Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 8+1 μετοχές έτοιμες για όλα

Μπορεί οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, αλλά τα "τρελά" κέρδη τα αποκομίζουν αυτοί που αναλαμβάνουν ρίσκο. Εννέα περιπτώσεις για... τολμηρούς επενδυτές στο ΧΑ. 

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: 8+1 μετοχές έτοιμες για όλα
**Οι αποδόσεις των 9 μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

Μπορεί οι μακροπρόθεσμοι μετοχικοί επενδυτές να είναι, κατά κανόνα, αυτοί που σε βάθος χρόνου απολαμβάνουν αποδόσεις σαφώς υψηλότερες από εκείνες των κρατικών ομολόγων του Δημοσίου, ωστόσο τα «τρελά» κέρδη τα αποκομίζουν συνήθως αυτοί που επιδιώκουν να αναλάβουν και το ανάλογο ρίσκο.

Σήμερα θα εξετάσουμε εννέα μετοχές εταιρειών που είτε είναι ζημιογόνες, είτε είναι φορτωμένες με υψηλές υποχρεώσεις, είτε, τέλος, εμφανίζουν και τα δύο «συμπτώματα» μαζί.
Αναφερόμαστε στην τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και στα σχέδια των διοικήσεών τους, συγκρίνοντας όλα αυτά με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

ELBISCO: Αναδιοργάνωση και υπομονή...

Τα επενδυτικά ανοίγματα του 2000 σημείωσαν χαρακτηριστική αποτυχία. Παρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιείται εδώ και κάποια χρόνια, το 2007 για την ELBISCO έκλεισε με ζημία 1,79 εκατ. ευρώ και με σύνολο τραπεζικού δανεισμού 80 εκατ. ευρώ, όταν οι πωλήσεις του ομίλου είχαν ανέλθει στα 183,3 εκατ. ευρώ.

Για τα μετριότατα αποτελέσματα του ομίλου και για το ύψος του δανεισμού της η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 46,2 εκατ. ευρώ δείχνει πολύ απαιτητική, παρά το γεγονός ότι η μετοχή έχει απολέσει το 55% της αξίας της κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (έως 20 Μαΐου 2008).

Αντίθετα, στα «συν» της ELBISCO συγκαταλέγονται τα ισχυρά brand names και το ευρύ δίκτυο διανομών που διαθέτει. Σε περίπτωση επιτυχίας του προγράμματος αναδιάρθρωσης, τα κέρδη του ομίλου θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι μεγάλα. Ωστόσο, ίσως να είναι πολύ νωρίς για τέτοιες προσδοκίες.

SPIDER: Με στόχο το turn around

Έπειτα από απώλειες 53% το τελευταίο δωδεκάμηνο (έως 20/5/2008) η Spider διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 15,4 εκατ. ευρώ, όταν το 2007 υποχρεώθηκε σε ζημίες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Το ζημιογόνο αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι πέρυσι δεν υπήρξαν έκτακτα κέρδη όπως το 2006, στην πτώση του τζίρου στον κλάδο του εξοπλισμού καταστημάτων (τον πλέον κερδοφόρο της εταιρείας) καθώς και στη μετεγκατάσταση μίας μονάδας στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

Πέραν των ζημιογόνων αποτελεσμάτων, στα «μείον» της μετοχής είναι και ο υψηλός δανεισμός (αθροιστικά στις 31/12/2007 ανερχόταν στα 39 εκατ. ευρώ, όταν οι πωλήσεις του έτους ήταν 31,4 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια 25,7 εκατ. ευρώ), χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς περισσότερο από το 50% αυτού έχει μακροπρόθεσμη διάρκεια. Ενδεικτικό είναι ότι το 2007 τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 2,28 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% περίπου των πωλήσεων.

Για το 2008 η Spider «βλέπει» άνοδο στον κλάδο του εξοπλισμού των εμπορικών καταστημάτων, ενώ προτίθεται να αξιοποιήσει ορισμένα από τα ακίνητα που διαθέτει και τα οποία δεν χρησιμοποιεί στη λειτουργική δραστηριότητά της, να αυξήσει την παραγωγικότητά της στους κάδους απορριμμάτων καθώς και να εκδώσει ομολογιακό δάνειο 6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υποκαταστήσει τραπεζικό δανεισμό.

