Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας πιέζει τις ασιατικές αγορές

ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν να επιβάλουν δασμούς η μία στις εισαγωγές της άλλης και καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς. Κοντά σε υψηλό τετραετίας οι τιμές του πετρελαίου.

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την Κίνα να δέχεται πιέσεις, καθώς ο νέος γύρος δασμών ΗΠΑ-Κίνας και η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κοντά σε υψηλά τετραετίας, ενισχύουν τις ανησυχίες για τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Χθες Κίνα και ΗΠΑ επέβαλαν νέους δασμούς η μία στις εισαγωγές της άλλης και καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να «φρενάρει» τις επενδύσεις και να δημιουργήσει πρόβλημα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Και αυτό την ώρα που η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν χθες ράλι, μετά τις δηλώσεις Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας πως αποκλείεται οποιαδήποτε άμεση, επιπλέον αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, απορρίπτοντας ουσιαστικά την παρότρυνση Τραμπ για δράσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,15% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύεται κατά 0,17% στις 23.910 μονάδες.

Απώλειες 0,76% για τον δείκτη Shanghai Composite στις 2.776 μονάδες και 1,12% για τον CSI στις 3.372 μονάδες, ενώ ο δείκτης ASX σημειώνει οριακή μεταβολή στις 6.300 μονάδες.

Κλειστές παραμένουν οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας, λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v