Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Κυρίτσης: Μία λύση για την περιφέρεια

Εναλλακτική επιλογή ήδη εισηγμένων που θέλουν να μειώσουν το κόστος τους αποτελεί η ΕΝ.Α., τονίζει ο Σ. Κυρίτσης της Τ. Κύπρου. Συμπεράσματα από τη λειτουργία της με αφορμή τα "γενέθλια" ενός έτους.

  • του Σπύρου Κυρίτση
Σπ. Κυρίτσης: Μία λύση για την περιφέρεια
Τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη λειτουργίας της νέας αγοράς του Χ.Α. (Εναλλακτική Αγορά).

Ένας χρόνος μέσα στον οποίο πραγματοποιήθηκαν δέκα εισαγωγές εταιριών, με αντίστοιχες ιδιωτικές τοποθετήσεις συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, προετοιμάζονται φάκελοι άλλων πέντε τουλάχιστον εταιριών και στο τέλος αυτού δημιουργήθηκε ο χρηματιστηριακός δείκτης ΕΝ.Α.

Από το σύνολο των δέκα εταιριών τρεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής, δύο στον χρηματοοικονομικό τομέα, δύο στον χώρο των τροφίμων και οι υπόλοιπες στους τομείς της κατασκευής και εκμετάλλευσης ανανέωσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευής ανελκυστήρων και σχεδίασης και εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών.

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη 12μηνη λειτουργία της αγοράς είναι ότι κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε ένα αρνητικό χρηματιστηριακό περιβάλλον να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών μικρομεσαίων εταιριών που επιθυμούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, με ευέλικτες διαδικασίες και χαμηλά κόστη.

Οι υποψήφιες για εισαγωγή στο Χ.Α. μικρομεσαίες εταιρίες αντιλήφθηκαν ότι η ΕΝ.Α. αποτελεί ενδιαφέρουσα και δομημένη εναλλακτική πρόταση εισαγωγής τους σε χρηματιστηριακή αγορά, όπου μπορούν να αντλήσουν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ένα ικανοποιητικό για τα μεγέθη τους ύψος κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσουν τα άμεσα επενδυτικά τους σχέδια και παράλληλα για να αποκτήσουν αυξανόμενη προβολή και αναγνωρισιμότητα, στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και επιχειρηματική τους παρουσία.

Η ΕΝ.Α. συγκέντρωσε παράλληλα και το ενδιαφέρον των επαγγελματιών της αγοράς, χρηματιστηριακών εταιριών και τραπεζών, οι οποίοι απέκτησαν την άδεια του συμβούλου που προϋποθέτει το θεσμικό πλαίσιο.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία των 10 εταιριών, τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Όλες οι εταιρίες της ΕΝ.Α. στις τελευταίες δημοσιευμένες μετά την εισαγωγή καταστάσεις τους (οικονομικές καταστάσεις με ημερομηνία 30/6/08) εμφάνισαν κερδοφορία. Οι δύο εταιρίες EPSILON NET και ENTERSOFT εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του 2007.

Η δε ENTERSOFT, η οποία είναι και η μόνη εταιρία που δημοσίευσε μέχρι σήμερα τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις με ημερομηνία 31/12/2008, εμφανίζει αύξηση της κερδοφορίας της κατά 40% σε σχέση με το 2007 (1,13 εκατ. ευρώ κέρδη μετά φόρων).

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της νέας αγοράς είναι τα ποιοτικά στοιχεία των εταιριών που αιτούνται την εισαγωγή. Εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε ραγδαία ανατπυσσόμενους κλάδους της οικονομίας επιτυγχάνουν ετήσιους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτουν συγκροτημένη διοικητική ομάδα, εφαρμόζουν θεσμοθετημένες εσωτερικές διαδικασίες και θέτουν ξεκάθαρους και επιτεύξιμους στόχους για την πορεία και το μέλλον τους και αποτελούν τις επιθυμητές περιπτώσεις για εισαγωγή.

Η μέχρι σήμερα συναλλακτική δραστηριότητα των εισηγμένων εταιριών στην ΕΝ.Α. παρουσιάζει κατ' αναλογία αντίστοιχα χαρακτηριστικά με πολλές εταιρίες της μεγάλης αγοράς. Ορισμένες μάλιστα εκ των επιχειρήσεων της ΕΝ.Α. εμφανίζουν εμπορευσιμότητα αναλογικά αντίστοιχη με αυτή εταιριών που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE-80.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται συνεχής και συγκροτημένη προσπάθεια εκ μέρους της κάθε μιας για τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των μετοχών της. Ενέργειες όπως η ανάληψη market making, εταιρικές παρουσιάσεις, συνεχής επικοινωνία με μετόχους εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη βελίτωση της εμπορευσιμότητας και κατ' επέκταση στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αποτίμησης της τιμής της μετοχής.

Εκτός όμως από τις εταιρίες, και οι λοιποί θεσμικοί φορείς της χρηματιστηριακής αγοράς πρέπει να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. Η πρόσφατη απόφαση του Χ.Α. για την έναρξη καθημερινού υπολογισμού από τις 16 Φεβρουαρίου του δείκτη ΕΝ.Α. αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην περαιτέρω προβολή της αγοράς και κατ' επέκταση στην επαύξηση της εμπορευσιμότητας των μετοχών.

Άλλες ενέργειες που θα έχουν αντίστοιχη θετική επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς είναι η εναρμόνιση του πλαισίου λήψης και εκτέλεσης εντολών πελατών κατά αντίστοιχο τρόπο με αυτόν της "μεγάλης" αγοράς του Χ.Α., καθώς επίσης και η ενεργός συμμετοχή θεσμικών επενδυτών μέσω της δημιουργίας προϊόντων που θα επικεντρωθούν στις εταιρίες της ΕΝ.Α.

Επιπρόσθετα, η ΕΝ.Α. θα μπορούσε να αποτελέσει και εναλλακτική επιλογή ήδη εισηγμένων εταιριών στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α., όπου μέσω της μετάταξής τους στην ΕΝ.Α. θα διατηρούσαν τη χρηματιστηριακή τους ταυτότητα, έχοντας ταυτόχρονα λιγότερες υποχρεώσεις πληροφόρησης και εσωτερικών οργανωτικών απαιτήσεων, άρα και σημαντικά μικρότερων κόστων όσον αφορά στην εκπλήρωσή τους.

Βεβαίως, οι διαδικασίες μετάταξης θα πρέπει να συνάδουν τόσο προς την ευελιξία και την ταχύτητα που χαρακτηρίζει το πλαίσο εισαγωγής στην ΕΝ.Α. όσο και προς τον χαρακτήρα της που απευθύνεται σε μικρομεσαίες εταιρίες με αυξανόμενα μεγέθη και κερδοφορία.

Η Τράπεζα Κύπρου, με την ιδιότητα του "συμβούλου" στην ΕΝ.Α. και έχοντας εισαγάγει μέχρι σήμερα 3 από τις 10 εταιρίες, διακρίνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς αυτής τα επόμενα έτη, έτσι ώστε αυτή να καταστεί ελκυστική επιλογή για την ανάπτυξη δυναμικών μικρομεσαίων εταιριών και προετοιμασίας ορισμένων εξ αυτών για τη μετάταξή τους στη "μεγάλη" αγορά και ταυτόχρονα εναλλακτική επενδυτική επιλογή για μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές.

*** Ο κ. Σπύρος Κυρίτσης είναι Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής Χρηματοοικονομικής και Επενδυτικής Διαχείρισης της Τράπεζας Κύπρου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v