Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές, παραμένουν οι ανησυχίες για τα ομόλογα

Οι ασιατικές αγορές οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα, το υψηλό πετρέλαιο και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν. Παράλληλα, το δολάριο υποχωρεί, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις Fed και Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές, παραμένουν οι ανησυχίες για τα ομόλογα

Οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς η ένταση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων εμφανίζει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ το διπλωματικό αδιέξοδο στον Κόλπο ώθησε τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά ενός μήνα και διατήρησε τους κινδύνους για τον πληθωρισμό στο προσκήνιο.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είχαν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, αφού η αιφνιδιαστική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη προσέφερε ανακούφιση από τις πωλήσεις για μόλις μία ημέρα.

Η άνοδος σημειώθηκε ακόμη και καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις επαναγορές κρατικών ομολόγων και έθεσε επί τάπητος την ιδέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Οι αναλυτές ήταν δύσπιστοι ως προς το κατά πόσον θα μπορούσε να εντοπίσει επαρκείς περικοπές δαπανών για να περιορίσει ουσιαστικά ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 6% του ΑΕΠ, ενώ μόνο οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται φέτος σε $1,2 τρισ.

«Ιστορικά, οι αγορές έχουν αντιδράσει όταν θεωρούν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη — όπως τα επίπεδα-ρεκόρ του χρέους και τα ιστορικά υψηλά ελλείμματα — είναι με το μέρος τους, και περαιτέρω παρεμβάσεις θα μπορούσαν να καταστούν υπερβολικά δαπανηρές για να αντέξει το Δημόσιο», προειδοποίησε ο Στίβεν Ζενγκ, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank.

«Υπάρχει επίσης το δυνητικό κόστος για τη θεσμική αξιοπιστία του υπουργείου Οικονομικών, εάν η ενεργητική προσέγγισή του διαβρώσει μέρος της καλής θέλησης και των οφελών που έχουν οικοδομηθεί με τα χρόνια μέσω της τήρησης ενός τακτικού και προβλέψιμου πλαισίου», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους ωθώντας ελαφρώς υψηλότερα την απόδοση του 30ετούς ομολόγου, στο 5,25%, ενώ η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το 4,71%. Οι αγορές θεωρούν πλέον ότι το 5,30% αποτελεί όριο πίεσης για το υπουργείο Οικονομικών, όπως περίπου το επίπεδο των 160,00 γιεν έχει καταστεί όριο για τους Ιάπωνες υπευθύνους χάραξης πολιτικής.

Οι υψηλότερες αποδόσεις αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους παγκοσμίως, την ώρα που οι τεχνολογικοί κολοσσοί δανείζονται μαζικά για να χρηματοδοτήσουν κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα αυξάνουν το προεξοφλητικό επιτόκιο για τα εταιρικά κέρδη και δημιουργούν προκλήσεις για τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Η πίεση ήταν εμφανής στον Nikkei, ο οποίος υποχώρησε 0,8%, αυξάνοντας τις μέχρι στιγμής εβδομαδιαίες απώλειες στο 4,4%. Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν σημείωσαν αμφότερες οριακά κέρδη, αλλά και πάλι βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος για την εβδομάδα.

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,5%.

Στην Ευρώπη, τα futures του EUROSTOXX 50 και του DAX υποχώρησαν οριακά, ενώ τα futures του FTSE σημείωσαν πτώση 0,1%. Στη Wall Street, η ισχυρή περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων έχει προσφέρει κάποια στήριξη, με τα futures του S&P 500 να ενισχύονται 0,1%, ενώ τα futures του Nasdaq κέρδιζαν 0,2%.

Το σύνολο του trade της τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εμπόδιο την επόμενη εβδομάδα, όταν η Nvidia ανακοινώσει αποτελέσματα, με πολλά να εξαρτώνται από τις προοπτικές της για τη ζήτηση υποδομών και τα έσοδα από data centers.

Η Walmart την Πέμπτη έδειξε τι συμβαίνει όταν οι υψηλές προσδοκίες διαψεύδονται, καθώς η μετοχή υποχώρησε 9% λόγω χαμηλότερων των αναμενόμενων πωλήσεων.

Τα futures του Brent κατέγραφαν τελευταία πτώση 0,7%, στα $93,12 το βαρέλι, αλλά εξακολουθούσαν να ενισχύονται περισσότερο από 5% για την εβδομάδα, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρούσε 0,7%, στα $86,18 το βαρέλι.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κατέγραφε ευρύτερες απώλειες για την εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι το ολοένα αυξανόμενο αμερικανικό χρέος και οι αβεβαιότητες ως προς την οικονομική πολιτική θα διαβρώσουν την αγοραστική δύναμη του νομίσματος, ωθώντας τους επενδυτές σε σπάνια περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Το πολύτιμο μέταλλο παρέμενε σταθερό στα $4.513 η ουγγιά, έχοντας ενισχυθεί κατά 3,1% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο