει με προϊόντα. Η ζήτηση και η περιορισμένη ποσότητα των αγαθών θα εκτινάξει τις τιμές προς τα πάνω, καταστρέφοντας την αγοραστική αξία του δολαρίου. Θα βιώσουν οι ΗΠΑ πρόβλημα υπερπληθωρισμού, το οποίο προφανώς θα διαχυθεί σε όλο τον κόσμο.

Τότε, ναι, η τιμή του Bitcoin, όπως και του χρυσού, τα πιο σπάνια εμπορεύματα δηλαδή, θα εκτοξευτούν σε αδιανόητα επίπεδα για τα σημερινά δεδομένα.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v