Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητο στα €6,47 δισ. το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η αξία του Ενεργητικού παρέμεινε αμετάβλητη στα 6,497 δις €, ενώ ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός κατά -0,02%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 28/8/2018

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις στα πρωτογενή της στοιχεία κινήθηκε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τρίτης. Η αξία του Ενεργητικού παρέμεινε αμετάβλητη στα 6,497 δις €, ενώ ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός κατά -0,02%. Το ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε για μία ακόμη ημέρα αρνητικό, περί των 2,068 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς κινήθηκε οριακά "προς τα κάτω" κατά -0,06%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και Μικτά Α/Κ). Την εντονότερη υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,62%, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,29% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,28%. Στον αντίποδα, σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,62%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,26% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,17%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, όπως και η συναλλακτική αξία. Την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε μικτή προς αρνητική. Το τελικό πτωτικό ισοζύγιο ουσιαστικά οφείλεται στις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,423 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 486 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 466 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 375 χιλ. €.

Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 333 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 271 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 98 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 58 χιλ. €, απλώς περιόρισαν το μέγεθος του τελικού πτωτικού ισοζυγίου.

Από την αρχή του έτους το Ενεργητικό παραμένει σε αρνητικά επίπεδα (-2,40%). Αν και ο ρυθμός μεριδίων συνεχίζει ανοδικός με 0,81%, δεν αντιστοιχεί σε εισροές κεφαλαίων. Αντιθέτως, οι ρευστοποιήσεις έχουν διευρυνθεί στα 87,710 εκατ. €.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v