Χαμηλότερα μετά τον ZEW οι ευρωαγορές

Ρωσία, Σ. Αραβία, Κατάρ και Βενεζουέλα συμφώνησαν για "πάγωμα" της παραγωγής τους, αν συναινέσουν και άλλες μεγάλες χώρες. Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW. Ανοδική συνεδρίαση δείχνουν τα futures της Wall Street.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία. Το Ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε πως ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιβαρύνθηκε τον Φεβρουάριο λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις της πτώσης των τιμών του πετρελάιου. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 9,2 μονάδες και διαμορφώθηκε στη 1 μονάδα τον Φεβρουάριο, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών.

Εν τω μεταξύ, περιορίζεται το ράλι του πετρελαίου μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας/Πετρελαίου του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και της Βενεζουέλας για «πάγωμα» της παραγωγής τους στα επίπεδα του Ιανουαρίου, αν συμφωνήσουν και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Λίγο πριν τη λήξη της κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης των τεσσάρων χωρών, η τιμή του Brent έφτασε να αντιδρά έως τα 35,39 δολάρια, ενώ αυτή την ώρα διαμορφώνεται στα 34,46 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 3,2%

Η μετοχή της BP ενισχυόταν κατά 2,9% και της Total κατά 2,2%.

Πάντως, οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι -ο οποίος επανέλαβε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση τον Μάρτιο, αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν χαμηλές- εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις αγορές.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις, ενώ ενδιαφέρον προσελκύει σήμερα και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, μετά την ανακοίνωση των Vodafone και Liberty Global ότι κατέληξαν σε συμφωνία για συνδυασμό των δραστηριοτήτων τους στην Ολλανδία. Η μετοχή της Vodafone κινείται χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ αντιθέτως υψηλότερα διαμορφώνεται η μετοχή της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής Orange, μετά την ανακοίνωση για επιστροφή στην κερδοφορία έναν χρόνο νωρίτερα του σχεδιαζόμενου.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,55% στις 320 μονάδες, οριακά υψηλότερα ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.833 μονάδες, κατά 0,2% χαμηλότερα ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.105 μονάδες, ενώ απώλειες 0,9% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.124 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 0,78% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.115 μονάδες, κατά 0,24% ο πορτογαλικός PSI στις 4.628 μονάδες και κατά 1,28% κινείται ο ιταλικός FTMIB στις 16.823 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που ενισχύονται από 1,2% έως 1,7%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v