Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αρέσουν τα κρυπτονομίσματα στους Ελληνες

Ποιοι είναι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι εγχώριοι επενδυτές στα crypto υπολογίζεται ότι είναι πολλαπλάσιοι από εκείνους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το πλεονέκτημα και οι κίνδυνοι.

Γιατί αρέσουν τα κρυπτονομίσματα στους Ελληνες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η υιοθεσία της χρήσης των κρυπτονομισμάτων σε κάποιες περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερη από κάποιες άλλες. Συνήθως το φαινόμενο της εξάπλωσης εμφανίζεται σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό, όπως για παράδειγμα η γειτονική Τουρκία, ο Λίβανος κ.λπ. Οι κάτοικοι προτιμούν να κατέχουν Bitcoin ή stablecoins (κρυπτονομίσματα σταθερής ισοτιμίας, συνήθως με το δολάριο), παρά το τοπικό εθνικό νόμισμα.

Δεν είναι καθόλου παράξενο, αν σκεφτούμε πως πρόσφατα η τιμή του Bitcoin σε σχέση με την τουρκική λίρα βρίσκεται στα υψηλά όλων των εποχών, ξεπερνώντας ακόμα και την κορυφή του 2021. Την τελευταία δεκαετία το Bitcoin έχει αυξηθεί 260 φορές σε σχέση με το κρατικό νόμισμα της Τουρκίας. Ή, αν το προτιμάτε ανάποδα, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί 99,8% έναντι του Bitcoin!

Ωστόσο και στην Ελλάδα οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα υπολογίζεται να είναι πολλαπλάσιοι από εκείνους του ελληνικού χρηματιστηρίου. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Δεν πρόκειται για ένα λόγο αλλά για πολλούς. Η αναζήτηση ευκαιριών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων κρύβει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα στον σημερινό Έλληνα μικροεπενδυτή, τον οποίο το τσουνάμι της κρίσης έχει αφήσει με ελάχιστα χρήματα. Πλεονεκτήματα που δύσκολα θα συναντήσουμε σε άλλες μορφές επένδυσης.

Το πρώτο είναι πως για πρώτη φορά και εμείς από την Ελλάδα μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα στη διεθνή επενδυτική αρένα. Το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Bitcoin ανέτρεψε τους συσχετισμούς δύναμης. Στις παραδοσιακές αγορές, οι μεγάλοι παίκτες πάντοτε διέθεταν το πλεονέκτημα.

Κατά κανόνα, αυτοί που αγοράζουν ακριβά είναι οι μικροί. Η «μαρίδα», όπως την ονομάζουν υποτιμητικά. Ο ιδιώτης επενδυτής έχει να αντιμετωπίσει υψηλού επιπέδου επαγγελματίες, με πείρα δεκαετιών. Θεσμικούς με συσσωρευμένη πείρα, εκτός από οικονομική δύναμη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τους νικήσεις στο δικό τους παιχνίδι.

Αυτή τη φορά συνέβη η μεγάλη ανατροπή. Για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys και οι θεσμικοί αναγκάζονται να αγοράσουν πολύ υψηλότερα απ’ όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στη φιλοσοφία του Bitcoin. Οι πρώτοι κάτοχοι Bitcoin προηγήθηκαν 15 χρόνια της Wall Street. Όποιος δραστηριοποιήθηκε στον χώρο πριν το 2020, προηγήθηκε των Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller, Ray Dalio, Larry Fink -θρύλων στις επενδύσεις, οι οποίοι ξεκίνησαν από αρνητικοί και πλέον είναι υποστηρικτές της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Οι πρώιμοι υποστηρικτές του Bitcoin μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είχαν άγνοια κινδύνου. Τώρα όμως όλοι αυτοί, μετά την πανηγυρική δικαίωση τους έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό: αυτοπεποίθηση.

Όσοι έχετε ασχοληθεί με μετοχές, ασφαλώς θα γνωρίζετε πως σε καμία περίπτωση κάποιος που δραστηριοποιείται στο χρηματιστήριο 3-4 χρόνια δεν μπορεί να θεωρηθεί γνώστης ή έμπειρος. Μέχρι τότε… μαθαίνεις. Από την άλλη, στα crypto, μόλις 5-6 χρόνια ασχολείται ο πιο παλιός trader! Όχι πως δεν υπήρχαν αγοραπωλησίες και παλιότερα, αλλά περιορίζονταν σε έναν μικρό κύκλο. Κάτι που δίνει σε όλους την ευκαιρία, νέους και παλιούς.

