Άνοδος 0,5% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το Ενεργητικό κινήθηκε αισθητά θετικά κατά 0,50% και διαμορφώθηκε στα 6,500 δισ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 20/2/2017

Το ανοδικό ξέσπασμα που παρατηρείται στη διάρκεια των τελευταίων ημερών στα υπό διαχείριση κεφάλαια του θεσμού των Α/Κ, είχε συνέχεια και τη Δευτέρα.

Το Ενεργητικό κινήθηκε αισθητά θετικά κατά 0,50% και διαμορφώθηκε στα 6,500 δισ. €.

Τελικά ο Φεβρουάριος τα τελευταία 2 έτη χαρακτηρίζεται ως μήνας ιδιαίτερης μεταβλητότητας για την αγορά των Α/Κ. Όπως και πέρυσι, το Ενεργητικό της αγοράς βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6,400 δισ. € (το 2016 μόλις για δύο εργάσιμες, ενώ φέτος για περισσότερες ημέρες).

Κύρια αιτία το 2016 ήταν η έντονη διόρθωση των μετοχικών αγορών (άνω του 15%) σε παγκόσμιο επίπεδο, που επηρέασε τις ανάλογες κατηγορίες. Φέτος, αιτία ήταν η διόρθωση των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε τίτλους που επηρεάζονται από τα ελληνικά δρώμενα και κινήθηκαν έντονα πτωτικά, λόγω των εξελίξεων στην αξιολόγηση. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι ήταν η συμπεριφορά των επενδυτών, καθώς φέτος ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται από έντονες εισροές κεφαλαίων.

Από την αρχή του έτους το Ενεργητικό των Α/Κ έχει σημειώσει άνοδο 1,22%, που είναι και η υψηλότερη μέχρι τώρα για το 2017. Το πιο αξιόλογο, όμως, γεγονός είναι ότι η άνοδος προέρχεται κυρίως από έντονη αύξηση των μεριδίων κατά 0,73%, που αντιστοιχεί σε υψηλές εισροές κεφαλαίων αξίας 100 εκατ. €. Θυμίζουμε, ότι οι δύο πρώτοι μήνες του 2017 είναι το πρώτο διάστημα εισροών μετά την επιβολή των capital controls, όπου ο Θεσμός των Α/Κ «αιμορραγούσε» με συνεχόμενες εκροές κεφαλαίων.

Σε επίπεδο ημερήσιας μέσης απόδοσης οι 18 κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν ανοδικά και οι δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Την υψηλότερη μέση απόδοση σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,24%, τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,92% και τα Μικτά Α/Κ με 0,74%.

Παρά το γεγονός ότι εχθές τα μερίδια είχαν οριακά πτωτικό ρυθμό -0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν θετικό με συμμετοχές αξίας 1,367 εκατ. €. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 4,436 εκατ. €, τα Funds of Funds Ομολογιακά με 3,344 εκατ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 351 χιλ. €.

Τις περισσότερες εισροές είχαν τα Funds of Funds Μικτά με 4,222 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,185 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,590 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v