Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μπάνκμαν Φριντ ζητάει αποφυλάκιση επειδή δεν έχει Ιντερνετ!

Τρομάζουν την αγορά οι επικείμενες ρευστοποιήσεις κρυπτονομισμάτων, αξίας δισεκατομμυρίων, από τη χρεοκοπημένη FTX. Οι κινήσεις του CEO από τη φυλακή και η κρίσιμη στήριξη για το Bitcoin.

Ο Μπάνκμαν Φριντ ζητάει αποφυλάκιση επειδή δεν έχει Ιντερνετ!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είχε καιρό να βρεθεί στο προσκήνιο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ο χρεοκοπημένος όμιλος της FTX, όπως και ο προφυλακισμένος ιδρυτής του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ο οποίος κατηγορείται πως διέπραξε απάτη δισεκατομμυρίων, καταχρώμενος την εμπιστοσύνη των πελατών του. Να όμως που πάλι βρίσκονται κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, θυμίζοντάς μας και πάλι την παρουσία και το αμαρτωλό παρελθόν τους.

Με ποιον τρόπο; Κατ' αρχάς, η προσωρινή διοίκηση του ανταλλακτηρίου επιδιώκει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για τη ρευστοποίηση κρυπτονομισμάτων ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πότε και από ποιους θα ληφθεί η απόφαση; Σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, από το πτωχευτικό δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

Η αίτηση των δικηγόρων της FTX ορίζει ως διαχειριστή και υπεύθυνο για την πώληση την Galaxy Digital του Mike Novogratz. Σύμφωνα με την πρόταση που έχουν υποβάλει, η FTX θα επιτρέπεται να ρευστοποιεί κρυπτονομίσματα αξίας έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα. Ένα όριο που θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι τα 200 εκατομμύρια δολάρια υπό προϋποθέσεις.

Με βάση την αποτίμηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή της η FTX την 31η Αυγούστου, το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια σε Solana, 560 εκατομμύρια σε Bitcoin, 192 εκατομμύρια σε Ethereum και τα υπόλοιπα σε εκατοντάδες διαφορετικά cryptos, όπως Artos, Tether, XRP.

Η υπό εκκαθάριση εταιρεία κατέχει επίσης 38 ακίνητα στις Μπαχάμες, λογιστικής αξίας 222 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει ακόμα 86,6 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές που είχε παράσχει ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ σε πολιτικούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Επίσης ο όμιλος FTX έχει να λαμβάνει από συνολικά 202 επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει, όπως η εταιρεία εξόρυξης Bitcoin Genesis Digital, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, η Voyager Digital και άλλες.

Οι πιστωτές μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια, με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει την 29η Σεπτεμβρίου 2023. Συνεπώς, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η αποζημίωσή τους θα είναι ένα κλάσμα του διεκδικούμενου ποσού.

Εν τω μεταξύ οι δικηγόροι του Μπάνκμαν Φριντ, σε ένα ρεσιτάλ θράσους, απαίτησαν την αποφυλάκιση του πελάτη τους, επικαλούμενοι την έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο της ομοσπονδιακής φυλακής!

Υποστηρίζουν ότι παρά τη διαβεβαίωση των αρχών ότι ο πελάτης τους θα έχει πρόσβαση σε φορητό υπολογιστή για 11 ώρες τις καθημερινές, αυτή η δέσμευση δεν τηρείται πάντα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προετοιμαστούν σωστά.

Όπως εικάζουν νομικοί κύκλοι, είναι δύσκολο να γίνει δεκτό το αίτημα άμεσης αποφυλάκισης, καθώς ο Μπάνκμαν Φριντ έχει κακό προηγούμενο παραβιάσεων των όρων της εγγύησης. Υπενθυμίζουμε πως η εγγύησή του ανακλήθηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή στις 11 Αυγούστου αφού διαπιστώθηκε ότι προσπαθούσε να επηρεάσει ή ακόμα και εκφοβίσει πρώην υφισταμένους του, μάρτυρες στο δικαστήριο. Ανάμεσά τους και την πρώην φιλενάδα του, την οποία είχε διορίσει επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα του ομίλου,  Alameda Research

Τα πράγματα δείχνουν άσχημα για τον Μπάνκμαν Φριντ, καθώς βρέθηκε και τέταρτο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ανταλλακτηρίου που αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές. Πρόκειται για τον Ράιαν Σαλαμέ, επικεφαλής της κύριας οντότητας του ανταλλακτηρίου στις Μπαχάμες, ο οποίος από ό,τι φαίνεται θα κλείσει συμφωνία με τους εισαγγελείς, παρέχοντάς τους στοιχεία εναντίον του Μπάνκμαν Φριντ

Η εικόνα της αγοράς

Η αγορά όπως είναι φυσικό δεν υποδέχτηκε θετικά την είδηση της επικείμενης ρευστοποίησης κρυπτονομισμάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικά σε μια περίοδο όπου ο όγκος συναλλαγών είναι περιορισμένος.

Οι πωλήσεις από την FTX μπορεί να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα, αρκετοί επενδυτές φοβήθηκαν πως η πίεση θα οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω και έσπευσαν να προλάβουν να πουλήσουν πρώτοι.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό που «έντυσε» την αγορά στα κόκκινα την Δευτέρα. Υπήρξε νευρικότητα εξαιτίας των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Τυχόν κακά νέα θα εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Fed θα προβεί σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών καταναλωτή θα ανακοινωθούν σήμερα, ενώ την Πέμπτη θα δημοσιευτούν οι τιμές του Δείκτη Τιμών Παραγωγού.

Ωστόσο οι επενδυτές αναθάρρησαν χθες από το νέο που αφορούσε τον επενδυτικό κολοσσό Franklin Templeton, ο οποίος υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) για να λάβει άδεια για ETF του Bitcoin στη spot αγορά. Η εταιρεία, που διαθέτει 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, προστίθεται στη λίστα μετά τις BlackRock, Fidelity, WisdomTree, Invesco, Valkyrie, Ark, VanEck, Bitwise, Global X, Hashdex και Grayscale.

Το λογικό συμπέρασμα της κίνησης από τη Franklin Templeton είναι πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την έγκριση του συγκεκριμένου τύπου ETF. Ένα όνειρο των ανθρώπων του χώρου εδώ και μια δεκαετία. Αλλιώς δεν θα έκαναν τον κόπο όλοι οι μεγάλοι παίκτες της Wall Street να καταθέσουν αίτηση στη SEC.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η πτώση της τιμής του Bitcoin ανακόπηκε στη στήριξη των 25.000 δολαρίων (πράσινη παχιά οριζόντια γραμμή). Ωστόσο η ανοδική κίνηση που ακολούθησε την είδηση της Franklin Templeton βρήκε εμπόδιο στην αντίσταση κοντά στις 26.300 δολάρια (μαύρη οριζόντια γραμμή). Ανάλογες ήταν οι κινήσεις και στα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v