Πώς επηρεάζει την αγορά crypto ο πόλεμος στο Ισραήλ

Γιατί το Bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων παρακολουθεί τις πολεμικές επιχειρήσεις με... απάθεια. Τα ασφαλή καταφύγια και η μεγάλη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων σε ακραίες συνθήκες.

Πώς επηρεάζει την αγορά crypto ο πόλεμος στο Ισραήλ

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Μία ημέρα μετά την πρωτοφανή εισβολή της παλαιστινιακής οργάνωσης σε ισραηλινό έδαφος, η οποία οδήγησε στον θάνατο και στην αιχμαλωσία εκατοντάδων ανθρώπων και από τις δύο μεριές, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί μουδιασμένη την ισραηλινή κυβέρνηση να κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο και να ετοιμάζεται για μαζικής κλίμακας αντεπίθεση.

Παρά τους φόβους για κλιμάκωση των μαχών και την απότομη αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς εμπλέκονται και άλλες χώρες, όπως το Ιράν, οι αγορές αντέδρασαν μάλλον ψύχραιμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε με το άνοιγμα των futures 3% με 4%. Οι αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες υποχώρησαν σε ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 1%, ενώ ανάλογα μικρή μεταβλητότητα υπήρξε για τα ευρωπαϊκά και ασιατικά futures. 

Η ανασφάλεια από τις συγκρούσεις ώθησε τις τιμές σε χρυσό και ασήμι να σκαρφαλώσουν σε ποσοστά της τάξης του 1%, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί η ζήτηση για το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν πωληθεί με επιθετικό τρόπο.

Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισαν οι επενδυτές τα δραματικά γεγονότα δεν αποτέλεσε έκπληξη. Και αυτό επειδή είδαμε το Bitcoin και γενικά την αγορά των crypto, τη μοναδική ανοικτή αγορά τη στιγμή που συνέβη η εισβολή των παλαιστινιακών στρατευμάτων, να κινείται με… απάθεια. Να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη, όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα της τιμής του Bitcoin, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και στα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Μόλις τις τελευταίες ώρες άρχισαν να υποχωρούν.

Κάθε πόλεμος αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά τελικά αναπόφευκτη. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται πως η αιματηρή αντιπαλότητα είναι στην ανθρώπινη φύση. Το Bitcoin όμως και σε τόσο αντίξοες συνθήκες μπορεί να αποβεί χρήσιμο. Για παράδειγμα, αν επιθυμείς να διαφύγεις από μια εμπόλεμη ζώνη, πόσο εύκολο είναι να κουβαλάς κάτι βαρύ όπως ο χρυσός ή ογκώδες όπως ένα πάκο από δολάρια ή ευρώ;

Έλεγχοι μπορούν να γίνουν κατά την επιβίβασή σου σε αεροπλάνο ή διασχίζοντας τα σύνορα ή οπουδήποτε σε σταματήσουν για σωματικό έλεγχο. Ή να σε ληστέψουν άλλοι απελπισμένοι, μέχρι χθες καθημερινοί άνθρωποι. Ο πόλεμος βγάζει στην επιφάνεια άγρια ένστικτα.

Αν λόγω των συνθηκών επιβληθούν τραπεζικοί περιορισμοί (capital controls), πώς θα δώσεις εντολή να μεταφερθούν τα χρήματά σου σε τράπεζα του εξωτερικού; Αν δεν υπάρχει ηλεκτρισμός ή έχει διακοπεί το Internet; Αν τα ΑΤΜ ξεμείνουν από μετρητά; Τι πιο συνηθισμένο σε ανώμαλες περιόδους;

Ενώ αν διαθέτεις κρυπτονομίσματα, όταν φτάσεις κάπου με ασφάλεια, από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο κατεβάζεις μια εφαρμογή, πληκτρολογείς τον προσωπικό κωδικό σου και τα χρήματα βρίσκονται άμεσα διαθέσιμα να τα μετατρέψεις στο τοπικό νόμισμα. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να έχεις απομνημονεύσει ή να έχεις γραμμένο κάπου το password του πορτοφολιού σου.

Αν παρ' όλα αυτά προτιμάς να κουβαλάς δολάρια ή χρυσά νομίσματα επειδή φοβάσαι τυχόν υποτίμηση του Bitcoin, τότε μάλλον δεν έχεις υπολογίσει πως για να τα αποκτήσεις σε ανώμαλες συνθήκες, θα πρέπει να τα αναζητήσεις στη μαύρη αγορά. Κάτι επικίνδυνο υπό αβέβαιες συνθήκες και σίγουρα πανάκριβο, μια που θα σ' τα πουλήσουν με «καπέλο». Άρα, από πλευράς συναλλαγματικής ισοτιμίας είσαι ήδη χαμένος, ακόμα και αν σου δώσουν αυθεντικά. Κάτι όχι και τόσο σίγουρο.

Εναλλακτικά, μπορείς να έχεις τα χρήματά σου σε stablecoins. Δηλαδή σε κρυπτονομίσματα με κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο ή τον χρυσό. Είναι σαν να τα κουβαλάς σε άυλη και αόρατη μορφή για όσους δεν θέλεις να τα δούνε. Χωρίς να κινδυνεύεις να λάβεις πλαστά. Αν δεν είναι αυθεντικά, απλά δεν τα δέχεται το πορτοφόλι σου.

Το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα πράγματι μας διευκολύνει τη ζωή. Μέχρι την επόμενη κρίση. Μέχρι να πάψει να λειτουργεί ομαλά. Καμία τράπεζα στον κόσμο δεν διαθέτει τόσα χρήματα στα ταμεία της, ώστε να καλύψει τους καταθέτες αν θελήσουν να κάνουν μαζικές αναλήψεις. Κανένα κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί για το σύνολο των καταθέσεων, αν προκύψει γενικευμένο πρόβλημα. Μια τράπεζα αρκεί για να αποτελέσει την πρώτη κορίνα που θα ρίξει τις υπόλοιπες.

Αντίθετα, τα κρυπτονομίσματα αποδεικνύουν ότι είναι ελευθερία. Ότι σώζουν ζωές. Αν έχεις Bitcoin στο πορτοφόλι σου, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να παγώσει τα κεφάλαιά σου. Τα capital controls σε Ελλάδα ή ακόμα χειρότερα στην Κύπρο μάς έχουν αποδείξει πως ΟΛΟΙ μπορούν να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που θα τους αιφνιδιάσει δυσάρεστα ανά πάσα στιγμή, όσο ασφαλείς και αν αισθάνονται σήμερα.

Ένας νέος νομισματικός κόσμος έχει αναδυθεί και δείχνει σε όλους τις μοναδικά απελευθερωτικές τεχνολογικές δυνατότητές του.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v