Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες κατηγορίες κρυπτονομισμάτων έχουν επιτύχει τρελές αποδόσεις φέτος

Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν στα altcoins και οι ευκαιρίες που αναδύονται. Το momentum των memecoins με τις τετραψήφιες αποδόσεις, τα «σοβαρά» αφηγήματα των πραγματικών assets που εισάγουν στον tokenized κόσμο, και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ποιες κατηγορίες κρυπτονομισμάτων έχουν επιτύχει τρελές αποδόσεις φέτος

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Την τελευταία δεκαετία, όσοι πίστεψαν στην επαναστατική αλλαγή που πρεσβεύει ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχουν βγει πολύ ωφελημένοι οικονομικά. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι έγιναν εκατομμυριούχοι. Υπαρκτά πρόσωπα. Σε αντίθεση με όσους επένδυσαν σε παραδοσιακούς χρηματιστηριακούς τίτλους, οι οποίοι εμφανίζονται με τη συχνότητα κερδισμένου στα λαχεία. Ή θα πρέπει να διαθέτεις πολύ μεγάλο κεφάλαιο και πρόσβαση σε εξειδικευμένους συμβούλους.

Στο κυνήγι του θησαυρού στα altcoins ξεχωρίζουν δύο βασικές κατηγορίες επενδυτών. Η μία κατηγορία είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη, χωρίς ιδιαίτερη υπομονή και γνώσεις. Κυνηγάει να πολλαπλασιάσει τα χρήματα της ακόμα και x100 μέσα σε λίγες μέρες. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τέτοιου τύπου και νοοτροπίας επενδύσεις παραπέμπουν περισσότερο σε τζογαδόρους παρά σε επενδυτές.

Γιατί να τοποθετήσεις τα χρήματά σου σε τέτοιου είδους κρυπτονομίσματα, συνήθως μικρής έως ελάχιστης κεφαλαιοποίησης, και να μην πας στο καζίνο; Επειδή αφενός οι αποδόσεις είναι, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, καλύτερες. Αφετέρου επειδή έχει… πλάκα. Επικοινωνείς και διασκεδάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άλλους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και προσδοκίες με σένα.

Ένα κοινωνικό φαινόμενο που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί στις παραδοσιακές δραστηριότητες τζόγου. Σε καμία ρουλέτα στον κόσμο δεν θα βρεις εκατομμύρια φανατικούς υποστηρικτές του 9 κόκκινο να δημιουργούν κερκίδα. Έχετε δει κανέναν να φιλονικεί με κάποιον άλλο για τον λήγοντα στο λαχείο του ή να τουιτάει υπέρ του 15 στο Τζόκερ;

Η άλλη μεγάλη κατηγορία εμπλεκόμενων στον μαγικό κόσμο των altcoins αναζητά το έργο που θα αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες, δίνοντας παρόμοιες υπεραξίες, αλλά σε βάθος χρόνου. Πράγματι, όσοι τα έχουν καταφέρει, που δεν είναι λίγοι, έχουν βγει ιδιαίτερα κερδισμένοι.

Για παράδειγμα, το Ethereum ξεπέρασε το ένα δολάριο το 2016. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πολλαπλασιάσει την αξία του 3.400 φορές! Το BNB ξεκίνησε έχοντας 10 σεντς στο τέλος του 2017. Όποιος είχε την διορατικότητα να το αγοράσει και να το κρατήσει μέχρι τώρα, βλέπει το κεφάλαιό του να έχει πολλαπλασιαστεί 6.000 φορές.

Το Solana, τους πρώτους μήνες του 2020 που πρωτοβγήκε, μπορούσες να το αποκτήσεις με σχεδόν μισό δολάριο. Παρά τα σκαμπανεβάσματά του, διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο στα 180 δολάρια. Αν μάλιστα το είχες δεσμεύσει σε staking, δηλαδή λάμβανες «τόκους», η απόδοση θα ήταν μέχρι σήμερα κάτι παραπάνω από… εξαιρετική.

