Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις τράπεζες

Οι ανησυχίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και για τα προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ανοδικά η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο οι ανησυχίες για το Brexit και τα προβλήματα στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο συγκρατούν την ανοδική προσπάθεια.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,3% στις 322 μονάδες, κατά 0,15% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.523 μονάδες, ενώ υψηλότερα κατά 0,7% κινείται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.490 μονάδες και κατά 0,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.137 μονάδες. Μίνι ράλι 2,12% για τον ιταλικό  FTMIB στις 15.762 μονάδες, ενώ κέρδη 1,2% καταγράφει ο δείκτης IBEX στις 8.105 μονάδες.

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη Wall Street προοιωνίζονται τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Χθες η αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας αποφάσισε την απαγόρευση του short selling στη μετοχή της Monte dei Paschi di Siena για τουλάχιστον τρεις μήνες. Η τράπεζα γνωστοποίησε πως συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιλύσει μια για πάντα το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων της –τα οποία ανέρχονται σε 47 δις. ευρώ. Η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται σήμερα κατά περισσότερο από 5,5%, "παρασύροντας" υψηλότερα και τη μετοχή της Deutsche Bank.

Εν τω μεταξύ, με ανησυχία παρακολουθείται η εξέλιξη της διαδικασίας του Brexit, καθώς αν οδηγήσει σε επιβράδυνση στις επενδύσεις, μπορεί να πλήξει τη βρετανική κτηματαγορά, στην οποία έχουν σημαντική έκθεση τόσο οι βρετανικές όσο και ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις εξαγωγές Μαΐου, οι οποίες κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών.

Παράλληλα, ο οίκος Moody's σε νέα του έκθεση υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της Βρετανίας και της ευρωζώνης φέτος και του χρόνου, λόγω του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετάστασης πολιτικής κρίσης στην ΕΕ.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως χθες, σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs και η JPMorgan, τόνισαν πως θα εργαστούν ώστε να βοηθήσουν το Λονδίνο να παραμείνει ένα κορυφαίο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v