Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Τα υπό διαχείριση κεφάλαια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,33%

Tην Δευτέρα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,33% και διαμορφώθηκαν στα 6,889 διs. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 19/6/2017

Η πολυήμερη συσσώρευση του Ενεργητικού στα επίπεδα των 6,8 δισ. τελικά οδήγησε σε κίνηση «προς τα άνω» της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς συμβαίνει για δεύτερη φορά στη διάρκεια του έτους. Υπενθυμίζουμε, ότι την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου η τάση συσσώρευσης είχε παρατηρηθεί στα επίπεδα των 6,5 δις € και στο αμέσως επόμενο διάστημα - με την αρωγή των αποδόσεων των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους – εκτινάχθηκε προς τα υψηλά έτους (περί των 6,9 δις €).

Με ακριβώς όμοιο τρόπο κινήθηκε η αγορά των Α/Κ τις τελευταίες ημέρες. Απορροφώντας τις συνεχείς εκροές κεφαλαίων από συγκεκριμένες κατηγορίες, «άγγιξε» για δεύτερη φορά τα υψηλά αξίας Ενεργητικού, (λίγο πριν κλείσει το α’ εξαμ. του έτους) και ατενίζει πλέον με αισιοδοξία να ξεπεράσει το όριο των 7 δις €, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα δούμε…

Αναλυτικότερα, την Δευτέρα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,33% και διαμορφώθηκαν στα 6,889 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων συνέχισε την φθίνουσα πορεία του κατά -0,02%, που αντιστοιχεί σε σημαντικές ημερήσιες εκροές 5,629 εκατ. €.

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή του έτους το Ενεργητικό σημειώνει έντονη άνοδο 7,28%, ο ρυθμός μεριδίων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα κατά -0,20%, οι δε εισροές πλέον «εξανεμίστηκαν» και ανέρχονται σε μόλις 20,538 εκατ. € (θυμίζουμε ότι είχαν ξεπεράσει τα 120 εκατ.).

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο ήταν ανοδικό κατά 0,36%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση απόδοση σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Δείκτη με 1,58%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,55% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών (μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης) με 0,71%. Στον αντίποδα, οι μέσες απώλειες των 6 κατηγοριών κινήθηκαν σε πολύ στενό εύρος: από -0,14% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή) έως και -0,02% (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών).

Οι εντονότατες εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 8,577 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων οδήγησαν στο υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Οι εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 5,562 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,203 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 378 χιλ. €, μείωσαν το εύρος της τελικής αξίας των εκροών.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v