Οι αποδόσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το μακρινό παρελθόν. Αν πιστεύετε πως έχετε χάσει το τρένο, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Εκπληκτικές ευκαιρίες υπάρχουν συνέχεια. Ας δούμε για παράδειγμα τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την έρευνα του Coingeko.com

Όπως αναφέρουν, τα memecoins ήταν με διαφορά η πιο κερδοφόρα κατηγορία κρυπτονομισμάτων το 1ο τρίμηνο του 2024, καθώς έχουν καταγράψει κατά μέσο όρο απόδοση 1.313% ανάμεσα στα κορυφαία tokens. Ενδεικτικό της φρενίτιδας που έχει επικρατήσει, μεταξύ των 10 μεγαλύτερων memecoins από πλευράς κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν 3 νέα tokens που κυκλοφόρησαν μόλις τον Μάρτιο. Τα BRETT, BOME και MEW. Το BRETT είχε την υψηλότερη απόδοση στο τέλος του πρώτου τριμήνου, επιτυγχάνοντας 7.727% και κεφαλαιοποίηση 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη δεύτερη πιο κερδοφόρα κατηγορία βρίσκουμε πιο σοβαρά αφηγήματα. Τα λεγόμενα Real World Assets (RWA), τα οποία αναφέρονται σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν πραγματική αξία, όπως ακίνητα, έργα τέχνης και εμπορεύματα. Πρόκειται για νομίσματα που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν τις ίδιες νομικές προστασίες και κανονισμούς με τους παραδοσιακούς τίτλους.

Αν σας θυμίζει κάτι, είναι το tokenization στο οποίο έχει αναφερθεί ο Larry Fink, ο επικεφαλής της BlackRock. Πρόκειται για τη νέα επαναστατική ιδέα πάνω στην οποία κάθε μεγάλη τράπεζα έχει αναθέσει σε ομάδες να δουλεύουν εντατικά. Το RWA δεν είναι απλά ένα αφήγημα. Ίσως είναι η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία που αλλάζει τη ζωή μας όχι μόνο ατομικά, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Αν όντως εισέλθουμε σε έναν tokenized κόσμο, όποιος θα είναι έτοιμος θα απολαμβάνει το πλεονέκτημα. Ίσως το καθοριστικό.
Για την ώρα, η απόδοση αυτής της κατηγορίας στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 286%. Ξεκίνησε ως η πιο κερδοφόρα κατηγορία μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά ξεπεράστηκε από τον ενθουσιασμό των memecoins και της τεχνητής νοημοσύνης. Τελικά κατάφερε να ξεπεράσει την κατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης στα τέλη Μαρτίου. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη είχαν τα MANTRA (OM) και TokenFi (TOKEN), τα οποία κατέγραψαν απόδοση τριμήνου 1.074% και 420% αντίστοιχα.

Η κατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης είναι η τρίτη που κατέγραψε τριψήφια απόδοση στο πρώτο τρίμηνο. Λογικό. Οι προσδοκίες είναι αυξημένες με όλη αυτή την πρόοδο που έχει συμβεί στον χώρο.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο σε πολλά έργα: η μόνη περίπτωση που χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην περιγραφή του εγχειρήματος ή μόνο στον τίτλο! Τη βάζουν όμως για λόγους μάρκετινγκ. Για να προσελκύσουν την προσοχή και να δείξουν… πιο ψαγμένοι.

Από τα μεγαλύτερα σε κεφαλαιοποίηση, το πρώτο σε απόδοση στην κατηγορία ήταν το δίκτυο AIOZ με 480% και ακολούθησε το Fetch.ai με 378%.

Οι κατηγορίες που ακολουθούν είναι οι DeFi με 99%, DePIN 81%, Layer1 70%, Gaming 64% και Layer2 39%. Το 39% ακούγεται φτωχό μέσα σε όλα αυτά τα νούμερα. Και είναι, όσον αφορά τα crypto. Στις παραδοσιακές επενδύσεις, όμως, είναι ένα τεράστιο νούμερο. Πρόκειται για ένα δεδομένο που θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του πριν απορρίψει αλαζονικά τη νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων του Web 3.0.

Τέλος, δεν θα πρέπει υποτιμούμε τη δυναμική των Layer2 εφαρμογών. Για παράδειγμα, το Base της Coinbase είδε τον Μάρτιο τις ημερήσιες συναλλαγές να εκτινάσσονται από τις 400.000 στο 1,5 εκατομμύριο. Οι ενεργοί χρήστες της εβδομάδας διπλασιάστηκαν και σημείωσαν νέα υψηλά όλων των εποχών. Εννοείται πως ο Μάρτιος ήταν ο πιο κερδοφόρος μήνας της Base, με συνολικά μηνιαία έσοδα του δικτύου που έφτασαν τα 10 εκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v