Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στην Ασία στη σκιά του Πάουελ

Το παράθυρο που άνοιξε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Μάιο δημιούργησε ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών. Μετά τη Wall Street ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις αγορές της Ασίας.

Οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους τις τελευταίες έξι εβδομάδες και το γιουάν επέκτεινε τις απώλειες καθώς τα αυστηρά lockdown για τον COVID-19 παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Ο δείκτης CSI 300 έκλεισε πάντως σήμερα με άνοδο 0,44% στις 4.013,25 μονάδες, μετά από πτώση έως και 1,1% νωρίτερα, ενώ ο σύνθετος δείκτης Shanghai .SSEC έκλεισε 0,23% υψηλότερα στις 3.086,92 μονάδες.

Όμως και οι δύο δείκτες σημείωσαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειές τους από τις αρχές Μαρτίου και παρέμειναν κοντά στα χαμηλά δύο ετών, έχοντας διαγράψει σχεδόν όλα τα κέρδη μετά τη δέσμευση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Liu He στις 16 Μαρτίου να στηρίξει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης αναφοράς Hang Seng σημείωσε πτώση 0,18%, ενώ ο δείκτης Hong Kong China Enterprises άνοδο 0,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γιουάν επέκτεινε τις απώλειες έναντι του δολαρίου και έμοιαζε να είναι έτοιμο για τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια. Η απότομη πτώση του γιουάν έχει προκαλέσει εικασίες ότι οι αρχές ενθαρρύνουν ένα ασθενέστερο νόμισμα για να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ευρύτερα οι ασιατικές μετοχές πιέστηκαν καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν και την προοπτική περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί οι απώλειες ΗΠΑ, όπου μετοχές και κρατικά ομόλογα υπέστησαν βαριές ζημιές αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, δήλωσε ότι εξετάζεται μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάιο.

Ο Πάουελ, σε μια συζήτηση στο ΔΝΤ, είπε ότι είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε «λίγο πιο γρήγορα» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% είναι στο τραπέζι τον Μάιο.

Ο S&P 500 έκλεισε 1,4% χαμηλότερα την Πέμπτη, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 2,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v