Ελεύθερη πτώση στις ευρωαγορές

Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας πιέζει τις ευρωαγορές που υποχωρούν σε χαμηλό 26 μηνών, ενώ η πυρηνική έκρηξη στην Γαλλία μετατρέπει την διολίσθηση σε ελεύθερη πτώση. Ισχυρές πιέσεις στα futures της Wall.

Σε χαμηλό 26 μηνών κατρακυλούν οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.

Η είδηση της έκρηξης σε πυρηνικό εργοστάσι οτης Γαλλίας μετατρέπει την διολίσθηση σε κατακόρυφη πτώση, με τοο χρηματιστήριο στο Παρίσι να βουλιάζει 5% και τον DAX να περνάει κάτω από το φράγμα των 5.000 μονάδων.

Α
ντικατοπτρίζοντας τις έντονες ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική ενότητα στην ευρωζώνη, τις εξελίξεις ως προς την Ελλάδα και το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών σε χαμηλό 10ετίας υποχώρησε και το ευρώ έναντι του γεν.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί αυτή την ώρα 4,15% στις 4.974 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 5% στις 2.825 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,85% στις 5.065 μονάδες.

Βουτιά και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 3,54% στις 7.631 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 3,72% στις 5.823 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ κινείται κατά 4,05% χαμηλότερα στις 13.451 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο FTSEurofirst υποχωρεί κατά 3,1% και πλέον βρίσκεται σε χαμηλό 26 μηνών.

Στη Γερμανία, η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη γίνεται πλέον ανοιχτά και "δεν πρέπει να αποτελεί πλέον ταμπού", κατά δήλωση του κ. Philip Roesler. Η παραίτηση του κ. J. Stark, παράλληλα, θεωρείται ένδειξη της έντονης πλέον διαμάχης μεταξύ τραπεζιτών και κυβερνήσεων και δημιουργεί θέμα πολιτικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Επιπλέον, η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7 δεν απέφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών του STOXX Europe 600 υποχωρεί κατά 4,6%, καθώς κυκλοφορούν έντονα φήμες περί επικείμενης υποβάθμισης των γαλλικών τραπεζών από τη Moody’s. Οι μετοχές της BNP Paribas, της Societe Generale και της Credit Agricole υποχωρούν μεταξύ 9,5% και 11,7%. Η Societe Generale λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 100 μ.β., χωρίς ωστόσο να βρει θετική ανταπόκριση από τις αγορές, ενώ παράλληλα δήλωσε πως το ενδεχόμενο υποβάθμισης από τη Moody’s ήδη προεξοφλείται από την τιμή της μετοχής.

Επιπλέον, στη Βρετανία, η Ανεξάρτητη Τραπεζική Αρχή πρότεινε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία της λιανικής τραπεζικής, που εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο περί τα 11 δισ. δολ. ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v