Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμυνα στις ”κακοτοπιές” των ημερών

Όσο δύσκολα φτάνουμε στο κέρδος τόσο εύκολα μπορεί να πέσουμε στην παγίδα της αρνητικής επίδοσης, επισημαίνει με νόημα ο Αρ. Νινιός, επικεφαλής της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα που κυριαρχεί αυτό το διάστημα στις αγορές. Τα κρίσιμα σημεία για το Γενικό Δείκτη και η σημασία της ρευστότητας για την εκμετάλλευση αγοραστικών ευκαιριών.

Άμυνα στις ”κακοτοπιές” των ημερών
του Αριστοτέλη Νινιού *

Η αναπάντεχη έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή κατά την τελευταία εβδομάδα, που οδήγησε στη γενικευμένη αστάθεια στην ευπαθή αυτή περιοχή και κατά συνέπεια στη νέα ανοδική κούρσα στις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο για άνοδο των επιτοκίων διεθνώς προκαλούν ως φυσικό επακόλουθο σημαντικούς τριγμούς στην παγκόσμια αγορά χρήματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια, απόρροια των ρευστοποιήσεων που μεταφράζεται σε διογκωμένες πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Η αρνητική διεθνής συγκυρία όπως την προσεγγίσαμε παραπάνω, κατά την εκτίμησή μας, θα έχει διαρκή επιβαρυντικό αντίκτυπο στην αγορά της Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη να περιτριγυρίζει την περιοχή των 3.500 μονάδων, με βίαιες σε αρκετές περιπτώσεις διακυμάνσεις και υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές των δεικτοβαρών μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επενδυτική συμπεριφορά στο Χ.Α. θα εκδηλώνεται μετριοπαθώς, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των εισηγμένων εταιριών, με κυρίαρχα συναισθήματα την ανασφάλεια και την άμεση ρευστοποιητική αντίδραση σε κάθε απειλητικό εξωγενές ερέθισμα.

Σύμφωνα, τώρα, με την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη τιμών, επιθυμούμε να βλέπουμε κλεισίματα πάνω από τις 3.500 μονάδες για τις επόμενες συνεδριάσεις, με πρώτο στόχο την αποφυγή της επικίνδυνης περιοχής των 3.300-3.500 μονάδων.

Πιθανή είσοδος του ΓΔΤ στο προαναφερθέν εύρος είναι δυνατόν να αλλάξει σημαντικά την τεχνική εικόνα του Δείκτη και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε επενδυτική ταλαιπωρία.

Συνιστάται συνεπώς διατήρηση και ίσως αύξηση της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκιά μας, με στόχο την αποτελεσματική άμυνα στις κακοτοπιές των ημερών αλλά και την επανεπένδυση σε πιθανά χαμηλότερα και κατ’ επέκταση καλύτερα επίπεδα τιμών.

Σε περιόδους υπερβολής και αβεβαιότητας υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες, αρκεί οι τοποθετήσεις μας να γίνονται σταδιακά και πρωτίστως με γνώμονα την ψυχραιμία και την ορθή εκτίμηση των γεγονότων. Πρώτος στόχος δεν πρέπει να είναι η επίτευξη του κέρδους, αλλά η διατήρηση της καλής επενδυτικής ψυχολογίας και της ορθής επενδυτικής κρίσης. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι όσο δύσκολα φτάνουμε στο κέρδος τόσο εύκολα πέφτουμε στην παγίδα της αρνητικής επίδοσης.

* Ο Αριστοτέλης Νινιός είναι διευθύνων σύμβουλος της EUROXX ΑΧΕΠΕΥ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v