Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ξένες αγορές το κλειδί της ανόδου

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε νέα υψηλά επταετίας, με καταλύτη ανόδου την πορεία των διεθνών αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι εύλογο το ερώτημα για τις προοπτικές συνέχισης της ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια. ”Ο κύκλος της ανόδου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”, εκτιμά ο Ιωάννης Νοικοκυράκης, Υπεύθυνος Ανάλυσης Μετοχών της ΑΤΕ Χρηματιστηριακής, συνιστώντας ενεργό στρατηγική με κατοχύρωση κερδών και επιλεκτική αναδιάρθρωση.

Στις ξένες αγορές το κλειδί της ανόδου
του Ιωάννη Ε. Νοικοκυράκη*

Με οδηγό τις ξένες αγορές η Σοφοκλέους κατέγραψε νέα υψηλά επταετίας, αποτελώντας άξιο σύμμαχό τους. Η δυναμική, ωστόσο, που παρατηρείται στις αγορές δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την προοπτική της συνέχισης της ανόδου, αυξάνοντας παράλληλα την ανησυχία για πιθανή σημαντική υποχώρηση. Θεωρούμε ότι η απαρχή της απάντησης στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να αναζητηθεί στις ξένες αγορές.

Στο μακροοικονομικό περιβάλλον διαφαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδηγείται σε σταθερή βελτίωση, με ενισχυμένες πλέον τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ άνω του 4% από το τρέχον 3,75% μέχρι τα τέλη του έτους. Από την άλλη, οι πληθωριστικές ανησυχίες και οι προβληματικές ενδείξεις στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα δυνατό παζλ το οποίο μάλλον αποδυναμώνει τα σενάρια μείωσης των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους.

Η αύξηση της μεταβλητότητας που παρατηρείται στις αγορές, όπως άλλωστε είχαμε αναφέρει στις αρχές του έτους, εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, οι οποίοι θεωρούμε ότι θα τη διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες, άλλωστε, αναδεικνύονται κινητήριος δύναμη, προδιαθέτοντας για συνέχιση της δυναμικής. Τα αποτελέσματα τρίμηνου που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται πρόσφατα στο εξωτερικό και η έναρξη της περιόδου στην εγχώρια αγορά από την Alpha Bank αναμένεται να θέσουν τα πρώτα δείγματα γραφής για τη μετέπειτα πορεία.

Επιπλέον, η επόμενη περίοδος μέχρι τα μέσα του έτους εμπεριέχει την αποκοπή μερισμάτων και την ολοκλήρωση των Γ.Σ. των εταιρειών που ανά περίπτωση θα διατηρήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο κύκλος της ανόδου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπου η απελευθέρωση των αγορών, οι επιχειρηματικές συμφωνίες και οι ιδιωτικοποιήσεις θα θέσουν τις βάσεις για τη συνέχισή του.

Η πορεία ωστόσο των ξένων αγορών θα αποτελέσει καταλύτη για τη διατήρηση ή μη του θετικού κλίματος. Οι ελαφρώς υψηλότερες αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς μάλλον προεξοφλούν θετικά μηνύματα για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο της χρήσης.

Με αρκετά πιθανή τη διατήρηση της μεταβλητότητας για το επόμενο διάστημα, συνιστούμε ενεργό στρατηγική από την πλευρά των επενδυτών. Η κατοχύρωση κερδών μιας χρονικά επιτυχούς κίνησης και η επιλεκτική αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά επιτυχούς στρατηγικής σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.

* Υπεύθυνος Ανάλυσης Μετοχών & Αγοράς ΑΤΕ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

(αναδημοσίευση από το φύλλο 474 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/4/2007)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v