Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εκδίκηση των Δεικτών και τα Benchmarks

Αν και το 2004 ήταν μια ιδιαίτερα ικανοποιητική χρονιά για τα Blue Chips της Σοφοκλέους, η πλειονότητα των μετοχικών τίτλων υπέστη σημαντικές απώλειες, ενώ από τα 65 Α/Κ μόλις 2 κατάφεραν να ξεπεράσουν σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη, επισημαίνει στο άρθρο του ο καθηγητής Ν. Φίλιππας. Οι πίνακες. Τα συμπεράσματα. Οι προτάσεις.

Η εκδίκηση των Δεικτών και τα Benchmarks
του Νικόλαου Φίλιππα *



Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πλειονότητα των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων προσέφερε ικανοποιητικές αποδόσεις στους μεριδιούχους, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την κατάλληλη χρονική στιγμή επένδυσης ως τον καθοριστικό παράγοντα της επιτυχίας τους. **

Η γνωστή ρήση ”αγόρασε χαμηλά” αφορά τους μεμονωμένους επενδυτές μετοχικών τίτλων, τους υποψήφιους, αλλά και ήδη υπάρχοντες μεριδιούχους μετοχικών Α/Κ, καθώς και τους διαχειριστές των συλλογικών επενδύσεων.

Για να καρπωθούν όμως οι προαναφερθείσες ομάδες τα οφέλη των χρηματιστηριακών κρίσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η είσοδος νέου χρήματος στα μετοχικά Α/Κ την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε οι διαχειριστές να εκμεταλλευθούν, εις όφελος των μεριδιούχων –νέων και παλαιών-, τις παρουσιαζόμενες επενδυτικές ευκαιρίες.

Δυστυχώς τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το επενδυτικό κοινό δεν τοποθετήθηκε στα μετοχικά Α/Κ ακόμα και όταν ο δείκτης είχε κατρακυλήσει σε επίπεδα κάτω των 2.000 μονάδων.

Το 2004 χαρακτηρίσθηκε από μια δυαδικότητα στην απόδοση των μετοχικών τίτλων στο Χ.Α., με 76 μετοχές ανοδικές και 253 καθοδικές, δεδομένο που είχε αντίστοιχες επιπτώσεις στην απόδοση των εγχώριων μετοχικών Α/Κ.



Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αυξήθηκε κατά 23,09% η πλειονότητα των μετοχικών τίτλων σημείωσε πτώση.

Από τα στοιχεία του πίνακα 1 φαίνεται καθαρά ότι το 2004 ήταν η χρονιά των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΟΠΑΠ +78,60%, Eurobank +63,73%, Εθνική Τράπεζα +52,23%), ενώ οι εταιρίες χαμηλής κεφαλαιοποίησης υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Εξάλλου, στον πίνακα 2 καταγράφεται η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των κλάδων του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ενώ η πορεία των τραπεζών ήταν εντυπωσιακή (+44%), η πλειονότητα των κλάδων γνώρισε εντυπωσιακές απώλειες (κατασκευές -30,38%, κλωστοϋφαντουργία -50,95%).



Στον ιδιαίτερα σημαντικό πίνακα 3 παρουσιάζονται συγκεντρωτικά μια σειρά από σημαντικές μεταβλητές των εξεταζόμενων Α/Κ.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι απλές αποδόσεις των μετοχικών Α/Κ που λειτούργησαν για ολόκληρο το έτος, η κατάταξή τους με βάση την απλή απόδοση και με βάση το συνδυασμένο κριτήριο απόδοσης/κινδύνου (Sharpe), το ενεργητικό την 1η Ιανουαρίου και την 31η Δεκεμβρίου του 2004, οι εισροές/εκροές του έτους, οι συντελεστές επικινδυνότητας Beta και η τυπική απόκλιση και, τέλος, η ιδιαίτερα σημαντική μεταβλητή του συντελεστή προσδιορισμού R2.

Βάσει της απλής απόδοσης, πρωταθλητής μεταξύ των Μετοχικών Αμοιβαίων Εσωτερικού ”ανακηρύσσεται” το Alpha Athens Index Fund, με απόδοση 25,27%, ενώ ακολουθεί το Εγνατία Θησέας FTSE ASE 20 με απόδοση 24,46%. Ωστόσο αν χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο ο ”δείκτης” Sharpe, τότε η κατάταξη αντιστρέφεται προς όφελος του Εγνατία Θησέας FTSE ASE 20.

