Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές λόγω Evergrande

Οι εξελίξεις στην Evergrande παραμένουν στο επίκεντρο, με το Πεκίνο να μην δείχνει -για την ώρα- πως θα κάνει κινήσεις για να αποτρέψει τον κίνδυνο μετάστασης της κρίσης στην ευρύτερη οικονομία.

Συντηρείται το κλίμα ανησυχίας των επενδυτών στην Ασία για τις εξελίξεις στην Evergrande, τα προβλήματα της οποίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, τις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Χονγκ Κονγκ υποχωρεί εκ νέου σήμερα, καταγράφοντας νέο χαμηλό 11 μηνών, ωστόσο οι απώλειες είναι σημαντικά πιο περιορισμένες σε σχέση με χθες, καθώς βρήκε στήριξη στην προσπάθεια που έκαναν οι μετοχές των κλάδων τραπεζών και ακινήτων να ανακάμψουν, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται το Τόκιο, που επέστρεψε μετά τη χθεσινή αργία με πτώση σχεδόν 2%.

Στην Κίνα, που παραμένει κλειστή λόγω αργίας, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν κινήσεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ευρείας «μετάστασης» των προβλημάτων της Evergrande, καθώς το ζήτημα δεν αναφέρεται στα μεγάλα κρατικά ΜΜΕ.

Η Evergrande, που αγωνίζεται να βρει ρευστό, χρωστά 305 δισ. δολάρια και οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μια κατάρρευση της εταιρείας να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της Κίνας –και σε οτιδήποτε έχει έκθεση σε αυτόν, όπως οι τράπεζες και στη συνέχεια η ευρύτερη οικονομία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρείας προσπάθησε να καθησυχάσει σήμερα τις αγορές, λέγοντας πως θα εκπληρώσει τις ευθύνες της προς τους αγοραστές ακινήτων, τους επενδυτές, τους εταίρους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στις ΗΠΑ, όπου αύριο ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed, και αναμένεται να δώσει κάποια στοιχεία για το ζήτημα του περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,18% ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενώ ο δείκτης ASX ενισχύεται κατά 0,24% στις 7.556 μονάδες και ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,33% στις 24.018 μονάδες.

Τα χρηματιστήρια σε Κίνα και Νότια Κορέα παραμένουν κλειστά λόγω αργιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v