Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προοπτική ενίσχυσης της ανόδου για το 2007

Τα ισχυρά θεμελιώδη των ελληνικών επιχειρήσεων και το θετικό περιβάλλον διεθνώς (επιτόκια, ενίσχυση ευρωπαϊκής οικονομίας) επιτρέπουν αισιοδοξία για το νέο χρηματιστηριακό έτος αναφέρει ο υπεύθυνος ανάλυσης μετοχών της ΑΤΕ Χρηματιστηριακή κ. Ι. Νοικοκυράκης, ενώ επισημαίνει ότι πιθανή διόρθωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιλεκτική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου.

Προοπτική ενίσχυσης της ανόδου για το 2007
του Ιωάννη Ε. Νοικοκυράκη*

Με θετικές προσδοκίες ξεκίνησε το νέο έτος στη Σοφοκλέους, με τις εκτιμήσεις να προδιαθέτουν για ενίσχυση των εταιρικών κερδών και συνέχιση του θετικού κλίματος στις αγορές μετοχικών αξιών για το 2007.

Πράγματι, έπειτα από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ολοκλήρωση των αυξήσεων επιτοκίου από τη Fed, το νέο τοπίο οριοθετεί την πιθανή προοπτική για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης σε δύο φάσεις, ενώ καλλιεργεί προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η αναμενόμενη ήπια προσγείωση (soft landing) της αμερικανικής οικονομίας, η διατήρηση της ρευστότητας που τροφοδοτεί τις επιχειρηματικές συμφωνίες και ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για συνέχιση των θετικών προοπτικών ανάπτυξης των αναδυόμενων χωρών, αναμένεται να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της θετικής προοπτικής.

Η ελληνική οικονομία, που αναπτύσσεται για μία ακόμη χρονιά με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από αυτούς της ευρωζώνης, καλείται να προχωρήσει στη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων (κυρίως για τον ΟΤΕ), ενώ η δυναμική των επιχειρηματικών συμφωνιών και η απελευθέρωση των αγορών (ενέργεια) θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την περαιτέρω δυναμική.

Αλλαγές, άλλωστε, δρομολογούνται στο πλαίσιο λειτουργίας (semi-regulated market) και στο θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς (μεταξύ άλλων η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Κοινοτικής Οδηγίας ΜiFID), οι οποίες ήδη προδιαθέτουν για σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των αγορών κατά τα επόμενα έτη.

Τα πρώτα δείγματα δυναμικής της ελληνικής αγοράς και των ρυθμών ανάπτυξης των εταιρικών κερδών θα ξεκινήσουν να διαφαίνονται από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων τον Φεβρουάριο, καθώς και από τη δημοσιοποίηση των business plans εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, Cosmote).

Τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και η επιβεβαίωση των ρυθμών ανάπτυξης των εταιρικών κερδών είναι δυνατό να οδηγήσουν την ελληνική αγορά σε ανοδική πορεία για το 2007, η οποία ωστόσο θα είναι εξαρτημένη τόσο από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, όσο και από τη μεταβλητότητα που θα εμφανίσουν οι διεθνείς αγορές (εμπορεύματα κ.λπ.).

Πιθανή διόρθωση εντός του 2007, έπειτα από τη σημαντική άνοδο των τελευταίων ετών, δε θα πρέπει να αποκλειστεί, ενώ μπορεί υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί για επιλεκτική αναδιάρθρωση του μετοχικού χαρτοφυλακίου, με γνώμονα πάντα μια λελογισμένη ανάληψη απόδοσης- ρίσκου.

*Υπεύθυνος Ανάλυσης Μετοχών και Αγοράς

ΑΤΕ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v