Τα εμπειρικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας και θα εστιάσουμε την προσοχή μας στα κυριότερα από αυτά.

Από ένα σύνολο 65 εξεταζόμενων μετοχικών Α/Κ μόλις 2 κατάφεραν να ξεπεράσουν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και αυτά ήταν δεικτοποιημένα.

Όμως σύμφωνα με το κριτήριο του Sharpe ο αριθμός των Α/Κ που ξεπέρασαν τον Γενικό Δείκτη αυξάνεται σε 4.

Η μέση σταθμισμένη με βάση το ενεργητικό απόδοση των 65 μετοχικών Α/Κ είναι 14,94%, η δε απλή μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 10,23%.

Εννέα Α/Κ παρουσιάζουν αρνητική απόδοση, με τη χειρότερη να σημειώνεται από το μετοχικό Α/Κ της Ασπίς με -11,40%. Τα μεγάλα σε μέγεθος Α/Κ (Alpha Blue Chips, Interamerican Δυναμικό, Eurobank Value Index κ.λπ.) πέτυχαν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις για τη σχετική υστέρηση που σημείωσαν το προηγούμενο έτος. Χρησιμοποιώντας κατάλληλες στατιστικές μεθόδους αποδείχτηκε ότι για το 2004 το μέγεθος του Α/Κ επηρέασε θετικά την απόδοση του Α/Κ.

Παρά τις ικανοποιητικές αποδόσεις του 2004, η πλειονότητα των μεριδιούχων προχώρησε σε εξαγορές μεριδίων. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι διαχειριστές των μετοχικών Α/Κ ακολούθησαν σε γενικές γραμμές μια συντηρητική πολιτική από πλευράς επικινδυνότητας. Μόνο ένα Α/Κ παρουσίασε υψηλότερη επικινδυνότητα από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και αυτό ήταν δεικτοποιημένο (HSBC Α/Κ TOP 20).

Είναι φανερό ότι οι εγχώριοι διαχειριστές –σε γενικές γραμμές- δεν πίστευαν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας για το έτος 2004.

Συμπεράσματα

Το 2004 ήταν μια ιδιαίτερα ικανοποιητική χρονιά για τα Blue Chips του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η πλειονότητα όμως των μετοχικών τίτλων υπέστη σημαντικές απώλειες.

Το θέμα της δυαδικότητας της επίδοσης των διαχειριστών των μετοχικών Α/Κ πρέπει να ερμηνευτεί με ιδιαίτερη προσοχή. Είναι προφανές ότι όσοι διαχειριστές μετοχικών Α/Κ δεν προέβλεψαν τις εντυπωσιακές αποδόσεις των Blue Chips ή και παράλληλα τη δυναμική της πορείας του Γενικού Δείκτη είχαν σημαντικές αποκλίσεις από αυτόν.

Η ανάλυση αυτή δεν αφορά τα εξειδικευμένα Α/Κ ή Α/Κ που επένδυαν σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι αποδόσεις των οποίων πρέπει να συγκρίνονται με τις αποδόσεις των αντίστοιχων benchmarks FTSE 40 και 80, των οποίων οι αποδόσεις το 2004 ήταν απογοητευτικές.

Είναι προφανές πλέον ότι απαιτείται παραπέρα διαχωρισμός των μετοχικών Α/Κ σε πιο συγκεκριμένες κατηγορίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Α/Κ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μονοδιάστατα ως απόδοση, αλλά ως ένα πακέτο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ένα στοιχείο του είναι και η απόδοση.

Η αξιολόγηση της επίδοσης των Α/Κ θα λειτουργήσει καταλυτικά στον βαθμό που θα μεταφερθούν νέοι πόροι στους πιο αποτελεσματικούς διαχειριστές με άμεσο όφελος για τους επενδυτές, τις καλές εταιρίες αλλά και την εγχώρια Οικονομία!

* Ο Νικόλαος Φίλιππας είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος

Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

** Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης και οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v