Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τη Fed

Τα πρακτικά της Fed, που δείχνουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθησυχάζουν τις αγορές. Στο 0,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο. "Βουτιά" στις ιαπωνικές εξαγωγές λόγω γεν. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Σε θετικό έδαφος παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και με πιο περιορισμένα κέρδη σε σχέση με την έναρξη των συνεδριάσεων, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα πρακτικά της Fed που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τα οποία δείχνουν ότι μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αν και δεν αποκλείεται αύξηση φέτος.

Όπως φάνηκε από τα πρακτικά, ορισμένοι πρόεδροι της Fed αναμένουν αύξηση σύντομα, αν και η γενικότερη άποψη είναι πως πρέπει να υπάρξουν και άλλα στοιχεία, προτού αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του γεν, ενώ οι νύξεις της Σαουδικής Αραβίας για πιθανή αύξηση της παραγωγής της πριν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, πιέζει τις αγορές πετρελαίου.

Στο επίκεντρο παραμένουν και τα εταιρικά αποτελέσματα, με την Nestle να ανακοινώνει αύξηση οργανικών πωλήσεων χαμηλότερες του αναμενόμενου το α' εξάμηνο, ενώ η Raiffeisen Bank International ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 96 εκατ. ευρώ για το β' τρίμηνο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Η μετοχή της Vestas Wind κάνει ράλι 12% μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο και την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για το σύνολο της χρήσης, ενώ κέρδη 5,5% καταγράφει η μετοχή της ολλανδικής ασφαλιστικής NN Group, της οποίας τα κέρδη μειώθηκαν λιγότερο του αναμενόμενου.

Νωρίτερα, η Γαλλία ανακοίνωσε τα στοιχεία για την ανεργία του β' τριμήνου, η οποία υποχώρησε σε επίπεδο χαμηλότερο του 10%, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο αλλά μειώθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση. Εντύπωση προκαλεί πως από τις 19 χώρες του ευρώ, μόνο οι επτά είδαν τον πληθωρισμό τους να αυξάνεται. 

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,57% στις 342 μονάδες, κατά 0,1% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.866 μονάδες, κατά 0,15% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.423 μονάδες και κατά 0,47% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.587 μονάδες.

Οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v