Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 22 μηνών για το ευρώ - Αρνητικό "γύρισμα" αγορών

Αρνητικό πρόσημο για τους χρηματιστηριακούς δείκτες καθώς το ευρώ κατρακυλά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011. Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Με μικρά βήματα ανόδου ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, αλλά οι πιέσεις από το αμερικανικό χρηματιστήριο "γύρισαν" σε έντονες απώλειες τους δείκτες το απόγευμα, ενώ το ενιαίο νόμισμα σημειώνει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2011 και με την προσοχή όλων να στρέφεται στο Μάριο Ντράγκι. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30, που ενισχύθηκε έως και 0,5% κατά την  διάρκεια της συνεδρίασης, υποχωρεί 1,66% στις 9.502 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,29% στις 4.357 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,11% στις 6.632 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,98%  ο πορτογαλικός PSI 1,3% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,38% στις 20.406 μονάδες.

Το ευρώ έσπασε το φράγμα του 1,27 δολ., αγγίζοντας το 1,26955 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011. Ο δείκτης δολαρίου κινείται ανοδικά επί 11η συνεχή εβδομάδα καταγράφοντας τη μακροβιότερη ανοδική πορεία εδώ και 4 δεκαετίες.  

Η νέα πτωτική πορεία του ενιαίου νομίσματος αποδίδεται στο spread των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών Treasuries και των γερμανικών Bund που βρέθηκε σε υψηλό 15 ετών, δημιουργώντας κίνητρο στους επενδυτές να τοποθετηθούν στο δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται 0,35% σε νέο υψηλό 4ετίας αγγίζοντας το 85,342.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στον Μάριο Ντράγκι ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα σε συνέδριο Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών στη Λιθουανία για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Verslo Zinios, δήλωσε πως η κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων και οι ανεπαρκείς αλλαγές πολιτικής αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία. «Οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να υπονομεύσουν περαιτέρω το επιχειρηματικό και το καταναλωτικό κλίμα» δήλωσε επαναλαμβάνοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής εάν χρειαστεί. «Η ΕΚΤ είναι απολύτως αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό» δήλωσε. 

Κάθετη πτώση 3%  καταγράφει η μετοχή της Η&Μ η οποία ανακοίνωσε επιβράδυνση στην αύξηση πωλήσεων του Σεπτεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v