Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,12% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό της αγοράς επηρεάστηκε από τις θετικές αποδόσεις των Α/Κ, με αποτέλεσμα να εμφανίσει μικρή άνοδο – περί του 0,12% - και να διαμορφωθεί στα 6,505 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 29/8/2018

Κύριο χαρακτηριστικό της Τετάρτης ήταν η απουσία συναλλακτικού τζίρου και επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το Ενεργητικό της αγοράς επηρεάστηκε από τις θετικές αποδόσεις των Α/Κ, με αποτέλεσμα να εμφανίσει μικρή άνοδο – περί του 0,12% - και να διαμορφωθεί στα 6,505 δις €. Παρότι τα μερίδια κινήθηκαν χωρίς μεταβολή, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν και πάλι πτωτικό, - μικρής, όμως - αξίας (μόλις) 1,431 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς κινήθηκε, επίσης, θετικά κατά 0,20%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 έκλεισαν με κέρδη, οι 4 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση ενίσχυση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,87%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,75% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,53%. Την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστη το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,29%. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,19% και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με -0,03%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν, σχεδόν, ανύπαρκτη (όπως βέβαια και η συναλλακτική αξία). Το αρνητικό τελικό ισοζύγιο (για ακόμη μία ημέρα) ουσιαστικά οφείλεται στις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 857 χιλ. € και στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 457 χιλ. €. Αμέσως επόμενα, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 132 χιλ. €.

Ο όγκος των εισροών καταδεικνύει την χθεσινή απουσία των συναλλαγών: Funds of Funds Μικτά με 148 χιλ. €, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 102 χιλ. € και Funds of Funds Μετοχικά με 76 χιλ. €.

Τα ποσοστά των 5 κατηγοριών με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού έχουν διαμορφωθεί ως: Μικτά Α/Κ με 20,88%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 12,26%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 11,54%, Funds of Funds Μικτά με 11,08 % και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 10,87%.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v