Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές

Ήπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε αρνητικό πεδίο "γύρισε" ο τραπεζικός δείκτης. Πιέσεις στη στερλίνα εν αναμονή μείωσης των βρετανικών επιτοκίων. Σε υψηλό εξαμήνου ο PMI μεταποίησης στην ευρωζώνη. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

Σταθεροποιητική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx Europe 600 να καταγράφει την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, μετά το σοκ που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών την περασμένη εβδομάδα για έξοδο από την ΕΕ.

Η στερλίνα πιέζεται καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, ενώ οι ελπίδες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ «στέλνει» σε χαμηλό 16 μηνών τις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται οριακά υψηλότερα στις 330 μονάδες, κατά 0,36% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.527 μονάδες, μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου» ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.237 μονάδες, ενώ οριακά υψηλότερα διαμορφώνεται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.687 μονάδες. Πτώση 0,9% για τον ιταλικό FTMIB στις 16.045 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος, μετά το αρχικό +1,2%, με τις ιταλικές τράπεζες να κινούνται πτωτικά.

Οι επενδυτές σχολίαζαν στο Reuters νωρίτερα πως ο τραπεζικός κλάδος βρήκε στήριξη στην είδηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ιταλικό σχέδιο εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας σε φερέγγυες τράπεζες στην περίπτωση που την χρειαστούν. Θετική κρίνεται και η πληροφορία που μετέδωσε το Bloomberg σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων για την αγορά ομολόγων. Ωστόσο, ο Εβαλντ Νοβότνι ξεκαθάρισε πως είναι "πολύ νωρίς ακόμα" να συζητηθούν πιθανές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την μεταποίηση στην ευρωζώνη, με τον PMI του κλάδου μεταποίησης σε υψηλό εξαμήνου. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit προειδοποίησε πως η προοπτική του Brexit θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες στη συνέχεια. Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης τα στοιχεία για την ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία μειώθηκε τον Μάιο στο 10,1% από 10,2% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v