Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο στόχαστρο ο ενεργειακός κλάδος και οι παραγωγοί εμπορευμάτων. Σε ελεύθερη πτώση πετρέλαιο και χρυσός. Απογοητεύουν τα οικονομικά μεγέθη για ευρωζώνη και Κίνα. Πτωτικά τα futures της Wall

Αρνητικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές με έντονες πιέσεις στον κλάδο των βασικών πόρων και αρνητικά μηνύματα από το «μέτωπο» της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,09% στις 9972 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,22% στις 4385 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,92% στις 6.648 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,57% στις 10.709 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2,39% στις 5052 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,25% στις 19.763 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο δείκτης παραγωγών εμπορευμάτων στην Ευρώπη καταγράφει κάθετη πτώση 3,3%. Αντίστοιχα, ο δείκτης ενεργειακών εταιρειών υποχωρεί κατά 3% ακολουθώντας κατά πόδας την τιμή του πετρελαίου που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, λίγο πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η μετοχή της BG Group καταγράφει απώλειες 3,4%.

 «Οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν βασικός καταλύτης για τις διεθνείς αγορές» εξηγούν οι αναλυτές της Credit Agricole και συμπληρώνουν: «Ο κίνδυνος είναι πως οιαδήποτε προσαρμογή στην πλευρά της προσφοράς χρειάζεται χρόνο και πως εάν εν τω μεταξύ οι τιμές συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά, θα υπάρξει αντίκτυπος στον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων»

«Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο αργοπορημένη αντίδραση στην απόφαση του ΟΠΕΚ (να μη μειώσει την προσφορά), αλλά μάλλον η συνειδητοποίηση ότι οι τιμές του πετρελαίου χρειάζεται να μειωθούν περαιτέρω προτού αποφασίσουν στις ΗΠΑ να μειώνουν την σχιστολιθική παραγωγή» εξηγεί ο Alex Neil, της EFG Bank και συμπληρώνει: «Κατά συνέπεια, οι επενδυτές συμπαρασύρονται σε έναν φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και αποπληθωριστικού κινδύνου»

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνεται παράλληλα, δεν συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος. Στον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης καταγράφηκε νέα επιδείνωση. Ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τελικά το Νοέμβριο στο 50,1 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 50,4. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε αγγίξει το 50,6. Η ένδειξη του Νοεμβρίου είναι η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2013. 

"Η κατάσταση στη μεταποίηση της ευρωζώνης είναι χειρότερη από ότι είχαμε αρχικά εκτιμήσει... Υπάρχει ο κίνδυνος η νέα αυτή αποσύνθεση να διαχέεται σε όλη την περιοχή από τον πυρήνα" δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.  Σημείωσε πως ο δείκτης του Νοεμβρίου είναι οριακά πάνω από το 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων και επεσήμανε πως ο υποδείκτης νέων παραγγελιών έμεινε κάτω από το 50 για τρίτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 48,7 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 19 μηνών.

Μετά από όλα αυτά, η προσοχή στρέφεται ξανά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την Πέμπτη. Σημειώνεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευση «whatever it takes» για τον πληθωρισμό προσθέτοντας τη φράση «το συντομότερο δυνατό». «Θα εξετάσουμε την απόφαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, ακόμη πιο στενά, τώρα που οι τιμές ενέργειας είναι χαμηλότερες για να δούμε εάν θα επηρεάσουν τις αποφάσεις για ποσοτική χαλάρωση» εξηγεί ο Neil

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v