Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 15.000 μονάδες ο Nikkei

Κάθετη πτώση στο 2,3% στο Τόκιο. Η έντονη μεταβλητότητα είναι η νέα τάξη για τις αγορές, προειδοποιούν οι τραπεζίτες. Η προσοχή στρέφεται και πάλι στα ευρωπαϊκά μεγέθη.

Μικτή εικόνα, αλλά με έντονες διακυμάνσεις παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές μετά τις έντονες πιέσεις στη Wall Street και ενώ διατηρείται η ανησυχία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Στο στόχαστρο βρέθηκε κυρίως το χρηματιστήριο του Τόκιο όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε καταγράφοντας κάθετη πτώση 2,38% στις 14.936 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,08% στις 23.162 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει άνοδο 0,11% στις 1929 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κέρδη 0,99% στις 5204 μονάδες.

Η αυστραλιανή αγορά ευνοήθηκε από την ανάκαμψη που καταγράφεται στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, η οποία έδωσε ώθηση στις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,32% στις 2358 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,42% στις 2444 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχωρεί κατά 0,6% στις 135,60 μονάδες. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 8,8% από τα υψηλά έτους που πέτυχε τον Ιούλιο, καθώς η Fed άρχισε να προετοιμάζει τις αγορές για αύξηση επιτοκίων, ενώ παράλληλα τα στοιχεία από Κίνα και ευρωζώνη ήταν απογοητευτικά.  

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,35% στις 16.321,07 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,64% στις 1,874,80 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,46% στις 4.213,66 μονάδες.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς την κατεύθυνση των αγορών, επειδή η νέα τάξη είναι η έντονη μεταβλητότητα» έγραψε ο Ρίτσαρντ Τζέρεν, επικεφαλής οικονομολόγος της  Bank of Singapore. «Κατά καιρούς οι αγορές ενθαρρύνονται από την ισχυρή αμερικανική οικονομία και την άφθονη ρευστότητα που έρχεται από τη χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Άλλες φορές όμως, η προσοχή στρέφεται στον κίνδυνο που δημιουργείται από αυξήσεις στα αμερικανικά επιτόκια και τη ζημιά από την αδύναμη ανάπτυξη σε άλλες περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι η νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές».

Οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στη Γερμανία, όπου αναμένεται ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά το μπαράζ των αρνητικών μεγεθών για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης που ανάγκασε την κυβέρνηση Μέρκελ να προχωρήσει σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης. Επίσης αναμένονται στοιχεία για την παραγωγή της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v