Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις διεθνείς αγορές το κλειδί

Τα θεμελιώδη στοιχεία, η τάση εξωστρέφειας και οι προσδοκίες για τα μελλοντικά μεγέθη των εταιρειών δικαιολογούν σε ικανό βαθμό τις τρέχουσες αποτιμήσεις της εγχώριας αγοράς καθώς και υψηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις υποστηρίζει ο κ. Αριστοτέλης Νινιός, προσθέτοντας παράλληλα ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι διεθνείς αγορές.

Στις διεθνείς αγορές το κλειδί
του Αριστοτέλη Νινιού*

Η βίαιη διόρθωση των τιμών των μετοχών που παρατηρήθηκε στις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την προηγούμενη εβδομάδα, διόρθωση που πυροδοτήθηκε από τη μεγάλη πτώση στο κινεζικό χρηματιστήριο κατόπιν παρέμβασης Κινέζων κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με τη λειτουργία της εκεί αγοράς, έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία ενός ”μίνι sell off” σε όλες τις κεφαλαιαγορές ξεκινώντας από την Ασία.

Η εμφάνιση του φαινομένου αυτού έδωσε τη δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα και την ευκαιρία τόσο σε πωλητές όσο και σε αγοραστές να επαναπροσδιορίσουν τη σύσταση των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και να προχωρήσουν σε επανατοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Πιο συγκεκριμένα, η μακρόπνοη άνοδος από την αρχή του καλοκαιριού του 2006, χωρίς μάλιστα να παρατηρηθεί καμία ουσιαστική διόρθωση, οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα στην αποκόμιση σημαντικών κερδών τους διαχειριστές κεφαλαίων, έστω και αν οι πωλήσεις πραγματοποιούνταν με απώλειες πλέον του 10% σε ακραίες περιπτώσεις.

Επειδή όμως σε κάθε θέση υπάρχει η αντίθεση, η πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει εκτός συστήματος αναμένει πάντα τέτοια γεγονότα ώστε να μπορεί να τοποθετείται σε ελκυστικότερα επίπεδα και σε πιο χαμηλές τιμές.

Όσον αφορά στην εγχώρια αγορά, σε κάθε περίπτωση τα θεμελιώδη στοιχεία, η τάση εξωστρέφειας και οι προσδοκίες για τα μελλοντικά μεγέθη των εταιρειών δικαιολογούν σε ικανό βαθμό τις τρέχουσες αποτιμήσεις καθώς και υψηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η διαγραφόμενη αύξηση της ισχύος των ελληνικών εταιρειών στην περιοχή της βορειοανατολικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν κάποιες από τις εισηγμένες στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμάται ότι θα επιδράσει ευεργετικά στις κεφαλαιοποιήσεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραματίζουν και θα συνεχίζουν να διαδραματίζουν ο χρηματοοικονομικός κλάδος, ο κλάδος της ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και ο κατασκευαστικός κλάδος, ”πλειοψηφώντας” και το επόμενο διάστημα στο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο καταφέρνει να διατηρείται ισχυρό και αυτή την εποχή παρά την προαναφερόμενη διόρθωση.

Συνοψίζοντας, η πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση υπογράμμισε για άλλη μία φορά τον υψηλό βαθμό παγκοσμιοποίησης των αγορών και την υψηλή μεταβλητότητά τους. Κατά συνέπεια και στην εγχώρια πραγματικότητα οι ευνοϊκές εξελίξεις στην πορεία της Σοφοκλέους στηρίζονται κατά κύριο λόγο στη διατήρηση του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

*CIIA της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ

(αναδημοσίευση από το φύλλο 468 της εφημερίδαςΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 9-13/3/2007)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v