Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

49 μετοχές ”χτυπάνε” ιστορικό υψηλό!

O Γενικός Δείκτης απέχει μόλις μια ανάσα από τις 5.000 μονάδες αλλά η απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι να πλησιάσει και πάλι τα ιστορικά υψηλά του, από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1999 και τις 6.355 μονάδες, είναι σχεδόν 30%. Ωστόσο 49 μετοχές απέχουν 20% από τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ από όλες τις μετοχές της Σοφοκλέους, μόλις 96 έχουν απώλειες κάτω από 50%.

49 μετοχές ”χτυπάνε” ιστορικό υψηλό!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Μπορεί να απέχει μόλις μια ανάσα από τις 5.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους, αλλά η απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι να πλησιάσει και πάλι τα ιστορικά υψηλά του, από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1999 και τις 6.355 μονάδες, είναι ακόμα μεγάλη, σχεδόν 30%. Η εικόνα και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 είναι παρόμοια, αφού στο all time high ο δείκτης των blue chips ”άγγιζε” τις 3.302 μονάδες και από αυτό το σημείο απέχει 25% ακόμα.

Το κλίμα ευφορίας των τελευταίων μηνών έχει δημιουργήσει εκ νέου έντονο ενδιαφέρον στις τάξεις των επενδυτών για την εγχώρια αγορά μετοχών, αν και οι ”αποστάσεις” από τα υψηλά αλλά και οι συγκρίσεις με εκείνη την περίοδο δεν είναι απόλυτα συμβατές.

Μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια πολλά άλλαξαν στη ελληνική αγορά, ωστόσο παρά τις σημαντικές απώλειες σε δεκάδες μετοχές εντοπίζονται μερικές που ξεχωρίζουν.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από τίτλους που απέχουν λιγότερο από 20% από τα ιστορικά υψηλά τους και κάποιες από αυτές τις μετοχές σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία έχουν ανταμείψει τους υπομονετικούς επενδυτές. Από αυτές τις 49 μετοχές που απέχουν λιγότερο από 20% από τα ιστορικά υψηλά τους, δεν διαπραγματεύονταν όλες την περίοδο του 1999 και ίσως αυτό δικαιολογεί εν μέρει τα τωρινά τους επίπεδα. Στην πράξη, τώρα, τα πράγματα για τους ”υπομονετικούς” επενδυτές είναι ακόμη καλύτερα, γιατί κατά την οκταετία που μεσολάβησε από το 1999 έως σήμερα έχουν εισπράξει σημαντικού ύψους μερίσματα.

Οι νικητές

Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά στη διάρκεια αυτών των ετών, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών αλλά και της... χαμένης εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα κλάδοι με έντονο αναπτυξιακό προφίλ, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης φαίνεται ότι κερδίζουν τη μάχη με τον χρόνο. Το δίπτυχο ”ανάπτυξη και σταθερότητα” στα λειτουργικά κέρδη αποτελούν δύο από τα κριτήρια που η πλειονότητα των τίτλων έχει καταφέρει να πληροί.

Παρά την αισιοδοξία, λοιπόν, πολλές περιφερειακές μετοχές απέχουν ακόμα ”έτη φωτός” από τα υψηλά τους επίπεδα. Από όλες τις μετοχές της Σοφοκλέους, μόλις 96 έχουν απώλειες κάτω από 50% και καθώς προχωρούμε προς τα κάτω σε όρους κεφαλαιοποίησης οι απώλειες μεγεθύνονται τρομακτικά.

Για την ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Factset, 49 μετοχές απέχουν 20% από τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις εντυπώσεις έχουν κερδίσει οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, του Τιτάνα, της Coca Cola 3E, της Folli Follie, του ΟΠΑΠ, της Τράπεζας Πειραιώς, της EFG Eurobank, της Cosmote, της Alpha Bank, της ΔΕΗ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Intralot.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά στις παρυφές των 44 ευρώ, ενώ οι τίτλοι της Cosmote και της Τρ. Πειραιώς απέχουν 1,65% και 2,13% από τα ιστορικά υψηλά τους. Και για τους δύο τίτλους χαρακτηριστικά είναι η σταθερή αύξηση των μεγεθών τους σε συνδυασμό με τη σταδιακή ανάπτυξη των εργασιών τους στο εξωτερικό και ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων.

Οι μετοχές των Τιτάνα και Folli Follie είναι δύο από την τρέχουσα σύνθεση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διατηρούν ”ψηλά το κεφάλι” και διαπραγματεύονταν και τη ”χρυσή” περίοδο του 1999. Η απόσταση της μετοχής του Τιτάνα από τα υψηλά του, που πραγματοποιήθηκαν το 1999, είναι μόλις 6,49% και για τη μετοχή της Folli Follie 2,21%.

Από τις τραπεζικές δυνάμεις, πέραν της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, η EFG Eurobank απέχει 10,56% από τα υψηλά της, με την Alpha Bank να ακολουθεί με απόσταση της τάξεως του 18,92%.

Η μετοχή της Coca Cola επίσης αποτελεί έναν από τους κερδισμένους τίτλους, αφού η απόσταση από τα ιστορικά υψηλά της διαμορφώνεται σε 4,32%.

Για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, Intralot και ΔΕΗ τα ιστορικά υψηλά τους απέχουν περίπου 15% από τα τρέχοντα επίπεδά τους.

Από τις λοιπές ”παλιές” δυνάμεις της αγοράς, οι μετοχές που ξεχωρίζουν είναι τα Jumbo, καθώς διαπραγματεύονται σε νέα ιστορικά υψηλά, και η μετοχή της Fourlis με απόσταση 10,40% από τα υψηλά του 1999.

Από τις νεότερες δυνάμεις της αγοράς, οι μετοχές των Κλουκίνας - Λάππας, ΕΥΑΘ, Kego, Μοτοδυναμική κινούνται σε νέα υψηλά, οι ΚΡΙ-ΚΡΙ, Spider, ΙΑΣΩ απέχουν λιγότερο από 2% από τα υψηλά τους, ενώ οι Elinoil και ΕΧΑΕ κάτι περισσότερο από αυτό.

Τέλος, η Profile, τα Πλαστικά Κρήτης και η Frigoglass βρίσκονται σε απόσταση βολής από τις υψηλότερες τιμές που έχουν ”γράψει” ποτέ στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* (Αναδημοσίευση από το φύλλο 480 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 1-5/6/2007)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v