Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ώθηση στις ευρωαγορές

Κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο, παρά τον προβληματισμό που προκαλεί η DBRS. Περιορίζονται οι απώλειες για την Airbus. Καλύτερα του αναμενόμενου τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Διευρύνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο που ενισχύεται κατά 1,8%, ενώ κοντά σε υψηλό 14 μηνών κινείται το Λονδίνο μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,35% υψηλότερα στις 342 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.811 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.436 μονάδες, ενώ κέρδη σχεδόν 1% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.467 μονάδες. Κατά 0,8% ενισχύεται ο ιταλικός FTMIB στις 16.763 μονάδες και κατά 0,8% ο ισπανικός IBEX στις 8.607 μονάδες.

Η μετοχή της Barclays ενισχύεται κατά 3,9% μετά την αναβάθμισή της από την Exane BNP Paribas σε «outperform» από «neutral», ενώ ράλι 12% κάνει η μετοχή της ολλανδικής ταχυδρομικής εταιρείας PostNL, η οποία επανέλαβε τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του συνόλου της χρήσης.

Ανάκαμψη και για τις μετοχές των Deutsche Bank (+3,04%) και Credit Suisse (+2,54%), παρά το γεγονός ότι από σήμερα οι δυο τράπεζες δεν θα βρίσκονται πλέον στον δείκτη Stoxx 50.

Στο επίκεντρο και οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές, καθώς η χώρα προσπαθεί να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια που επιβαρύνουν τον ιταλικό τραπεζικό κάδο. Οι μετοχές της Mediobanca ενισχύονται μετά την αύξηση της τιμής-στόχου από την Kepler Cheuvreux. Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Stampa, ο Vincent Bollore θέλει να αυξήσει το ποσοστό του στην συγκεκριμένη τράπεζα στο 22-23% προκειμένου να ελέγξει εμμέσως την ασφαλιστική Generali. Η πληροφορία αυτή «στέλνει» υψηλότερα και τις μετοχές της Generali.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Banca Monte dei Paschi di Siena, Fabrizio Viola, σε συνέντευξή του στην Il Messaggero χθες, είπε πως το σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα είναι η «σωστή λύση». Το σχέδιο περιλαμβάνει πώληση των «κόκκινων» δανείων σε SPV που στηρίζεται από ιδιώτες επενδυτές και από το κρατικό ταμείο Atlante.

Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί η ανακοίνωση της DBRS ότι θέτει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας, καθώς, αν αποφασίσει υποβάθμιση, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού των ιταλικών τραπεζών.

Στο 0,6% περιορίζονται οι απώλειες στη μετοχή της Airbus, η οποία πιέζεται μετά τη γνωστοποίηση ότι η Βρετανία ξεκίνησε επίσημη έρευνα για απάτη, δωροδοκία και διαφθορά αναφορικά με τις πωλήσεις εμπορικών αεροσκαφών της εταιρείας.

Νωρίτερα σήμερα, η Κίνα ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές της, ενώ η γερμανική βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου αυξήθηκε κατά 0,8% τον Ιούνιο, υψηλότερα του αναμενόμενου.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,3%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v