Βουλιάζουν ευρωαγορές και ευρώ

Απογοητευτικά στατιστικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη βυθίζουν σε βαθύ κόκκινο τα χρηματιστήρια. Πτώση DAX 3,5%, Στο 1,2316 το ευρώ. Επιτόκιο -0,003% στα 2ετή ομόλογα Γερμανίας. Χάνει 200 μον. το future του Dow.

Με τα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη να απογοητεύουν και την αγωνία για την Ισπανία να κλιμακώνεται, οι ευρωπαϊκοί δείκτες εγκαταλείπουν τα αρχικά κέρδη και τα ταμπλό γυρίζουν σε βαθύ κόκκινο.

Το ευρώ υποχωρεί στο 1,2313 δολ., ενώ οι κινήσεις στις αγορές ομολόγων είναι ακραίες, με το διετές ομόλογο της Γερμανίας να φέρει πλέον αρνητικό επιτόκιο. Το επιτόκιο στο 2ετές ομόλογο του γερμανικού δημοσίου, το επονομαζόμενο Schatz, διολίσθησε ενδοσυνεδριακά στο -0,003% και αυτήν την ώρα κινείται στο -0,001%.

Σε ιστορικό χαμηλό διολίσθησαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών treasuries, αγγίζοντας το 1,524%.

Αναφορικά με τους δείκτες, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί το μεσημέρι 3,6% στις 6.036 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 πέφτει 2,71% στις 2.934 μονάδες.

Ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,9% στις 6.043 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 1,03% στις 4.466 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,89% στις 12.757 μονάδες.

Κάθετη πτώση σχεδόν 2% εμφανίζουν οι αγορές futures της Wall Street, μετά τα κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση, που έδειξαν άνοδο της ανεργίας στο 8,2%.

Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες, αντιδρώντας στα αμερικανικά στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στη χώρα ανήλθαν σε υψηλό 22 ετών και τα μεγέθη για την ανεργία έδειξαν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα παραμείνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους λόγω υποτονικής απασχόλησης.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ισπανία έχει περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο για να συγκεντρώσει τα 19 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia.

Παράλληλα, η WSJ αναφέρει ότι ήδη διεξάγονται διαβουλεύσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση όπου η κυβέρνηση της Μαδρίτης ζητήσει στήριξη.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, ενώ οι αναλυτές της Markit εκτιμούν ότι θα συμπαρασύρει πτωτικά και τον ρυθμό ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου. Η ανεργία αναρριχήθηκε στο 11%, στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν στοιχεία για την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v