Επικροτούν οι ευρωαγορές το Eurogroup

Χειροκροτούν οι ευρωαγορές την συμφωνία του Eurogroup για αύξηση των κεφαλαίων του συστήματος διασώσεων της ευρωζώνης στα 800 δισ. ευρώ. Μεταλλευτικές, ενεργειακές και τράπεζες ηγούνται της ανόδου.

Χειροκροτούν οι ευρωαγορές την συμφωνία του Eurogroup για αύξηση των κεφαλαίων του συστήματος διασώσεων της ευρωζώνης στα 800 δισ. ευρώ.

Τα πρωινά κέρδη των βασικών δεικτών ενισχύονται μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,64% στις 5.779 μονάδες, ο DAX κερδίζει 1,06% στις 6.948 μονάδες, ενώ ο CAC κερδίζει 1,38% στις 3.428 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει κέρδη 1% στις 7.995 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,44% στις 5.556 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο MIB ενισχύεται κατά 0,36% στις 15.967 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures στην Wall Street.

Οι κυκλικοί κλάδοι βρίσκονται στο επίκεντρο της ανόδου. Έτσι, οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών -που δέχθηκαν έντονες πιέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις- κινούνται ανοδικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Rio Tinto ενισχύεται 1,7% και της Xstrata 0,7%. Ανοδικά κινούνται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη μετοχή της Daimler να καταγράφει κέρδη 3%.

Κέρδη καταγράφουν και οι τραπεζικές μετοχές, με τη μετοχή της BNP Paribas να ενισχύεται 1,6% και της Credit Agricole 1,6%.

Στον αντίποδα βρίσκεται η μετοχή της Total, που εξακολουθεί να τιμωρείται από τις αγορές για τη διαρροή πετρελαίου στη Βόρειο Θάλασσα. Η μετοχή της ενεργειακής υποχωρεί 0,9%, ενώ για την εβδομάδα καταγράφει πτώση 8,5%.

Η προσοχή των αγορών είναι επικεντρωμένο στο σημερινό Eurogroup. Οι συναλλαγές ξεκίνησαν θετικά χάρη στις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας ως προς την ενίσχυση της δύναμης πυρός του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης έχουν αναπτερωθεί μετά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Wolfgang Schaeuble. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οδεύουμε σε λύση ύψους 800 δισ. ευρώ.

Με εντυπωσιακά κέρδη κλείνει το τρίμηνο

Η βελτίωση της εικόνας ως προς την κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι χρηματιστηριακές αγορές κλείνουν το πρώτο τρίμηνο του 2012 με τόσο ισχυρή άνοδο. Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All-World από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 11%. Εντυπωσιακή είναι κι η τριμηνιαία άνοδος του Nikkei κατά 19,3%, που είναι και η ισχυρότερη των τελευταίων 24 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v