Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Νευρικότητα στα χρηματιστήρια της Ασίας. Φόβοι αποπληθωρισμού για τη διεθνή οικονομία με τα τελευταία στοιχεία των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο δολάριο και πετρέλαιο. Κλειστό το Τόκιο λόγω αργίας. Εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ με κέρδη

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις αγορές της Ασίας καθώς διευρύνονται οι ανησυχίες περί επικράτησης αποπληθωριστικών πιέσεων στη διεθνή οικονομία, ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού βουλιάζει.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο της Κορέας ο δείκτης Kospi υποχωρεί κατά 0,19% στις 1920 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 5399 μονάδες κυρίως λόγω των πιέσεων που καταγράφονται στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,71% στις 3229 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,95% στις 3512 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο είναι κλειστό λόγω αργίας.

Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στην αμερικανική οικονομία. Κάποιοι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται πως ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου αναβάλλοντας κατά συνέπεια τα σχέδια για αύξηση επιτοκίων. Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρεται πως ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% το Δεκέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Την Παρασκευή επίσης, ανακοινώθηκε μείωση στις μέσες ωριαίες και εβδομαδιαίες απολαβές (-0,2%) η οποία δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. «Οι εξελίξεις στους μισθούς μπορεί να αναγκάσουν τη Fed να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων» εξηγεί και ο Mitul Kotecha της Barclays.

Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι να δέχεται έντονες πιέσεις το δολάριο, αλλά και η τιμή του πετρελαίου. Η τιμή του WTI υποχωρεί κατά 1,7% στα 47,54 δολ. ανά βαρέλι και του Brent κατά 1,4% στα 49,41 δολ. ανά βαρέλι.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 118,17 γεν, η ινδονησιακή ρουπία κατά 0,7% και το κορεατικό γουόν κατά 0,6%

Εξαίρεση αποτελεί το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που κινείται ανοδικά με το δείκτης Hang Seng να ενισχύεται κατά 0,35% στις 24.003 μονάδες. Αιτία είναι η ενθουσιώδης αντίδραση της αγοράς στο σχέδιο αναδιοργάνωσης που παρουσίασαν οι Cheung Kong και Hutchison Whampoa, δύο από τις βασικότερες εταιρείες του πλουσιότερου άνδρα του Χονγκ Κονγκ, του Li Ka-shing. Η Cheung Kong κατέγραφε ράλι 15% και η Hutchison Whampoa άλμα 12%. Οι δύο εταιρείες αντιστοιχούν από κοινού στο 5% του δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v