Άνοδος 0,09% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Την υψηλότερη αξία εισροών είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,900 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 1,156 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,117 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 22/3/2017

Με ελαφρώς ανοδικό ρυθμό της τάξεως του 0,09% κινήθηκε το Ενεργητικό των Α/Κ, στη διάρκεια της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στα 6,513 δις €. Κύρια αιτία της ανόδου ήταν η αύξηση των μεριδίων κατά 0,03%, που αντιστοιχεί σε εισροές αξίας 3,966 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ ήταν οριακά αρνητική -0,08%, καθώς οι 20 κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν μικτά. Αναλυτικότερα, οι 9 κατηγορίες έκλεισαν με ανοδικό πρόσημο μέσης απόδοσης, οι 9 με πτωτικό και οι δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Η διακύμανση στην εξέλιξη των καθαρών τιμών περιορίστηκε σε στενό εύρος: για τις κατηγορίες που έκλεισαν με θετικό πρόσημο τα όρια ήταν από 0,01% (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας) έως και 0,19% (Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας).

Ομοίως, οι μέσες αρνητικές ποσοστιαίες αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ του -0,62% (Funds of Funds Μετοχικά) έως και -0,02% (Σύνθετα Α/Κ Absolute Return, Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής).
Στους μεριδιούχους κυριάρχησε η επενδυτική ψυχολογία στις περισσότερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εισροών/εκροών να είναι θετικό.

Την υψηλότερη αξία εισροών είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,900 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 1,156 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,117 εκατ. €. Στον αντίποδα, εκροές άξιες αναφοράς σημειώθηκαν στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, με 854 και 300 χιλ. €, αντιστοίχως.

Οι εξαγορές μεριδίων στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Η χθεσινή τους αξία, ανήλθε στα μεν πρώτα σε 287 χιλ. €, στα δε δεύτερα σε 157 χιλ. €.

Τα Μικτά Α/Κ εξακολουθούν να διατηρούν το υψηλότερο μερίδιο αγοράς των υπό διαχείριση κεφαλαίων με 17%. Ακολουθούν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 15,42% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 10,08%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v