Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse και Barclays δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες

Ο ελβετικός οίκος ξεκινάει την κάλυψη της Εθνικής με τιμή-στόχο 3,6 ευρώ, της Alpha Bank με 0,80 ευρώ και της Πειραιώς με 1,40 ευρώ ανά μετοχή. Κορυφαίες επιλογές για την Barclays η Eurobank και η Alpha Bank.

Credit Suisse και Barclays δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες

Με τιμή-στόχο 3,6 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "outperform" ξεκινά την κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας η Credit Suisse.

Παράλληλα, αρχίζει την κάλυψη της μετοχής της Alpha Bank με σύσταση "neutral" και τιμή-στόχο 0,80 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και της Τράπεζας Πειραιώς με σύσταση "underperform" και τιμή-στόχο 1,40 ευρώ. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι φθηνές.

Ο οίκος σημειώνει ότι είναι επιφυλακτικός για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών καθώς, όπως αναφέρει, ενώ τα κόστη χρηματοδότησης έχουν υποχωρήσει, υπάρχουν ρίσκα από τις πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων των εταιριών, τη συνεχιζόμενη δημιουργία επισφαλών δανείων και το εύθραυστο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στη χώρα. 

Όπως αναφέρει η Credit Suisse, το 35-40% των κερδών της Εθνικής προέρχεται από μη ελληνικές δραστηριότητες. Ενώ η τουρκική θυγατρική του ομίλου έχει τα δικά της προβλήματα, είναι θετική η διασπορά των κερδών, σημειώνει. Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς είναι ευάλωτη σε τυχόν χαμηλότερα επιτόκια για επιχειρήσεις, δεδομένης της μεγάλης έκθεσής της στα επιχειρηματικά δάνεια. 

Το ρίσκο από τα περιθώρια χορηγήσεων  

Η Credit Suisse εκφράζει την ανησυχία της ότι τα spreads χορηγήσεων των τραπεζών θα υποστούν πιέσεις καθώς επιχειρείται άνοδος του ιδιαίτερα πιεσμένου πληθωρισμού. Τα ελληνικά spreads χορηγήσεων είναι 210 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπεριφέρειας και 430 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον πυρήνα της Ε.Ε.

Πιθανή μείωση των spreads κατά 75 μονάδες βάσης μειώνει τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2017 της Τράπεζας Πειραιώς κατά 27%, της Alpha Bank κατά 22% και της Εθνικής κατά 7%.  

Barclays: Top picks η Alpha και η Eurobank

Την έναρξη κάλυψης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank, με σύσταση "οverweight", γνωστοποίησε η Barclays, θέτοντας τιμές-στόχους στα 0,92 και 0,50 ευρώ αντίστοιχα και σημειώνοντας ότι αποτελούν τις κορυφαίες της επιλογές από τις ελληνικές τράπεζες. 

Παράλληλα, ξεκινά κάλυψη των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς με σύσταση "equalweight" και τιμές-στόχους στα 3,14 και 2,12 ευρώ αντίστοιχα. 

Όπως αναφέρει ο οίκος, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι επενδυτές μπορούν να επικεντρωθούν στις ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης της κερδοφορίας. Η σχετική μόχλευση στην ανάκαμψη της οικονομίας κατευθύνει τις επιλογές της Barclays, που όπως αναφέρει προτιμά τις φθηνότερες τράπεζες που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου σε περίπτωση ομαλοποίησης των επιχειρηματικών συνθηκών. 

Η Eurobank έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανάκαμψης, ενώ η Alpha προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό περιθωρίων λειτουργικής ανάκαμψης, οφέλους από τη συγχώνευση με την Εμπορική, ισχυρής κεφαλαιακής θέσης και αποτίμησης.

Ο οίκος θέτει συστάσεις equalweight για Εθνική και Πειραιώς, καθώς και οι δύο αναμένεται να επωφεληθούν από την ανάκαμψη, οι αποτιμήσεις τους όμως δεν είναι τόσο ελκυστικές.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v