Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα πτώσης του Ενεργητικού στα Αμοιβαία Κεφάλαια την Πέμπτη

Μικρή πτωτική διόρθωση -0,11% του Ενεργητικού υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης και διαμορφώθηκε στα 6,831 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 11/1/2018

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μικρής πτωτικής διόρθωσης -0,11% του Ενεργητικού υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης και διαμορφώθηκε στα 6,831 δις €. Αυτό το γεγονός, όμως, σε καμία περίπτωση δεν χαλά την μέχρι τώρα εικόνα των πρώτων ημερών του έτους, όπου το 2018 έχει επιφυλάξει το ιδανικότερο ξεκίνημα για την αγορά των Α/Κ στη διάρκεια των τελευταίων ετών: υψηλές αποδόσεις με παράλληλη αύξηση μεριδίων και σημαντικές εισροές. Επίσης, έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των μεριδιούχων για τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους.

Ήδη, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων είναι αυξημένη κατά 2,62% σε σχέση με την έναρξη του έτους, τα μερίδια κινούνται θετικά 0,45%, οι δε εισροές είναι υψηλές και ανέρχονται σε 40,072 εκατ. €.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη του έτους με καταγραφή αρνητικού ισοζυγίου εισροών/εκροών μικρής αξίας, 2,743 εκατ. €, και πτωτικού ρυθμού μεριδίων -0,02%. Αυτό βέβαια οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις ρευστοποιήσεις συνολικής αξίας 8,846 εκατ. € στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνεχίζει την έντονη αρνητική πορεία μεριδίων που είχε παρατηρηθεί στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Την εβδομάδα που πέρασε έχασε το 6,43% των μεριδίων της, ο αριθμός των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε αυτή μειώθηκε από 11 σε 10 και το Ενεργητικό της πλέον έχει διαμορφωθεί στα 139,342 εκατ. €. Σε εκροές ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 904 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 548 χιλ. €.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 5,404 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,069 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 596 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά ανοδικό 0,07%. Η κίνηση των 20 κατηγοριών ήταν κυρίως πτωτική, καθώς οι 11 έκλεισαν με ζημίες, οι 7 με κέρδη και δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,83% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,20%. Σε μέσο θετικό πρόσημο απόδοσης πρωτοστάτησαν τα δύο Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,23%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,04% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,49%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v