Πετρέλαιο και Brexit ρίχνουν τις ευρωαγορές

Σε κλοιό πιέσεων από πετρέλαιο, ενδεχόμενο Brexit και εταιρικά αποτελέσματα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Σε χαμηλό 7ετίας η στερλίνα. Κάτω από τα 33 δολάρια το Brent. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου να πιέζει τις μετοχές κυρίως του ενεργειακού κλάδου και το κλίμα να επιβαρύνεται και από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Thomson Reuters StarMine, το 58% των εταιρειών του Stoxx Europe 600 έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, από τα οποία μόλις το 5% είτε ευθυγραμμίστηκε ή ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σήμερα Airbus ανακοίνωσε κέρδη που ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η γαλλική Bouygues ξεπέρασε τις προβλέψεις, ενώ η Peugeot Citroen ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,2 δις. ευρώ για το σύνολο του 2015, από απώλειες 555 εκατ. το 2014, λέγοντας επίσης πέτυχε τους μεσοπρόθεσμους στόχους της νωρίτερα του προγραμματισμένου.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, μετά τις δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας, που απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής. Το αμερικανικό αργό κινείται στα 31 δολάρια, ενώ το Brent υποχωρεί κάτω από τα 33 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό επταετίας έναντι του δολαρίου και το ευρώ σε χαμηλό τριών ετών έναντι του γεν, καθώς ο συνδυασμός των ανησυχιών για ενδεχόμενο Brexit και των αναταράξεων που δημιουργεί η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, «στέλνει» και πάλι τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων», όπως το ιαπωνικό νόμισμα.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,07% στις 321 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 1,38% στις 5.880 μονάδες, κατά 2,06% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.154 μονάδες και κατά 2,33% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.196 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 2,51% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.060 μονάδες, κατά 1,62% ο πορτογαλικός PSI στις 4.597 μονάδες και κατά 1,74% ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 16.864 μονάδες.

Εξάλλου, άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν κατά 0,7-0,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v