Στα «συν» της μετοχής το γεγονός ότι διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική αξία της (P/BV 0,59).

ΜΑΡΑΚ: Χαμηλή κεφαλαιοποίηση, χαμηλά κέρδη

H μετοχή της ΜΑΡΑΚ έχει κερδίσει 11,5% τον τελευταίο μήνα (έως 19/5/2008) και έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 33% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Η εισηγμένη, βέβαια, από πέρυσι γύρισε σε -οριακά έστω- κέρδη (113 χιλιάδες ευρώ, έναντι ζημιών το 2006), ωστόσο στο τέλος του 2007 είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ΦΠΑ και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το θετικό είναι ότι οι οφειλές αυτές είτε πληρώθηκαν είτε ρυθμίστηκαν, καθώς εισπράχθηκαν έσοδα από σειρά έργων που είχαν εκτελεστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 9,28 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει για φέτος άνοδο του κύκλου εργασιών στα 15,3 εκατ. ευρώ (έναντι 13,7 εκατ. ευρώ πέρυσι) καθώς ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους είχε εξασφαλιστεί τζίρος γύρω στα 13 εκατ. ευρώ. Το κόστος προσωπικού αναμένεται να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα και τα κέρδη προ φόρων να αυξηθούν σε 550.000 ευρώ.

Στα μειονεκτήματα της μετοχής συγκαταλέγεται ο υψηλός δανεισμός του ομίλου (δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας λίγο χαμηλότερος της μονάδας, μακροπρόθεσμα δάνεια 2,54 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα 6,77 εκατ. ευρώ), ενώ ο δείκτης P/E θα παραμείνει σαφώς υψηλότερος της αγοράς ακόμη και με βάση τα προβλεπόμενα για φέτος αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σε περίπτωση που η ΜΑΡΑΚ καταφέρει να επιστρέψει στα επίπεδα κερδοφορίας που είχε κατά το παρελθόν, τότε η μετοχή θα είναι σε θέση να προσφέρει «συγκινήσεις»...

SHELMAN: Κάτω από το 1/3 της λογιστικής αξίας

Ο τίτλος έχει κερδίσει 12,4% τον τελευταίο μήνα (έως 19/5/2008) και έχει απολέσει 54,5% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Τα αποτελέσματα της Shelman παρέμειναν έντονα ζημιογόνα μέσα στο 2007 (-9,33 εκατ. ευρώ έναντι -16,46 εκατ. το 2006). Όμως, το θετικό στοιχείο είναι ότι λόγω του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιείται ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να «γυρίσει» σε θετικό EBITDA (8,63 εκατ. ευρώ) και παράλληλα να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση των μεγάλων υποχρεώσεών του (μακροπρόθεσμα δάνεια 64,1 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα 48,3 εκατ.) και έτσι ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας είναι μεγαλύτερος του 1,8.

Για φέτος θα επιδιωχθούν η άνοδος των πωλήσεων, η μείωση του κόστους μέσω νέων επενδύσεων 5 εκατ. ευρώ καθώς και η βελτίωση της ρευστότητας μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων και την πώληση παγίων.

Σε περίπτωση επιτυχίας του προγράμματος αναδιάρθρωσης και επιστροφής -σε βάθος χρόνου- σε αξιοσημείωτη κερδοφορία, η μετοχή θα μπορούσε να «δικαιούται» να διαπραγματεύεται σε ανώτερα επίπεδα, καθώς η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται στα 35 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της στα 110,2 εκατ. ευρώ (31/12/2007).

ΔΙΕΚΑΤ: Αναζητώντας στρατηγικό εταίρο

Η ΔΙΕΚΑΤ συγκαταλέγεται στη λίστα με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις της Σοφοκλέους (μόλις 6,62 εκατ. ευρώ στις 19/5/2008). Η μετοχή το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει απολέσει το 75% της αξίας της, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το 2007 υποχρεώθηκε σε ζημία 12,7 εκατ. ευρώ (συμπεριλήφθηκαν και έκτακτα αποτελέσματα), ενώ ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας στο τέλος του προηγούμενου έτους ήταν χαμηλότερος της μονάδας. Ο τραπεζικός δανεισμός ανερχόταν σε 45 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 7,9 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΙΕΚΑΤ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την πώληση συμμετοχών, την αποχώρηση από ζημιογόνες δραστηριότητες και φυσικά με την ανάληψη νέων έργων. Δηλωμένος στόχος είναι και η προσέλκυση στρατηγικού εταίρου.

