Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώσης συνέχεια στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν οι ευρωαγορές, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 10ετούς bund. Κάτω από το 1,3 δολάρια η στερλίνα. Πτωτικά τα futures της Wall Street, με τα futures του Dow να υποχωρούν κατά 105 μ.β.

Διευθρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επιστρέφουν δριμύτεροι οι φόβοι για τις επιπτώσεις του Brexit, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από τις ανησυχίες για την σταθερότητα των ιταλικών τραπεζών.

Χθες αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Banca Monte dei Paschi di Siena, μετά τη «βουτιά» της κατά 19%, ενώ η αρμόδια ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς γνωστοποίησε πως σήμερα απαγορεύεται το short selling στη μετοχή της τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την τέταρτη φορά φέτος που αποφασίζεται προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για την μετοχή της συγκεκριμένης τράπεζας.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,62% στις 318 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 κατά 0,97% στις 6.481 μονάδες (νωρίτερα είχει "γυρίσει" σε θετικό πεδίο, όμως δεν κατάφερε να κρατηθεί εκεί), κατά 2,3% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.067 μονάδες και κατά 2,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.315 μονάδες. Πτώση 2,3% για τον ιταλικό FTMIB στις 15.413 μονάδες και 2,15% για τον ισπανικό IBEX στις 7.893 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 banks καταγράφει πτώση 2,24%, με τις μετοχές των Deutsche Bank και Credit Suisse να υποχωρούν σε ρεκόρ-χαμηλά, ενώ απώλειες άνω του 4% καταγράφει η μετοχή της UBS.

Ισχυρές πιέσεις και για τον δείκτη Real Estate, μετά την απόφαση της M&G να αναστείλει την διαπραγμάτευση του χαρτοφυλακίου ακινήτων στη Βρετανία ύψους και τις παρόμοιες αποφάσεις των Standard Life και Aviva.

Αντιθέτως, σε ιστορικά υψηλά κινούνται οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας United Utilities, National Grid και Severn Trent στο Λονδίνο, καθώς οι επενδυτές «συνωστίζονται» σε αμυντικές μετοχές. 

Οι επενδυτές στρέφονται για μια ακόμα φορά σε «ασφαλή καταφύγια», με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund να «γράφει» νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,191%, ενώ στην Ασία για πρώτη φορά σε αρνητικό πεδίο «γύρισε» και η απόδοση του ιαπωνικού 20ετούς τίτλου.

Σε νέο χαμηλό 31 ετών η στερλίνα, που υποχωρεί κάτω από το 1,3 δολάρια.

Πτωτικό άνοιγμα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που καταγράφουν απώειες 0,6-0,7%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v