Το δεύτερο. Για να ξεκινήσετε, αρκεί να διαθέτετε λίγα ευρώ. Αντίθετα, στα παραδοσιακά χρηματιστήρια, για να σου επιστρέψουν ικανοποιητικό εισόδημα, χρειάζεσαι αρκετά χρήματα. Δεν είναι ανάγκη κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin ή ολόκληρο Ethereum. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Μπορείς να επενδύσεις ακόμα και 20 ευρώ, αν επιθυμείς.

Εξάλλου μπορεί να σταθείτε τυχεροί και να ξεχωρίσετε νέα μικρά projects, τα οποία έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν τεράστιες αποδόσεις, αν φυσικά καταφέρουν να επιτύχουν. Για παράδειγμα το Solana πολλαπλασίασε την αξία του 270 φορές μέσα σε 10-11 μήνες, το 2021. Το BNB της Binance, όταν ξεκίνησε το 2017, είχε 10 σεντς. Σήμερα, έχει 300 δολάρια, ενώ είχε φτάσει μέχρι 550.

Σε μια πρώτη σκέψη, μοιάζει σαν να ψάχνουμε τον γνωστό ψύλλο στ’ άχυρα. Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχουν τεχνικές που σε βοηθούν να ανακαλύψεις τα διαμαντάκια. Επίσης, ακόμα και να σβήσει άδοξα κάποιο κρυπτονόμισμα, δεν σημαίνει πως θα βάλει λουκέτο αύριο. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κάνει μια μεγαλοπρεπή βόλτα προς τη… στρατόσφαιρα πρώτα.

Τρίτον, ειδικά την τελευταία δεκαετία, έγινε αντιληπτό σε όλους πως το συνετό είναι να βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέρος του χαρτοφυλακίου σου σε τίτλους εκτός της χώρας. Ο λόγος είναι πως αν ζεις ή δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στην Ελλάδα, τότε τυχόν ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας θα σε ωφελήσει έτσι κι αλλιώς.

Αν είσαι υπάλληλος, είναι πιο εύκολο να πάρεις αύξηση ή να μεταπηδήσεις σε μια καλύτερη δουλειά. Αν είσαι συνταξιούχος, θα αυξηθεί η σύνταξή σου επειδή το κράτος θα έχει τη δυνατότητα για περισσότερες παροχές.

Αν έχεις επιχείρηση, ο μεγαλύτερος τζίρος θα ανεβάσει τα κέρδη σου. Αν έχεις ακίνητα, θα μπορούν να νοικιαστούν ή να πουληθούν πιο εύκολα και πιο ακριβά. Όπως και να έχει, θα βγεις ωφελημένος. Δεν εξαρτάται η ευημερία σου από τις ελληνικές μετοχές.

Αντίθετα, αν όλα πάνε στραβά (ποιος στ’ αλήθεια μπορεί να το αποκλείσει), τότε έχεις μια πηγή εισοδήματος που δεν επηρεάζεται από τις εγχώριες εξελίξεις. Δεν βάζεις όλα τα αυγά στην ίδια χώρα, για να παραφράσουμε μία από τις πιο διάσημες συμβουλές στις επενδύσεις και αφορά τον επιμερισμό του κινδύνου. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι διεθνής.

Τέλος, τέταρτον, οι Έλληνες είμαστε αντισυστημικοί. Όχι αναγκαστικά από πεποίθηση, αλλά μας μετέτρεψαν οι συνθήκες. Μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το αναγκαστικό «κούρεμα των ομολόγων», τη φούσκα του χρηματιστηρίου το 1999 και ένα σωρό άλλα περιστατικά κρατικής και τραπεζικής αυθαιρεσίας, ο περισσότερος κόσμος δεν θέλει ούτε να ακούει για τράπεζες, χρηματιστήρια κ.λπ. Άδικο έχουν;

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεγελαστείτε. Η διέξοδος των κρυπτονομισμάτων δεν είναι εύκολη. Επειδή ο χώρος είναι νέος και ανοικτός, έχουν παρεισφρήσει ένα σωρό απατεώνες ή άσχετοι με το αντικείμενο. Εκεί είναι που θα πρέπει να εστιάσει ο υποψήφιος επενδυτής. Να μην πέσει θύμα απάτης. Θα πρέπει να ενημερωθεί για τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Να ψάξει, να μελετήσει, να κουραστεί.

Όταν όμως ξεπεράσει τον σκόπελο της άγνοιας, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα…

Επενδυτικός οδηγός για κρυπτονομίσματα

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Εuro2day.gr σάς προσφέρει την ευκαιρία να ξεχωρίσετε από το 99% των υπόλοιπων traders. Να ξεκινήστε σωστά την επενδυτική σας πορεία στα κρυπτονομίσματα. Να μάθετε από τους καλύτερους, σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων που άρχισε 13 Ιανουαρίου και διαρκεί 3 μήνες (124 ώρες). Λεπτομέρειες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v