Άνοδος 0,19% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η μέση απόδοση της αγοράς είχε θετικό πρόσημο 0,13%, λόγω του γεγονότος ότι από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 σημείωσαν κέρδη, οι 4 απώλειες και δύο παρέμειναν αμετάβλητες.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 4/12/2017

Περαιτέρω άνοδο Ενεργητικού κατά 0,19% (σε απόλυτα νούμερα κατά 12,244 εκατ. €) επεφύλαξε η πρώτη ημέρα της εβδομάδας στην αγορά των Α/Κ και διαμόρφωσε την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,558 δις €. Η θετική μεταβολή του Ενεργητικού προήλθε, όμως, για μία ακόμη φορά λόγω θετικών αποδόσεων, καθώς το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν και πάλι αρνητικό, περί των 2,350 εκατ. € - παρά το γεγονός ότι τα μερίδια έκλεισαν θετικά 0,01%.

Επίσης, ο αριθμός των επενδυτικών προσόντων έγινε «φτωχότερος» κατά ένα και μειώθηκε στα 272 Α/Κ, λόγω της ολικής εξαγοράς των μεριδίων του EUROBANK (LF) Special Purp Blue Chips Protect Funds (που συμπεριλαμβανόταν στην κατηγορία των Σύνθετων Α/Κ Ειδικού Τύπου).

Η μέση απόδοση της αγοράς είχε θετικό πρόσημο 0,13%, λόγω του γεγονότος ότι από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 σημείωσαν κέρδη, οι 4 απώλειες και δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Την υψηλότερη μέση απόδοση επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,12%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,99% (η επιτυχημένη ολοκλήρωση του swap οδηγεί την κατηγορία σε υψηλότερα φετινά κέρδη) και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 0,42%. Στον αντίποδα, αρνητική μέση απόδοση -0,84% για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,58% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,19%.

Αν και το ισοζύγιο έκλεισε με αρνητική αξία, η επενδυτική ψυχολογία των μεριδιούχων χαρακτηρίζεται ως μικτή. Ουσιαστικά, η τελική αξία των εκροών οφείλεται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων, που έκαστη σημείωσε αξία ρευστοποιήσεων 1,460 εκατ. €. Σε εκροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 499 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 433 χιλ. €.

Η υψηλότερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 1,099 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 388 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 294 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v