Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές

Η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου και ορισμένα καλά εταιρικά αποτελέσματα δίνουν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Επιχείρηση ανάκαμψης στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες, καθώς σταθεροποιείται η τιμή του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιριών αποτελεσμάτων, που μέχρι τώρα δείχνουν μια μικτή εικόνα. Η γαλλική ασφαλιστική AXA ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη, ενώ και η Deutsche Telekom ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών στα αποτελέσματα δ' τριμήνου.

Αντιθέτως, η Bayer ανακοίνωσε χαμηλότερη του αναμενόμενου αύξηση της κερδοφορίας της, ενώ η Lloyds «έβαλε στην άκρη» άλλα 2,1 δις. στερλίνες το δ' τρίμηνο για να καλύψει νομικά κόστη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters StarMine, μέχρι τώρα το 53% των εισηγμένων στον Stoxx 600 έχουν ευθυγραμμιστεί ή ξεπεράσει τις προσδοκίες στα αποτελέσματα δ' τριμήνου, ενώ το 47% ανακοίνωσε μεγέθη χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G20 στη Σαγκάη, με το ΔΝΤ να τονίζει πως η ομάδα των 20 θα πρέπει να σχεδιάσει ένα συντονισμένο πρόγραμμα για να αποτραπεί η στασιμότητα της παγκόσμιας οικνομίας. Μια ημέρα νωρίτερα, η Citigroup, σε σημείωμά της, ανέφερε πως ο κίνδυνος η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση αυξάνεται, καθώς τα θεμελιώδη παραμένουν ισχνά. 

Εξάλλου, σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ΕΕ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Ιανουάριο έναντι του 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,80% στις 326 μονάδες, κατά 2,25% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.999 μονάδες, κατά 2,18% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.246 μονάδες και κατά 1,32% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.289 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 2,61% κινείται ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.222 μονάδες, κατά 2,35% ο πορτογαλικός PSI στις 4.698 μονάδες και κατά 2,51% ο ιταλικός FTMIB στις 17.138 μονάδες.

Σταθεροποιητικό προς λίγο υψηλότερο άνοιγμα της Wall Street "δείχνουν" τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που κινούνται 0,1-0,2% υψηλότερα.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v