Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Fed και Ομικρον

Οι ανησυχίες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κινηθεί ταχύτερα του αναμενομένου στο μέτωπο της σύσφιξης προκαλούν ρευστοποιήσεις. Ηγούνται της πτώσης τεχνολογικές μετοχές. Αρνητικό ξεκίνημα αναμένεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Νέες πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Fed και Ομικρον

Οι ασιατικές αγορές μετοχών κατρακυλούν σήμερα, ενώ η Ευρώπη αναμένεται να ανοίξει με ισχυρές πιέσεις καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve δίνουν σήμα για ταχύτερη από την αναμενόμενη άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων εξαιτίας της ανησυχίας για τον πληθωρισμό. Της πτώσης ηγούνται οι μετοχές τεχνολογίας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι μια «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και ο αμείωτος πληθωρισμός ενδέχεται να απαιτήσουν από αυτήν να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο και να αρχίσει να μειώνει τα στοιχεία ενεργητικού που διακρατεί ως δεύτερο φρένο στην οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά.

«Φυσικά, εάν τιμολογείς ταχύτερο ρυθμό tapering της Fed, αυτό δεν είναι καλό νέο και για τις ασιατικές αγορές, επομένως είναι πιθανό να δούμε περισσότερες εκροές από την περιοχή, οι οποίες θα μεταφραστούν τόσο σε πιέσεις στις μετοχές, όσο και σε υποτιμητικές τάσεις στο μέτωπο των ισοτιμιών», δήλωσε ο Carlos Casanova, ανώτερος οικονομολόγος για την Ασία στην Union Bancaire Privee στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε σχεδόν 1,5% προτού περιορίσει τις απώλειες. Οι αυστραλιανές μετοχές έχασαν 2,74% στη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2020 και ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei υποχώρησε 2,88%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο. Τα κινεζικά blue-chips σημείωσαν πτώση 1%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν επίσης χαμηλότερα, με τα futures του Euro Stoxx 50 να υποχωρούν κατά 2,07%. Τα futures του DAX χάνουν 1,7% και αυτά του FTSE 1,43%.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός Nasdaq έπεσε 3% την Τετάρτη στη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Φεβρουάριο και ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 26 Νοεμβρίου, όταν η είδηση της παραλλαγής Omicron κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις παγκόσμιες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v