Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες με τους επενδυτές να στρέφουν και πάλι το βλέμμα τους στο «μέτωπο» της οικονομίας όπου τα στοιχεία μοιάζουν πλέον με σκοτσέζικο ντους.
Πάντως τα πρόσημα το μεσημέρι καθιερώνονται ανοδικά, σε μια διορθωτική τάση μετά τις διήμερες απώλειες.
Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,26% στις 8658 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,62% στις 4198 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,19% στις 6.570 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κερδίζει 0,44% στις 9150 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,35% στις 5988 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,76% στις 18.049 μονάδες.
Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι αγορές Futures προοιωνίζονται σταθεροποιητικό, μικτό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.
Νωρίτερα, ο δείκτης IFO έδειξε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, αλλά όχι όσο περίμεναν οι αναλυτές, ώστε να επιβεβαιωθεί και το σενάριο της ανάκαμψης για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 107,7 από το αναθεωρημένο 107,6 του Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 108.
Μόλις χθες, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ εξέπληξε άπαντες καθώς αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 27 μηνών.
Στις χρηματιστηριακές αγορές ξεχωρίζει η μετοχή της Total με άνοδο 1,3% καθώς υπήρξε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή σε equalweight από underweight. Κέρδη μεγαλύτερα του 1% καταγράφει και η μετοχή της Telecom Italia καθώς η Telefonica αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό της στην Telco, την εταιρεία holding δηλαδή που ελέγχει την ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν χάσει όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει με την απροσδόκητη απόφαση της Fed να μην προχωρήσει στο περιβόητο tapering της ποσοτικής χαλάρωσης, αν και ο STOXX Europe 600 καταγράφει για το μήνα κέρδη 5,2%. Ο φετινός Σεπτέμβριος ενδέχεται να αποδειχθεί ο καλύτερος για το συγκεκριμένο δείκτη από το 1997.
Οι κινήσεις της Fed πάντως τίθενται και πάλι επί τάπητος καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με εκτιμήσεις για το ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική εξόδου από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης, William Dudley, υποστήριξε πάντως, ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρή για να αποσύρει τα μέτρα στήριξης. Την Παρασκευή, ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Fed του St Louis δήλωσε πως θα μπορούσε να αποφασιστεί μικρή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Οκτώβριο.
Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της Philadelphia Trust Co, Richard Sichel, o οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως του 1,9 δισ. δολ., «όσο περισσότερα στελέχη της Fed μιλάνε δημόσια, τόσο περισσότερο μπερδεύονται οι επενδυτές για τις προθέσεις των τραπεζιτών αναφορικά με την άσκηση νομισματικής πολιτικής.