Αναμφίβολα, η μετοχή δεν συγκαταλέγεται στις... πλέον ακίνδυνες της Σοφοκλέους, ωστόσο λόγω της χαμηλής κεφαλαιοποίησής της θα μπορούσε να δώσει υψηλά κέρδη αν προσέλκυε υπό ευνοϊκούς όρους κάποιον υποσχόμενο στρατηγικό εταίρο.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Περιμένοντας το φωτοβολταϊκό πάρκο

Οι θετικές γνωμοδοτήσεις για την αίτηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 9,99 MW διαδέχονται η μία την άλλη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα πότε το project θα αρχίσει να αποφέρει έσοδα και κέρδη στον εισηγμένο όμιλο.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα -και ειδικότερα στη νηματουργία- βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης που έληξε στις 31/12/2007 η Επίλεκτος υποχρεώθηκε σε ζημίες ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ είναι πιθανό ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης θα είναι ακόμη χειρότερο (πτώση δολαρίου, χαλαρή ζήτηση για νήμα, αυξητική τάση στα επιτόκια δανεισμού κ.λπ.). Ο δανεισμός στις 31/12/2007 είχε αυξηθεί στα 36 εκατ. ευρώ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 32 εκατ. ευρώ είναι αναμφίβολα πολύ «αλμυρή» για την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, χωρίς από την άλλη πλευρά να είναι γνωστό το πόσα κέρδη θα αποφέρει το ενεργειακό πάρκο καθώς και το πότε αυτά θα αρχίσουν να εισρέουν στην Επίλεκτος. Τηρουμένων των αναλογιών, η μετοχή της εισηγμένης έχει κρατήσει «γερή άμυνα», χάνοντας μόνο 19% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

ΙΝΤΕΑΛ: Χρειάζονται κι άλλα κεφάλαια

Υλοποιείται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με στροφή προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Όμως, και παρά το -71% (έως τις 20 Μαΐου 2008) που έχει σημειώσει η μετοχή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σαφώς υψηλότερο P/E από τον μέσο όρο της αγοράς (κεφαλαιοποίηση 14 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 602 χιλιάδες ευρώ).

Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυσκολία της εισηγμένης εταιρείας είναι ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και για τον λόγο αυτόν είχε δρομολογηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, η οποία όμως δεν προχώρησε.

Με δεδομένο ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, αναμένεται είτε μία νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, είτε ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο stock option (έως και 10%!) που θα δοθεί σε στελέχη με συμβολική τιμή, είτε, τέλος, ένας συνδυασμός των παραπάνω. Πρόβλημα επίσης αποτελεί και η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου.

ΙΠΠΟΤΟΥΡ: Προς νέο ξεκίνημα

Νέο ξεκίνημα επιχειρεί η Ιπποτούρ, διακόπτοντας την παραγωγική δραστηριότητά της τόσο στους δρόμωνες ίππους όσο και στα μανιτάρια και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στον εμπορικό τομέα.

Σήμερα, τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης είναι αρνητικά. Για να συνεχίσει να υφίσταται η εταιρεία και για να προχωρήσει η προσπάθεια αναδιοργάνωσής της δρομολογείται αύξηση κεφαλαίου ύψους 9,7 εκατ. ευρώ. Έναντι λοιπόν των όποιων μελλοντικών προοπτικών της Ιπποτούρ, η σημερινή κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 8,6 εκατ. ευρώ, στην οποία θα προστεθούν 9,9 εκατ. ευρώ ακόμη από την αύξηση κεφαλαίου. Το άθροισμα των 18,5 εκατ. ευρώ δείχνει πολύ απαιτητικό για ένα υποσχόμενο turn around story που επί του παρόντος βρίσκεται στα χαρτιά...

ΒΙΟΣΩΛ: Προσδοκίες από τη νέα δραστηριότητα

Η μία αύξηση κεφαλαίου διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να έχει «σκαρφαλώσει» στα 49,7 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι η εταιρεία, ενισχυμένη φέτος με τις Κάλλιγκαν Ελλάς και Ακουατρόνικς, θα επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

*Αναδημοσίευση από το φύλλο 531 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 23 - 27/05/2008.

**Οι αποδόσεις των 9 μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v